Доступність посилання

ТОП новини

Кремль боїться кримських татар, тому приписує їх до «Ісламської держави» – Данилов


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Родина кримської татарки збирається подати позов проти російський телеканалу LifeNews за поширення брехні

В окупованому Криму родина кримської татарки, якій російський телеканал LifeNews приписав причетність до екстремістського угруповання «Ісламська держава», розглядає питання позову проти російського ЗМІ за наклеп. Неповнолітня мусульманка Ельвіна Разакова зникла 13 січня, а через тиждень російські журналісти у своєму репортажі охрестили її «терористкою». Кримчанка виявилася живою і неушкодженою, а її родина наразі проводить консультації з правозахисниками.

«В Москве розыскивают 16-летнюю крымчанку, сбежавшую в ИГИЛ» – під таким заголовком прокремлівські журналісти телеканалу LifeNews подали сюжет про зниклу у Криму неповнолітню Ельвіну Разакову. Дівчина перебувала у розшуку з 13 січня, а 9 лютого виявилося, що вона перебуває у Краснодарі. Того ж дня, коли дівчина приїхала додому, всю її родину терміново викликали на допит. Адвокатом Разакової виступив Еміль Курбедінов.

Вона була у міжнародному розшуку і справу контролював міністр внутрішніх справ Росії
Еміль Курбедінов

«Вона на допиті письмово підтвердила, що ніякого криміналу в тому, що вона пішла з дому, не було, що її ніхто не викрадав, насильно не вивозив із Криму. Як нам пояснили, вона була у міжнародному розшуку і справу контролював міністр внутрішніх справ Росії, тому така терміновість» – розповів Курбедінов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Батько дівчини Абдульазіз Разаков, коментуючи причини зникнення доньки, був не дуже красномовним.

«Вона сама поїхала, з бабусею посварилася», – сказав батько Ельвіни.

Зараз родина Разакових розглядає можливість позову проти LifeNews за наклеп.

Якщо буде позов, то ставитиметься питання про моральну компенсацію
Еміль Курбедінов

«Як мінімум – це повинно бути спростування того, що вона їздила в «ІДІЛ», тощо. Якщо це буде позов, то, ясна річ, ставитиметься питання про моральну компенсацію. Ми проводимо консультації», – повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

У Міністерстві інформаційної політики України наголосили, що одна з пріоритетних задач російських ЗМІ – сформувати свідомість, що кримські татари – це терористи. Радник голови відомства з питань Криму Еміне Джеппар вважає, що позов до суду є контрзаходом російській пропаганді. А надання публічності цій справі – це можливість розвіяти міф, який журналісти намагалися створити.

Російські ЗМІ сьогодні є елементом великої державної пропагандистської машини, яка штучно викривляє факти і штучно формує певну свідомість
Еміне Джеппар

«Російські ЗМІ сьогодні є елементом великої державної пропагандистської машини, яка штучно викривляє факти і штучно формує певну свідомість щодо Криму і кримських татар. У цьому сюжеті виноситься вердикт – де є дівчина, при тому, що на той час абсолютно невідомо було, де вона перебуває. Більшість людей, не маючи сил вчитуватися в тексти і дивитися сюжет, подивившись цей заголовок, роблять висновок, що кримські татари – це терористи», – зазначила радник міністра.

Сергій Данилов
Сергій Данилов

Експерт київського Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов вважає, що російські спецслужби навмисне розповсюджують інформацію про наявність ультрарадикалів, зокрема членів екстремістського угруповання «Ісламська держава», серед кримських татар у Криму, щоб виправдати репресії проти «незгодних» на окупованому півострові.

Російська влада боїться кримських татар, вона сприймає їх як ворожий елемент
Сергій Данилов

«Російська влада боїться кримських татар, вона не відчуває до них довіри, вона сприймає їх як ворожий елемент. І це не дивлячись на те, що частина істеблішменту Меджлісу йінших кримських татар активно співпрацює з окупантами. Кремль і російські спецслужби не розглядають кримських татар як надійних союзників. І в цій ситуації поширення інформації про присутність серед кримських татар бойовиків «Ісламської держави», з одного боку – підіграє націоналістичним настроям, дає змогу висловлювати ксенофобні висловлювання щодо кримських татар з боку окремих груп кримчан. З іншого боку, дає змогу заарештовувати, затримувати, кидати за ґрати. В атмосфері страху – завжди легше керувати і маніпулювати», – наголосив експерт.

В анексованому Криму російські силовики неодноразово блокували роботу та проводили обшуки у мусульманських центрах, учбових закладах, мечетях. За інформацією Кримської правозахисної групи, окупаційна влада півострова та ФСБ втручаються у діяльність мусульманських релігійних громад, систематично викликають її представників на «профілактичні бесіди». Меджліс кримських татар повідомляв, що федеральні силовики, а також кримські «казаки» незаконно проводили обшуки у домівках кримських татар у Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG