Доступність посилання

ТОП новини

Перехоплення БМВ було виконане на «двійку», це ганьба – експерт


фото: autokiev.info
фото: autokiev.info

Перший випадок застосування патрульними зброї з летальним результатом обговорюють у соцмережах

Поліція, молодики на БМВ та білявки за кермом джипів. Суспільство сколихнули останні події, пов’язані з діями патрульних та водіями. Як мала діти поліція? Чи достатньо кваліфіковані нові «копи», щоб дати раду різноманітним порушникам?

Патрульна поліція розпочне працювати до кінця року у всіх великих містах України. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Однак нещодавній перший випадок застосування патрульними зброї з летальним результатом поставив під питання ефективність реформи МВС, пишуть користувачі соцмереж. Тож обговорення нічної гонитви вулицями Києва не вщухає.

Водій іномарки не зупинявся на численні вимоги патрульних, поліцейські відкрили вогонь. Загинув 17-річний юнак Михайло Медведєв.

Уникнути загибелі хлопця та вирішити ситуацію більш професійно безумовно було можливо, впевнений журналіст у ділянці криміналістики Олег Єльцов. Однак, за його словами, для цього потрібні фахові поліцейські, а не люди, яких «набрали з вулиці».

«Ветерани міліції могли б навчити їх. Мала бути група затримання за зразком колишньої «Кобри» ДАІ. Люди на потужних авто, які володіють технікою аварійного водіння, мала бути запущена операція перехоплення. Можливо вона й була, але її виконання – на «двійку». Півгодини містом гасали 20 патрульних автомобілів, і не могли авто спинити, це ганьба, от і все», – каже експерт.

Закон VS пробите лобове скло

У Міністерстві внутрішніх справ України та в новій поліції наголошують: нові поліцейські діяли законно. І посилаються на Закон «Про Національну поліцію», нагадуючи, що авто збило одного з поліцейських, коли його намагалися зупинити.

Стаття 46 про застосування зброї, зокрема, говорить:

4. Поліцейський уповноважений у виняткових випадках застосовувати вогнепальну зброю:

7) для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю чи здоров’ю людей та/або поліцейського.

5. Поліцейський уповноважений застосовувати вогнепальну зброю тільки після попередження про необхідність припинення протиправних дій і намір використання заходу примусу, визначеного цією статтею.

З іншого боку, в соцмережах обговорюють фото, де видно: кулями пробите лобове скло. Про те, що поліцейські продовжували стріляти вже й тоді, коли авто зупинилося, говорить і адвокат водія БМВ Станіслав Іваницький.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська відкрила провадження у справі про порушення прав і свобод людини за фактом смерті неповнолітнього внаслідок застосування поліцейськими вогнепальної зброї при зупиненні автомобіля у Києві в ніч на 7 лютого 2016 року.

Однак вирішувати, чи діяла поліція правомірно, буде прокуратура Києва. Там порушили кримінальну справу стосовно патрульних. Провадження розпочато за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу – перевищення службових повноважень співробітником правоохоронних органів, яке призвело до тяжких наслідків. Паралельно розпочато провадження за ст. 345 КК – насильство стосовно співробітника правоохоронного органу.

Соцмережі дискутують

За результатами цих подій депутат Ігор Луценко звернувся до керівництва ГПУ та Національної поліції.

«Закликаю керівників прокуратури та поліції продемонструвати відкритість та турботу про рядових поліцейських, і оприлюднити наступні матеріали:

– Посадові інструкції патрульного поліцейського, чинні на час пригоди, котрі регламентують подальші дії правоохоронців під час не-зупинки транспортного засобу на його вимогу

– експертизи балістики – звідки, з якого боку стріляли по машині? Від яких саме пострілів (пострілу) загинув пасажир? Ми маємо знати, що застосування зброї було правомірним і професійним.

– Повні дані відеореєстраторів учасників гонитви та затримання.

– Повні дані радіопереговорів.

– Дані медичної експертизи».

Однак, є й інші думки.

​А також опитування у Фейсбуці, на яке вже відповіли понад 10 тисяч користувачів.

Дані станом на 11 лютого
Дані станом на 11 лютого

У соцмережах продовжують обговорювати також і не такі драматичні, але не менш скандальні випадки спілкування водіїв із поліцією.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG