Доступність посилання

ТОП новини

«Берлінале» показує кіно. Українські фільми також представлені


Фрагмент постеру фестивалю
Фрагмент постеру фестивалю

У столиці Німеччини розпочалося полювання за «Золотими» та «Срібними ведмедями»

Берлін – Демонстрацією комедії братів Коен у столиці Німеччини відкрився 66-й Міжнародний кінофестиваль – «Берлінале» із бюджетом 23 мільйони євро. На полювання за головними призами – «Золотими» та «Срібними ведмедями», цією перепусткою у велике кіно – рушили фільми, котрі беруть участь у головному конкурсі. Про що розповідатимуть фестивальні стрічки, та чи є серед них доробок українських митців?

​Про те, що столиця Німеччини приймає Міжнародний кінофестиваль, нагадують його офіційні символи: різнокольорові ведмеді вітають перехожих на вулицях, у метро, на парадних сходах Палацу «Берлінале» на Потсдамерплатц. За такими, але коштовними – «Золотими» та «Срібними» – прибули до Берліна творці кіно з цілого світу.

До дев’яти програм фестивалю увійшло майже 400 фільмів. В основному конкурсі беруть участь 23 стрічки, 18 із них боротимуться за «ведмедів».

Україна не новачок на «Берлінале»

Цього року Державне агентство України з питань кіно та Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» організували національний стенд Ukrainian Film Corner, котрий діятиме на Європейському кіноринку (European Film Market) із численними вітчизняними фільмами, котрі представлені як у конкурсній програмі, так і в рамках фестивалю у різних секціях і заходах.

Як розповів в інтерв’ю Радіо Свобода Андрій Халпахчі, генеральний директор кінофестивалю «Молодість», тут йдеться не лише про кіно.

Це дев’ятий раз ми представляємо країну на «Берлінале». В Україні триває дискусія про те, що треба організовувати наші інститути по всьому світові
Андрій Халпахчі

«Це дев’ятий раз ми представляємо нашу країну на «Берлінале». В Україні триває дискусія про те, що треба організовувати наші інститути по всьому світові. І ось такий захід, який відбувається у Берліні, в Каннах – це є наша така культурна інституція, яка представляє Україну. До нас підходять люди, котрі цікавляться інформацією про Україну, і не тільки про кіно. Сьогодні мене запитали: «Нам сказали, що зараз Львів найтуристичніше місто у світі. Правда, що там так красиво? Я кажу, правда. Розумієте, це місце, де представляється Україна», – сказав Халпахчі.

І, звичайно, місце, де передусім представляється кіно. Глядачам буде запропонована низка українських стрічок на сучасні та історичні теми.

Андрій Халпахчі
Андрій Халпахчі
Є каталог про українське кіно, також ми роздаємо подарункові DVD з добіркою найкращих фільмів короткого метру
Андрій Халпахчі
Постер фільму «Гетьман»
Постер фільму «Гетьман»

«Для нас головне – показати наше кіно. Приміром, є каталог про українське кіно, також ми роздаємо подарункові DVD з добіркою найкращих фільмів короткого метру. Маємо широку інформацію про стрічки і показ на кіноринку, світова прем’єра фільму «Гетьман». Наша короткометражка «Без тебе» у конкурсній програмі «Generation 14 plus» (секція фільмів, присвячена дітям та молоді). Дуже приємно, що наша молодь стала активною. Фільм «Танк» буде демонструватися на ринку ко-продукції талантів (Co-Production Market – Talent Project Market). Відзначу ще один фільм – із сусіднього литовського стенду: спільне виробництво Німеччини, Франції та України – стрічка «Маріуполіс». Ця добірка свідчить про те, що у світі цікавляться подіями, які у нас відбуваються», – стверджує український кінокритик Андрій Халпахчі.

Берлінський кінофестиваль має репутацію дуже демократичного, оскільки показує кіно не лише для критиків, журналістів та інших фахівців, а й для усіх охочих. І не тільки у кінопалаці, а й у численних кінотеатрах. Щоправда, за заповітним квитком кіноманам доведеться постояти в черзі.

Демократичний, але й політично спрямований

«Берлінале» має також тільки йому притаманну особливість: актуальну політичну спрямованість, котра стає дедалі виразнішою. Останніми роками однією з його провідних тем стала нелегка доля мігрантів. Вони залишили свої країни і подалися в інші світи, але не зуміли чи не захотіли адаптуватися до нової культури. Тож годі казати, що й на нинішньому фестивалі ця тема теж буде провідною. Щодо допомоги людям у скрутній ситуації, Дітер Косслік, директор кінофестивалю «Берлінале», пояснив в інтерв’ю «Дойчландфунк».

«Ми докладаємо усіх можливих зусиль, оскільки так треба: допомагати людям у скруті. Нині йдеться не лише про сирійських біженців, це й люди з Афганістану, з усього світу. Якщо коротко, то зрозуміло, що це люди, котрі мають право на щастя і вони нині у пошуках його», – зазначив директор «Берлінале».

Політика не оминає фестивалю, коли йдеться про захист митців, котрі постраждали в результаті тиску на свободу висловлювань чи їхнього несправедливого переслідування. Як це сталося у справі журналістки Радіо Свобода Хадіджі Ісмаїлової. Вона була заарештована у грудні 2014 року, а потім приречена до семи з половиною років ув’язнення. Її адвокатом має стати красива і ефектна Амалі Клуні, дружина Джорджа Клуні, якого вона супроводжує на «Берлінале». Він грає в комедії з елементами сатири братів Коенів «Хай живе Цезар!», котрий відкриває фестиваль. Амалі відома не лише модним стилем, а й відчуттям справедливості. Вона заявила, що виступатиме адвокатом Хадіджі Ісмаїлової в Європейському суді з захисту прав людини.

Колеги активно допомагають і у справі Олега Сєнцова та Олександра Кольченка, а саме з травня 2014 року, котрих засудили до 20 і 10 років позбавлення волі (відповідно).

Написали численні листи російським відомствам від імені керівництва Європейської кіноакадемії з вимогою – відпустити Сєнцова на волю
Паскаль Едельман

«Уже тоді написали численні листи російським відомствам від імені керівництва Європейської кіноакадемії з вимогою – відпустити Сєнцова на волю. Вимагали також справедливого суду для обох митців. Минуло багато часу, не було жодної реакції, оскільки ніхто не знав, що станеться далі. Ми постійно підтримували контакт із адвокатами обох в’язнів, з їхніми родичами. Разом із французькою спілкою кінорежисерів зробили збір підписів, понад тисячу, які надіслали через організацію із справ людини російським посольствам. Із часом стало зрозуміло, що найбільшою проблемою є фінансова. Нотаріуси та адвокати, крім того, у Олега двоє маленьких дітей, про яких теж має хтось дбати. Тому створили фонд Олега Сєнцова, і закликали до пожертвувань. Ми зібрали кілька тисяч євро. Два роки, як ми намагаємось допомагати Олегові і робимо усе, щоб люди не забули, що цього митця незаконно засудили, і нині відправили у «невідомість», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода речник Європейської кіноакадемії Паскаль Едельман.

Тим часом кінофестиваль, який триватиме до 21 лютого, вже по-справжньому заполонив німецьку столицю. Тож на глядачів чекає чимало приємних миттєвостей у кінозалах Берліна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG