Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатські організатори блокади вимагають заборони в’їзду в Україну вантажівок Росії


Тарас Деяк
Тарас Деяк

Закарпатські активісти, ініціатори акції блокади російських перевізників, яка розпочалась учора на Верецькому перевалі (пост «Нижні Ворота»), вимагають заборонити в’їзд в Україну вантажівок Російської Федерації.

«Голова Закарпатської ОДАГеннадій Москаль повинен сьогодні звернутися з листом до керівництва країни, зокрема, уряду для ухвалення відповідного рішення щодо заборони в’їзду в країну вантажівок Російської Федерації. Це рішення має бути ухвалене Кабміном до 18:00 15 лютого», – заявив Віталій Грегор, представник громадської організації «Айдар Волонтерська допомога».

Крім того, за словами Грегора, активісти попросили Геннадія Москаля звернутися до російських громадських організацій-перевізників, аби ті вплинули на політичні рішення, які ухвалює російський президент.

Микола Марчишак, представник спілки учасників бойових дій в АТО «Побратими України. Ужгород» пояснив, чому патріотичні організації розпочали цю акцію.

Почувши інформацію, що Польща заборонила в’їзд російських вантажів через свою територію в Європу і побачивши, що весь транзит пішов через територію України, Закарпаття, ми вирішили вийти на акцію протесту щодо недопущення російських вантажів через нашу територію. Ми вважаємо обурливим, що країна на державному рівні не може прийняти заборону в’їзду країни-агресора», – сказав Микола Марчишак.

Активісти пояснили, що вони мирно зупиняють вантажівки з Російської Федерації, спілкуються з водіями та вітаються «Слава Україні!».
Відтак пояснюють, щоб водії розвертали транспорт у зворотному напрямку.

«Кажемо, що претензій до них немає, але їдьте туди, звідки ви проїхали. Дзвоніть своїм начальникам, – пояснив Тарас Деяк, керівник ГО «Карпатська Січ». – Частина хлопців перевізників була з Білорусії. Вони солідарні з нашою позицією, все розуміють. Наша основна мета була достукатися до нашого керівництва, щоб вони на державному рівні заборонили в’їзд вантажівкам з російськими номерними знаками, бо ми ведемо з цією країною війну. Неможе бути ніякого бізнесу з країною-агресором, окупантом».

Активісти зазначають, у разі розвантаження посту біля Нижній Воріт, передислокуються на Львівщину на підтримку своїм побратимам.

«Це безстрокова акція протесту, доки не будуть виконані вимоги, знайдеться та кількість патріотів, яка буде вважати за необхідне перешкоджати руху вантажів з Росії», – додав Марчишак.

Від 1 лютого припинився в’їзд російських вантажівок на територію Польщі, а польських – в Росію. Мінтранс Росії і Міністерство інфраструктури і будівництва Польщі не змогли домовитися про продовження дозволів для транспортних компаній на 2016 рік. Російські перевізники вирішили здійснювати транзит до Європи через територію Білорусі й України. Через це активісти почали блокування доріг для фур із російськими номерами поблизу Нижніх Воріт на Закарпатті. Пізніше повідомили про початок аналогічних акцій на Львівщині і Волині.

XS
SM
MD
LG