Доступність посилання

ТОП новини

Фільм «Зима у вогні» показали у Конгресі США


У кінотеатрі Конгресу CША у Вашингтоні відбувся показ номінованого на премію «Оскар» фільму про українську Революцію гідності «Зима у вогні»

Фільм «Зима у вогні» про Революцію гідності, який номіновано на премію «Оскар», показали на найбільш політичному кіномайданчику США – у кінотеатрі Конгресу. Його показ організували спільно група підтримки українців у Конгресі (безпосередньо офіс конгресвумен Марсі Каптур) та посольство України в США.

В Україні тисячі людей померли, захищаючи свободу. Для мене залишається шоком, що на Заході так мало про це повідомляють
Марсі Каптур

«В Україні тисячі людей померли, захищаючи свободу. Для мене залишається шоком, що на Заході так мало про це повідомляють», – сказала Марсі Каптур, відкриваючи показ.

Посол України у США Валерій Чалий також сподівається, що показ цього фільму на такому впливовому майданчику допоможе привернути увагу до України.

Тут йдеться про цінності світового рівня. Це не просто вже питання про Україну. Це питання про світ і про те, як в ньому жити
Валерій Чалий

«Це ще і гордість за свою націю, те що це ми, це Україна. Це ми показуємо в 21 столітті, як треба стояти на захисті свого майбутнього. І американці, молоді американці, мені вже казали, що вони запитують у своїх політиків, які ідеали в Америки. Тут йдеться про цінності світового рівня. Це не просто вже питання про Україну. Це питання про світ і про те, як в ньому жити. Чи це мирний світ, чи це світ, в якому можуть порушувати міжнародний порядок? Чи це світ, в якому добрі сили об’єднуються і захищають своє майбутнє, чи це той світ, де агресор може мати перевагу?» – запитує він в інтерв’ю «Голосу Америки».

Фільм подивилося чимало помічників конгресменів та сенаторів та працівників уряду з навколишніх урядових будівель.

«Я все ще під впливом фільму. Ідея свободи, пристрасть людей, їхнє бажання подолати репресивний уряд», – поділився своїми враженнями урядовий працівник Брендон Найт.

«Я історик за освітою і прийшла, щоб дізнатися щось нове. Але я була настільки емоційно вражена. Я відчувала, ніби була разом з українським народом, відчувала їхнє бажання бути частиною чогось більшого. Які вони сміливі! Це змушує запитати себе, а що б я зробила в їхній ситуації. Дуже сподіваюся, що я теж це б змогла», – сказала Кейсі Джейн Веркінґ, практикантка в Конгресі.

На показ у Конгресі прийшла і колишня ведуча Russia Today Ліз Вол, яка заявила про власне звільнення у прямому ефірі на знак протесту проти брехні про події в Україні. На її думку, цей фільм є потужною зброєю у боротьбі з російською пропагандою.

Фільм показує, що на Майдан вийшли різні українці – усі разом заради спільного майбутнього України. І це прямо спростовує російську подачу подій
Ліз Вол

«Фільм показує, що на Майдан вийшли різні українці. Там були студенти, вчителі, жінки, чоловіки, люди похилого віку – усі вийшли разом заради спільного майбутнього України. І це прямо спростовує російську подачу подій, яку я бачила, що, мовляв, опозиція була бандою злочинців, фашистів та неонацистів».

Режисер фільму Євген Афінеєвський виглядав втомленим та знервованим. Останні дні перед «Оскаром» даються йому нелегко.

Я відчуваю відповідальність перед батьками Небесної сотні. Цей фільм – це пам’ятник їхнім дітям, яких вже не повернеш
Євген Афінеєвський

«Як для людини, яка була там з людьми, які стали моєю родиною, я відчуваю відповідальність перед батьками Небесної сотні, з якими я спілкувався. Цей фільм – це пам’ятник їхнім дітям, яких вже не повернеш. Пам’ятник людям, які були там. І ця відповідальність тримає мене і не відпускає», – сказав він «Голосу Америки».

Продюсер фільму Ден Толмор говорить, що виграти премію «Оскар» в номінації «Найкращий документальний фільм» буде надзвичайно важко. Світова документалістика змінюється. Її виробництво стає дорожчим, а якість – кращою.

«Фантастична конкуренція в цьому році в документалістиці. Наше покоління – покоління селфі, покоління Інстаграм – хоче знати, що є в реальності. У документальному кіно несподівано стався дуже серйозний сплеск. Витрачаються дуже серйозні бюджети. Раніше таких бюджетів у документалістиці не було. І це дозволило зробити фантастичної якості фільми».

На сьогодні головне, каже він, аби члени Академії кіномистецтв, які приймають рішення, просто подивилися цю стрічку. П’ятірку найкращих у кожній номінації відбирають 250 так званих «професійних академіків», які спеціалізуються кожний у своїй категорії. А далі 6 200 просто академіків мають подивитися фільми в усіх номінаціях.

«Вони отримують пакет з приблизно 70 DVD. Вони повинні в теорії кожен подивитися і поставити галочку проти того, за кого вони голосують. Але, як ми розуміємо, фізично на це часу немає. Вони дивляться те, що їм цікаво, в чому вони спеціалізуються, те, про що їм сказав сусід, те, що вони побачили в новинах, або те, що їм рекомендував хтось із людей, кому вони довіряють. На жаль, це така правда. Оскарівська статуетка – в руках 6 200 людей, які не завжди дивилися цей фільм. Тому основна наша мета – переконати цих людей подивитися наше кіно», – розповів він.

Якщо фільм таки отримає «Оскара», говорить його режисер, ще більше людей його побачать та дізнаються про боротьбу українського народу.

«Це буде більш вагомим внеском в історію, більше людей захочуть подивитися цей фільм, звернуть на нього увагу. Це унікальний пам’ятник. Це унікальний пам’ятник хлопцям і дівчатам, яких вже немає з нами», – сказав в інтерв’ю «Голосу Америки» Євген Афінеєвський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG