Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація для мешканців Донбасу погіршується через обстріли – Гуґ


Александр Гуґ, перший заступник керівника СММ ОБСЄ
Александр Гуґ, перший заступник керівника СММ ОБСЄ

Спостерігачі ОБСЄ й надалі скаржаться, що сепаратисти обмежують їм доступ до територій

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ продовжують фіксувати погіршення ситуації у зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Гуґ, який 16 лютого перебував у зоні конфлікту на Донбасі. За його словами, головною причиною збільшення кількості обстрілів є відсутність зони безпеки, про створення якої сторони домовилися під час переговорів у Мінську. Також Александр Гуґ повідомляє, що спостерігачі ОБСЄ як і раніше мають обмежений доступ до територій, підконтрольних сепаратистам.


– Ви у вівторок відвідали Зайцеве Донецької області. Упродовж останніх тижнів навколо цього селища відбувалися бої. Якою є ситуація зараз?

– Насамперед цього дня ми відвідали село Жованка, яке контролюють урядові війська. Воно розташоване на іншому боці лінії розмежування від Зайцева. (Раніше ці два села були єдиною адміністративною одиницею – ред.). Коли ми там були, там було тихо, бої не велися. Але ми бачили руйнування від бойових дій. Мешканці розповіли нам, що минулої ночі були бої, які зруйнували їхню власність.

– Упродовж минулої ночі на Донбасі загинули троє українських солдатів. Чи спостерігаєте Ви погіршення ситуації у регіоні?

Ми бачимо збільшення руйнувань власності населення, руйнування інфраструктури, а також збільшення страждань населення

– Упродовж останнього тижня-двох ми спостерігаємо погіршення ситуації і збільшення кількості порушень режиму припинення вогню. Разом із цим ми спостерігаємо, що від посилення боїв цивільне населення починає більше потерпати. Ми бачимо збільшення руйнувань власності населення, руйнування інфраструктури, а також збільшення страждань населення. Йдеться про поранення та загибель у результаті боїв чи через нездетоновані міни, які залишалися після боїв.

– Сторони конфлікту звинувачують одна одну у порушенні перемир’я. Хто винен?

– Це дуже складне питання. Сторони у Мінську домовилися визначити зону безпеки. Ця зона лишається недемілітаризованою, вона небезпечна. Тут досі спостерігається військова активність, сторони досі близько одна від одної. Це створює небезпеку і суперечить Мінським домовленостям. Питання у тому, що сторони роблять, щоб створити цю зону безпеки? Наразі ми бачимо, що вони роблять все навпаки – наближаються одна до одної. Це посилює рівень напруги та небезпеки. Це також робить надзвичайно важкими зусилля щодо створення зони безпеки.

– Де ситуація є найскладнішою?

Більшість порушення режиму припинення вогню фіксуємо біля Донецька, на північ від Горлівки та навколо Донецького аеропорту

– Більшість порушення режиму припинення вогню ми фіксуємо на лінії контакту біля Донецька, на північ від Горлівки та навколо Донецького аеропорту.

– Підтримувані Росією сепаратисти з угруповання «ДНР» щодня повідомляють про оперативну ситуацію на території, яка перебуває під їхнім контролем, натомість луганські сепаратисти рідко про це говорять. Чи означає це, що на території, яка перебуває під контролем угруповання «ЛНР» ситуація є спокійнішою, чи ми просто не отримуємо достатньої інформації?

Більшість порушень режиму перемир’я та боїв відбувається у Донецькій області. На Луганщині ситуація є спокійнішою

– Це правда. Більшість порушень режиму перемир’я та боїв відбувається у Донецькій області. На Луганщині ситуація є спокійнішою. Ми бачимо там багато навчань, які проходять біля лінії контакту, що також не допомагає. Але кількість бойових дії та порушення перемир’я на донецькому боці є набагато більшою. Так, Луганськ є спокійнішим і наразі стабільнішим.

Обмеження доступу нашим спостерігачам триває. Ми продовжуємо спостерігати це на територіях, непідконтрольних українським військовим

– Спостерігачі СММ ОБСЄ систематично повідомляють про те, що сепаратисти обмежують їм доступ до низки територій. Чи змінилося щось після зустрічі голів МЗС у «нормандському форматі», яка відбулася 13 лютого у Мюнхені?

– Обмеження доступу нашим спостерігачам триває. Ми продовжуємо спостерігати це на територіях, непідконтрольних українським військовим. На території, підконтрольній урядовим військам, ми маємо повний доступ, як було погоджено у Мінську.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG