Доступність посилання

ТОП новини

Зростає спротив кримських татар в окупованому Росією Криму (світова преса)


Кримські татари готові сидіти без світла, доки російські загарбники не заберуться геть – Los Angeles Times

Американське видання Los Angeles Times пише про спротив кримських татар російському «правлінню» в анексованому Росією українському Криму, який посилюється. Німецький часопис Die Zeit аналізує нову хвилю урядової кризи в Україні після виходу «Батьківщини» з проєвропейської коаліції в українському парламенті. А польська газета Rzeczpospolita повідомляє про створення у Росії підрозділу бойовиків із громадян України.

Популярне американське видання Los Angeles Times надрукував статтю «Татари посилюють спротив російському «правлінню» у Криму». У статті зазначається, що 2 роки тому, коли Росія анексувала український Крим, президент Росії Володимир Путін назвав це «історичним досягненням». Однак великий спротив щодо подібних висловлювань з боку кримських татар розбиває в пух і прах картину Кремля про те, що більшість жителів півострова підтримують російське «правління». І цей спротив набирає обертів.

Американський часопис пояснює, що все частіше надходять повідомлення про залякування лідерів громади кримських татар з боку росіян, закриття курсів кримськотатарської мови, а також загальну атмосферу недовіри до представників кримськотатарської етнічної меншини. Видання додає, що у Криму проживає 300 тисяч кримських татар, які переважно є світськими мусульманами. І от, власне, негативне ставлення до кримськотатарського населення з боку окупаційної російської влади призводить до невдоволення серед молоді, створюючи ризик радикалізації на зразок тієї, яка існує на Північному Кавказі Росії, у Чечні та Дагестані.

Los Angeles Times зазначає, що активісти кримськотатарського населення намагаються протидіяти російським репресіям. Разом з українськими активістами було здійснено відімкнення електрики, яка надходила до Криму з України. Часопис пише, що татари вітали це, вважаючи, що навіть те, що населення півострова сидить без світла, привертає увагу світової громадськості до ситуації у Криму. Далі видання наводить слова лідера кримськотатарської громади села Воїнка – Музафара Фукали, який каже, що сидіти без світла – це нічого, у порівнянні із тими стражданнями та утисками, яких зазнають кримські татари за російського «правління». Фукала додає, що готовий сидіти без світла, доки загарбники і їхні прихильники не заберуться геть. Американська газета наголошує, що блокада Криму і відімкнення світла утворили велику дірку у бюджеті Кремля у той час, коли падіння цін на нафту залишило Москву у скрутному становищі щодо того, як фінансувати анексовану в України територію.

«Зростає спротив кримських татар в анексованому Росією Криму»

Німецьке пeріодичне видання Die Zeit опублікувало статтю «Партія Юлії Тимошенко залишає уряд», в підзаголовку якої мовиться про те, що цей крок став ще одним ударом для прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Відтак партія «Батьківщина» Юлії Тимошенко виходить з проєвропейської урядової коаліції. На думку німецького часопису, все це свідчить про поглиблення урядової кризи в Україні. На додаток, як пише видання, колишня прем’єрка Юлія Тимошенко закликала інші партії, що входять до коаліції, зробити те саме. Газета далі наводить слова Юлії Тимошенко, яка сказала, що проєвропейська коаліція ніколи не існувала в українському парламенті, натомість існувала «тіньова коаліція».

Таким чином, продовжує німецьке видання, Арсеній Яценюк втратив 19 голосів з його більшості у 262 голоси у стінах українського парламенту. Водночас Яценюк і надалі має парламентську більшість у 243 голоси. Часопис висловлює припущення, що слідом за партією Юлії Тимошенко проєвропейську коаліцію у Верховній Раді може залишити і партія «Самопоміч», зменшивши більшість ще на 26 голосів, про вихід із коаліції «Самопоміч» уже заявила. Але заяви про вищевказаних партій про вихід із коаліції має зачитати президія Верховної Ради. Перед цим, як пояснює газета, ще у вересні минулого року про вихід із коаліції Радикальної партії говорив Олег Ляшко (юридично вона ще в коаліції). В результаті разом партія Яценюка «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка» не набиратимуть абсолютної більшості у Верховній Раді.

Die Zeit пише, що прозахідна коаліція в українському парламенті перебувала при владі з кінця 2014 року. Критики прем’єр-міністра Арсенія Яценюка звинувачують його у провалі реформ. Також часопис додає, що, згідно з опитуванням громадської думки, 70% українських виборців підтримують відставку Яценюка. Видання також нагадує, що президент Порошенко також просив Яценюка піти у відставку. 41-річний колишній банкір оголосив свого часу про доволі суворі заходи заощадження і кроки, спрямовані на приборкання олігархів, проте більшість реформ так і не було здійснено. На додаток, завершує німецьке видання, Яценюка було звинувачено у корупції. Висувають підозри, що він нібито взяв хабара від представників чеської компанії Skoda.

«Удар для прем’єр-міністра Арсенія Яценюка»

Польське видання Rzeczpospolita розмістило на своїх шпальтах статтю «Українське військо Кремля», у підзаголовку якого йдеться про те, що «Кремль формує підрозділи з громадян України, поінформував очільник СБУ». Часопис посилається на голову Служби безпеки України Василя Грицака, який стверджує, що у Росії формується військовий підрозділ, який буде розташований у Ростовській області Росії, і безпосередньо вестиме бойові дії на території України. За словами Грицака, росіяни активно збирають чоловіків віком 25-30 років, передовсім намагаючись мобілізовувати громадян України. Але оскільки бойовий дух і взагалі бажання воювати нині – на дуже низькому рівні, росіяни намагаються набрати у той підрозділ будь-кого, кого пощастить.

Польське видання пояснює, що йдеться про те, що вже два подібні підрозділи бойовиків, які існують зі штабами у окупованих Донецьку та Луганську, і складаються з громадян України з територій, контрольованих проросійськими сепаратистами, буде підсилено третім підрозділом, який створюють з грудня 2015 року на території самої Росії. Втім, на думку військового фахівця з України Костянтина Машівця, для росіян проблема мобілізації саме громадян України до третього підрозділу не є надто серйозним головним болем, бо росіяни можуть легко взяти, скажімо, трактористів з Бурятії і назвати їх «українцями». Отож, за словами Машівця, у Росії проводиться таємна часткова мобілізація в той підрозділу.

Щодо причин формування подібного підрозділу у Росії фахівці військової справи одностайно вважають, що Кремль готується до нового серйозного наступу на сході України. На додаток, польське видання, з посиланням на українські розвідувальні джерела, пише, що у Росії формуються спеціальні «загороджувальні» підрозділи, які б мали не допустити втечі проросійських сепаратистів з лінії фронту, змушуючи їх до бойових дій проти українських сил доти, доки не підійдуть регулярні підрозділи російського війська.

«Кремль формує підрозділи з громадян України»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG