Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони Литви: ми використовуємо досвід України у війні за її незалежність


(Зліва направо) Міністр оборони України Степан Полторак, міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич міністр оборони Литви Юозас Олекас у Любліні. 26 січня 2016 року
(Зліва направо) Міністр оборони України Степан Полторак, міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич міністр оборони Литви Юозас Олекас у Любліні. 26 січня 2016 року

«Усі чудово розуміють, що Україна бореться не лише за свою незалежність, а і за європейські цінності»

Україна, протидіючи російській агресії, захищає не лише себе, а й решту Європи та європейські цінності, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр оборони Литви Юозас Олекас. Саме тому, за його словами, Литва підтримує і підтримуватиме надалі обороноздатність України: як навчаючи українських солдатів та офіцерів, так і налагоджуючи кооперацію в оборонному секторі двох держав. Невдовзі після цієї розмови Юозас Олекас зустрівся з послом України в Литві Володимиром Яценківським та обговорив можливості посилення міждержавної співпраці в безпековій сфері.

– Пане Олекас, як, на Вашу думку, має розвиватися кооперація в оборонній сфері між Україною та Литвою? Нині створена спільна Українсько-Польсько-Литовська бригада: як цей проект розвиватиметься далі?

– Литва неухильно підтримує Україну у сфері реформування і розвитку військового сектору. Ми відкрили свої вищі військові школи для офіцерів і солдатів України, тепер вони приїжджають навчатися до нас. І ми послали своїх інструкторів: вони працюють в Україні в сфері підвищення кваліфікації військових.

Ми дуже підтримуємо Україну в її рішенні цілковито перевести свої Збройні сили на стандарти НАТО до 2020 року

Ми дуже підтримуємо Україну в її рішенні цілковито перевести свої Збройні сили на стандарти НАТО до 2020 року. І ми бачимо у процесі реформування української армії значний поступ. Один з найбільш помітних кроків у цьому напрямку: Україна, Литва і Польща створили спільну бригаду та відкрили її штаб-квартиру в Любліні (Польща). Я вважаю, що це дуже хороший спосіб перейняти процедури та стандарти НАТО. Ми також мали подібний досвід, дуже позитивний, вступом до альянсу. Так, ми створили литовсько-польський спільний батальйон. Це був якісний інструмент для реформування наших Збройних сил. Ми продовжуємо спільну з Україною роботу в цьому напрямку: штабні навчання цієї бригади мають відбутися навесні, а вже польові навчання – восени, або наприкінці цього року.

(Справа наліво) Міністр оборони України Степан Полторак, міністр оборони Литви Юозас Олекас та міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич під час прес-конференції у Любліні. 26 січня 2016 року
(Справа наліво) Міністр оборони України Степан Полторак, міністр оборони Литви Юозас Олекас та міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич під час прес-конференції у Любліні. 26 січня 2016 року

– Чи планується, щоб ця бригада свого часу збільшилася до дивізії? І чи можуть їй доручити виконання військових завдань на території трьох держав-учасниць проекту в рамках посилення східного флангу НАТО, про яке домовилися міністри оборони альянсу на зустрічі 9-11 лютого в Брюсселі?

– За чинними угодами ця бригада має на меті передовсім спільне навчання вояків трьох держав та обмін досвідом. А друга мета – вона може використовуватися в разі окремого рішення кожної з трьох країн у миротворчих та інших місіях Організації Об’єднаних Націй. Іншого застосування, за нашими угодами, не очікується.

– Щодо обміну досвідом: якою мірою цікавий для Литви досвід української армії, отриманий на Донбасі у дворічному протистоянні багатотисячній «гібридній армії» у складі проросійських сепаратистів та військових підрозділів Росії?

Переймаємо той досвід, який накопичила Україна у війні за незалежність та цілісність своєї території проти російського агресора

– Наша спільна бригада – це не односторонній рух. Ми не лише передаємо досвід, який ми накопичили за десять років перебування Литви в НАТО, під час участі в навчаннях та в операціях альянсу. Але й переймаємо той досвід, який накопичила Україна у війні за незалежність та цілісність своєї території проти російського агресора.

– Литва була першою державою, яка після початку російсько-українського збройного протистояння на Донбасі надала українській стороні елементи озброєнь, щоб допомогти їй захиститися. Якою на сьогодні є кооперація двох держав в оборонному секторі? Чи готова Литва спільно з Україною виробляти певні озброєння або військову техніку?

Україна заявила про поновлення виробництва крилатих ракет малої дальності. Ми звертаємо увагу на якість продукції та відповідність її натовським стандартам

– Ми дивимося на те, чим наші країни можуть обмінюватися. Литва має певну продукцію військового призначення. І ми знаємо, що Україна відновлює свою військову промисловість. Наразі тривають перші контакти між представниками оборонного бізнесу та експертами наших держав. Як вони розвиватимуться – залежить від якості та ціни продукції, яка може розроблятися й виготовлятися. Нам відомо про те, що Україна виготовляє бронетехніку з використанням німецьких двигунів. А також – заявила про поновлення виробництва крилатих ракет малої дальності. Можу лише повторити: Ми звертаємо увагу на якість продукції та відповідність її натовським стандартам, щоб озброєння, яке може спільно вироблятися, було сумісним з тим, яке мають інші члени альянсу. Якщо ці вимоги дотримуватимуться – тоді вже будемо дивитися й аналізувати.

Усі чудово розуміють, що Україна бореться не лише за свою незалежність, а і за європейські цінності

– Як Ви оцінюєте роль України, яка нині протистоїть російській агресії, у зміцненні безпеки держав-членів НАТО на східному кордоні альянсу. І наскільки вона важлива для безпеки держав Європи в цілому?

– Усі чудово розуміють, що Україна бореться не лише за свою незалежність, а і за європейські цінності. І це є одним з найважливіших приводів для того, щоб ми були разом із Україною. І ми будемо й надалі підтримувати її, щоб російська агресія не змогла поширитися на інші країни.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG