Доступність посилання

ТОП новини

Влада не виправдала очікувань львів’ян


Вшанування другої річниці розстрілів на майдані Незалежності. Львів, 19 лютого 2016 року
Вшанування другої річниці розстрілів на майдані Незалежності. Львів, 19 лютого 2016 року

У Львові вшановують другу річницю розстрілів на Майдані

Львів – У Львові понад три тисячі студентів університету імені Франка разом із львів’янами вшанували другу річницю розстрілів на Майдані мовчазною ходою «Під щитом Небесної сотні» і поділились дерев’яними шматочками символічного дерев’яного щита.

Жодних скандувань і політичних гасел. Традиційно другий рік поспіль від Львівського національного університету імені Івана Франка студенти і викладачі пройшлись тихою ходою до пам’ятника Тарасові Шевченку. Саме на цьому місці був львівський Майдан два роки тому. Сюди першими вночі 21 листопада прийшла молодь. Звідси їхали перші автобуси і машини до столиці.

Львів'яни вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00


Молодь принесла із собою саморобний щит, символ майданівців, який рятував життя учасників Революції гідності від куль. На ньому був зображений тризуб. Кожен міг взяти зі собою дерев’яний кусочок зі щита на пам’ять про тих, хто загинув на Майдані. У списку загиблих Небесної сотні найбільше мешканців із Львівщини – 18 осіб.

Очікування львів’ян після Майдану

Що очікували львів’яни від Майдану, чи виправдались їхні сподівання? Радіо Свобода поцікавилось думкою людей.

Дуже розчаровує те, що корупція не викорінена до кінця
Марія Бубіс

«Я була на львівському Майдані, тоді вчилась на першому курсі, допомагала збирати речі на Київ. Насамперед ми хотіли, щоб нас послухали, щоб не ухвалювались рішення без нас, людей. Дещо змінилось за цей час, скажімо, світогляд людей змінився, звісно, що не всіх. Але дуже розчаровує те, що корупція не викорінена до кінця», – каже студентка Марія Бубіс.

Львів’янка Оксана Вітрух була на київському Майдані якраз у перший штурм Будинку профспілок. Разом з іншими робила всередині канапки.

Я сподівалась, що ця жертва, людська, не буде намарно. Люди, які при владі, переоцінили свої можливості
Оксана Вітрух

«Навіть не думала, їхати чи ні. Я не була постійно, два дні лише. Правда мої друзі були постійно. Я сподівалась, що ця жертва, людська, не буде намарно. Люди, які при владі, переоцінили свої можливості. Це дуже болить. Бо великі жертви. За останній рік люди збідніли утричі», – говорить Оксана Вітрух.

Очікування були великі і у львівського пенсіонера пана Богдана. Але він зазначає, що не все так є, як він думав. Чоловік простояв увесь львівський Майдан, допомагав учасникам Революції гідності у Києві.

Війна на Сході перешкодила, а чиновники перефарбувались і далі мутять. Пенсія мала, не знаєш, як виживати

«Війна на Сході перешкодила, а чиновники перефарбувались і далі мутять. Я сподівався, що пенсія буде більшою, нині велика проблема, що пенсія мала, не знаєш, як виживати сьогодні, оце найбільша проблема», – каже пенсіонер.

Парламент не дбає про людей, скидають на уряд, уряд на парламент, а їм важливо лише триматись на своїх місцях
Марія Дуб

«Ми мали великі очікування. Молодь пішла проти Януковича, Азарова. Люди тоді не могли виживати. Діти віддали життя за світле майбутнє, зараз українці віддають життя за наше майбутнє, майбутнє України. Цвіт України загинув на Майдані і гине на передовій. Парламент не дбає про людей, скидають на уряд, уряд на парламент, а їм важливо лише триматись на своїх місцях. А нас довели до зубожіння. Мене болить душа за Україну, оте в парламенті, уряді, таке робиться, та нам Путіна не потрібно, ми все руйнуємо», – говорить львів’янка Марія Дуб.

Не приховують своє розчарування діями влади і львівські студенти. Однак наголошують, що за два роки після Майдану змінилась свідомість багатьох українців, змінилось ставлення до держави, але наголошують, що молодим людям, без зв’язків, важко пробитись у владні структури, що «телефонне право» надалі спрацьовує.

Увечері львів’яни запалили свічки у пам’ять Небесної сотні. 20 лютого рідні, друзі і просто всі небайдужі городяни прийдуть на Личаківський цвинтар, щоб покласти квіти і запалити свічки на могилах майданівців. На площі перед пам’ятником Шевченкові відбудеться екуменічна молитва і мистецька виставка, присвячена героям Небесної сотні.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG