Доступність посилання

ТОП новини

Чому не стихають бої довкола Мар’їнки?


Ілюстраційне фото. Український військовослужбовець тримає понівечений кулями прапор України на позиції біля міста Мар'їнка. Червень 2015 року
Ілюстраційне фото. Український військовослужбовець тримає понівечений кулями прапор України на позиції біля міста Мар'їнка. Червень 2015 року

Останній бій тривав дев’ять годин. Бойовики застосували БМП

Бойовики готуються захопити місто Мар’їнку, що розташоване на західній околиці Донецька. Відповідну заяву поширили у штабі АТО напередодні 18 листопада. Через збільшення кількості обстрілів та небезпеку для життя цивільного населення військові вже припинили роботу однойменного пропускного пункту, який щодня перетинало понад п’ять тисяч людей. Підтвердженням близького наступу військові називають накопичення бойовиками військової техніки та особового складу у Петровському районі Донецька, що межує з Мар’їнкою.

За минулу добу сепаратисти понад 20 разів обстріляли позиції українських військових у районі Мар’їнки. Вогонь вели з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. По контрольному пункту працював снайпер та зенітна установка.

Бійці 14-ї окремої механізованої бригади, що тримають тут оборону, відзначають, що напад на українські позиції розпочався вдень і тривав близько дев’яти годин. Таке протистояння є доволі нетиповим випадком навіть для Мар’їнки, що розташована впритул до позиції бойовиків. Настільки тривалих протистоянь, розповідає волонтер Віталій Дейнега, тут не було вже давно. Віталій постійно отримує інформацію з передової і в коментарі Радіо Свобода повідомив, що під час нападу сепаратисти застосували навіть бронетехніку, втім, цього разу обійшлось без втрат.

«Полізла сепаратистська ДРГ, її засікли і почали обстрілювати. Вони опинились в доволі сумному становищі. І їх свої хотіли витягнути на двох БМП. Отримали знову ж таки нормально по зубах. Одна БМП була підбита, хоча згодом її змогли таки витягти. Це був дуже тривалий бій, бо зазвичай трапляються тільки окремі перестрілки», – пояснює волонтер.

Бойовики підвели «Гради» та танки для наступу – штаб

За даними, які наводить штаб АТО, у Петровському районі Донецька, який межує з Мар’їнкою, для проведення наступальних дій сепаратисти додатково зосередили декілька реактивних систем залпового вогню «Град» та понад 10 танків. Також відбувається накопичення бойовиків.

Уламки мікроавтобусу на місці вибуху недалеко від КПП «Новомихайлівка», що в Мар’їнському районі Донецької області. 10 лютого 2016 року
Уламки мікроавтобусу на місці вибуху недалеко від КПП «Новомихайлівка», що в Мар’їнському районі Донецької області. 10 лютого 2016 року

​ Активізацію бойових дій відзначають і мешканці міста. За словами голови Мар’їнської райадміністрації Володимира Мороза, інтенсивні обстріли розпочались три тижні тому. Наразі, найбільше дошкуляють міномети. І хоч занепокоєння зростає, поки що люди залишаються у власних домівках.

«Люди, звісно, турбуються, бо читають і ці заяви, і соціальні мережі читають. Бояться, що знов будуть працювати «Гради». Ми вже пережили це у 2014 році. Це ж така зброя, яка не вибирає. Всі ж жити хочуть», – непокоїться Мороз.

Причиною підвищеного інтересу бойовиків до населеного пункту є його розташування. На цій думці сходяться як експерти, так і представники штабу АТО. Мар’їнка розташована на західній околиці Донецька і відстань між позиціями сторін подекуди лише кілька сотень метрів.

Вони просто тренуються на нас – експерт

Військовий експерт Олег Жданов визнає, що зі стратегічної точки зору бойовикам справді вигідно вибити українських військових із позицій поблизу обласного центру, щоб почуватись безпечніше всередині міста. І стосується це не лише Мар’їнки, а й Пісків чи Авдіївки. Однак, він не вірить у ймовірність наступу, про яку заявляють у штабі АТО. На думку Жданова, ескалація конфлікту може призвести до більш суворих санкцій і тому зараз невигідна російській стороні. Натомість називає іншу причину активізації бойових дій поблизу Мар’їнки.

Виводять їх на нашу лінію оборони. Вогонь ведуть і з «Градів», і з артилерії, і з мінометів
Олег Жданов


«Є дані нашої розвідки, що вони просто тренуються на нас. Привозять сюди батальйонно-тактичні групи, проводять з ними навчання і як фінал навчань, на етап бойової стрільби, виводять їх на нашу лінію оборони. Вогонь ведуть і з «Градів», і з артилерії, і з мінометів. Частина підрозділів тренується зі стрілецькою зброєю», – говорить Жданов.

У зв’язку з умовами мінського процесу, зараз на передових позиціях української армії, серед яких і Мар’їнка, відсутнє важке озброєння. Бійці можуть оборонятись протитанковими засобами, зенітними установками та стрілецькою зброєю.

Сепаратисти, зі свого боку, заявляють, що дотримуються перемир’я та звинувачують українську сторону в постійних обстрілах околиць Донецька та інших населених пунктів, що перебувають під їхнім контролем.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG