Доступність посилання

ТОП новини

Волонтерка, яка допомагає воякам, очолила райадміністрацію на Одещині


Тетяна Скапровська
Тетяна Скапровська

«Я стала головою райдержадміністрації, але не припинила бути волонтером»

Одеська волонтерка Тетяна Скапровська, більш відома під псевдонімом Далія Северин, очолила одну з районних держадміністрацій на Одещині. На нове робоче місце у селище Любашівка її проводжали всією «Волонтерською сотнею». Як пояснює сама Тетяна Скапровська, наразі настав час змінювати країну на якісно вищому рівні. Проте, попри завантаженість на державній службі, вона продовжує допомагати українським військовим на передовій.

«Волонтерська сотня Далії Северин» з літа 2014 року регулярно відправляє у зону АТО гуманітарну допомогу. Засновницю цієї організації Тетяну Скапровську (Далію Северин) знають у волонтерському середовищі не лише Одеси, а й всієї України. Наразі жінка переїхала до селища міського типу Любашівка, де відтепер очолює районну державну адміністрацію.


Взяти участь у конкурсі на посаду голови РДА волонтерку наштовхнуло бажання переконатися на власному досвіді, наскільки цей процес буде відкритим та прозорим.

У критичний момент я вирішила, що «далі я» буду допомагати бійцям
Тетяна Скапровська

Вона розповідає, що звикла брати ініціативу у свої руки. Це символізує і її псевдонім, за яким жінку знають тисячі бійців на передовій. «У критичний момент я вирішила, що «далі я» буду допомагати бійцям. Так виникло це ім’я. А прізвище Северин – це скорочення від назви мого рідного села Северинівка на Вінниччині», – згадує волонтерка.

Як зазначає Тетяна Скапровська, зараз держава вже краще забезпечує бійців, звернень військових до волонтерів стало значно менше, тому настав час змінювати країну на іншому рівні.

Бійці після демобілізації повертаються додому у численні села, селища, містечка. Я подумала, якщо є герої фронту, то мусять з’явитися і герої тилу
Тетяна Скапровська

«Бійці після демобілізації повертаються додому у численні села, селища, містечка. І вони чекають, що за той час, що вони воювали, там щось змінилося. А практично нічого не змінюється. І для того, щоб не підвести їх, я подумала, якщо є герої фронту, то мусять з’явитися і герої тилу», – пояснює вона.

На думку волонтерки, саме молоді професіонали можуть зробити дуже багато для розвитку сіл та невеличких міст.

«Волонтерство – це гормон, який вже у нас у крові»

Новопризначена очільниця Любашівського району щодня зустрічається з представниками громади: «Я одразу сказала помічниці, що громадськість в першу чергу, чиновники – потім. Адже громадянин виділив свій вільний час і прийшов з якоюсь проблемою, а чиновник – на роботі, тому може зачекати. Люди здивовані такими підходами».

Тетяна Скапровська вже виокремила низку критичних питань у районі, починаючи від освітлення вулиць до незаконного використання землі та кримінальних злочинів. Юридична освіта та обізнаність у чинному законодавстві допомагає волонтерці швидше орієнтуватися у документах та вирішувати проблемні ситуації.

Коли ти намагаєшся викорчовувати багаторічне коріння корупції, то навряд чи тебе любитимуть. Але я усвідомлено йду на це
Тетяна Скапровська

«Коли ти намагаєшся викорчовувати багаторічне коріння корупції, то навряд чи тебе любитимуть. Але я усвідомлено йду на це. Якщо я скажу, що мені страшно, потім ще хтось таке скаже, тоді заради чого загинула Небесна сотня, заради чого гинуть воїни у зоні АТО? Мій девіз: очі бояться, а руки роблять», – переконана вона.

Тетяна зізнається, що дуже приємно, коли її підтримують військові, якими опікується їх волонтерська організація. «Телефонували з привітаннями і з 28-ї бригади, і з 18-го батальйону, і з батальйону «Шторм». Кажуть, щоб зверталася до них, якщо будуть якісь проблеми чи виникне небезпека для мене», – розповіла вона Радіо Свобода.

Питання щодо безпеки виникли небезпідставно, адже в одеський офіс «Волонтерської сотні Далії Северин» у листопаді 2014 року закинули пляшку з займистою сумішшю, а у грудні у приміщенні стався вибух.

Зараз в організації немає офісу, але це пов’язано перш за все з тим, що зменшилася потреба акумулювати великі потоки допомоги.

Набагато краще, десь натиснути на командирів, тому що вони через лінь та пасивність іноді не забезпечують хлопців
Тетяна Скапровська

«Це дуже нерозумно, коли на складах Міноборони є надлишок, наприклад, одягу чи взуття. А ми за кошти людей будемо це купувати. Набагато краще, десь натиснути на командирів, тому що вони через лінь та пасивність іноді не забезпечують хлопців. Я, звісно, кажу не про всіх, але є така проблема. Не хочеться забирати у людей на зайве», – наголошує волонтерка.

Перебуваючи на державній службі, Тетяна Скапровська своєю місією називає розвиток Любашівського району та залучення для цього всіх необхідних ресурсів. Крім цього вона повністю не забуває про свою волонтерську діяльність.

«Волонтерство – це гормон, який вже у нас в крові. Ніхто не заборонить мені допомагати в міру моїх можливостей. Адже допомога буває різною. І це не обов’язково кошти. Можна ділитися власним досвідом і так допомагати», – вважає голова Любашівської РДА.

Нова кадрова політика

Влітку 2015 року в Одеській області розпочався відкритий конкурс на заміщення вакансій 26 голів райдержадміністрацій. На одне місце претендувало близько 100 кандидатів.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Очільник області Міхеїл Саакашвілі вважає, що завдяки такій кадровій політиці керівниками РДА стали люди з досвідом роботи в різних сферах і з різною освітою. «Ніколи не було такої процедури ні в Україні, ні в одній з пострадянських країн. Це ризикований, але єдино правильний крок», – наголосив він.

Вакантною досі лишається одна посада голови Тарутинської РДА. Як повідомили Радіо Свобода в Одеській ОДА, кандидат на це місце наразі проходить останні етапи спеціальної перевірки в Адміністрації президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG