Доступність посилання

ТОП новини

Спецслужби Росії намагалися підібратися до Савченко – адвокат


Надія Савченко під час засідання суду у Москві. 17 лютого 2016 року
Надія Савченко під час засідання суду у Москві. 17 лютого 2016 року

«Через власний агентурний зв’язок намагались впливати на її родичів в Україні. Вона добре тримається, не піддається на провокації»

Російські адвокати Надії Савченко відвідали Київ для закритих зустрічей, які можуть пришвидшити визволення їхньої підзахисної. На початку березня суд над українською льотчицею і добровольцем батальйону «Айдар» закінчиться, а вже в квітні адвокати Марк Фейгін і Микола Полозов чекають на її повернення в Україну. Говорять, що Надія – перша їхня підзахисна, яка не здається.

– Раніше Ви заявляли, що Надію Савченко випустять у квітні цього року. Не відмовляєтесь від своїх слів?

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Фейгін: У публічному просторі це неодноразово звучало від самого Володимира Путіна. Він говорив, що після того, як пройдуть судові процедури і буде винесено вирок, з’являються процесуальні можливості обговорювати це питання. Отже, обговорювався сам факт звернень до Путіна із цими вимогами і були пошуки варіантів вирішення їх. На закритих переговорах прізвище Савченко кілька разів обговорювалося, я це просто знаю.

Це також обговорювалося на зустрічах у «нормандському форматі» за участі лідерів ФРН і Франції , я читав стенограми цих обговорень.

Всі знають, що Савченко невинна, так само, як усі знають, що російські війська є на Донбасі. Цього не визнає лише одна сторона, але факту це не змінює
Марк Фейгін

Треба розуміти, що перепоною є саме російська сторона, а не українська. Часто говорять, що Україна не так ефективно намагається звільнити Савченко, але це не так. Контрпартнер у цих перемовинах – це Кремль. Він такий, який є. Всі знають, що Савченко невинна, так само, як усі знають, що російські війська є на Донбасі. Цього не визнає лише одна сторона, але факту це не змінює. Зараз шукають можливості примирити пропагандистські цілі і геополітичні прагнення із необхідністю повернути Савченко на батьківщину. Коли його знайдуть, я сказати не можу, тому що адвокати не є учасникам переговорів.


2-3 березня пройдуть дебати між захистом і обвинуваченням, потім буде останнє слово Надії Савченко і суд йде виноситиме рішення. За нашими приблизними підрахунками, рішення оголосять через два тижні. Їм же потрібно ще написати це рішення – близько 100 сторінок тексту.

Вирок буде дуже суворий – 15-20 років. Але це немає ніякого значення, це пропагандистський судовий процес
Марк Фейгін

Буде вирок і вирок буде дуже суворий – 15-20 років. Але це немає ніякого значення, це пропагандистський судовий процес. Суд виконує політичну задачу – показати, що в Україні є «карателі», а батальйон «Айдар» вбивав журналістів і мирних громадян і таке інше.

Наразі напруження знижується, але рішення по справі Савченко має бути «вінцем» спільної роботи і суду, і ФСБ, і інших. Якщо її виправдають, це буде означити, що вони всі марно працювали, а таке в Росії неможливо.

– Ви вважаєте, її обміняють на «грушників» Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова? Чому саме на них?

Було б брехнею казати, що існує хоч маленька можливість того, що суд виправдає Савченко
Марк Фейгін

Фейгін: Немає інших таких же «соковитих». Був майор Старков, але його обміняли на «кіборга» Рахмана. Але у випадку з Єрофеєвим-Олександровим і Савченко інша механіка – простого обміну бути не може, немає такої процедури. Єдиний спосіб – це конвенція видачі особи іншого громадянства для відбуття покарання по місцю її громадянства. Обидві сторони заявили що це можливо. Я думаю, що на сьогоднішній стадії, це і в політичному, і в процесуальному плані, єдиний варіант того, як Надії Савченко опинитись вдома. Було б брехнею казати, що існує хоч маленька можливість того, що суд виправдає Савченко.

– Але про політичних в’язнів Сенцова і Кольченка також говорили, що їх випустять, а їх засудили на великі терміни

Фейгін: Неофіційно я чув, що ані Сєнцова, ані Кольченка ніхто не збирався віддавати. Вони для суду були громадяни Російської Федерації. А Савченко вважають українською злочинницею.

Самого Сєнцова, як я чув від українських консулів, «розводили» в ростовському СІЗО, де він сидів близько 2 місяців після апеляційної інстанції. Йому нашіптували, що його звільнять. Це робилося, щоб він не голодував, не робив заяв, а просто сидів і чекав. Отже він чекав-чекав і його відправили до Якутська. Я думаю, що ніхто не збирався його обмінювати, це був обман, щоб він тихо сидів. Російській владі вигідно, щоб засуджений тихо сидів і нічого не вимагав.

(Раніше адвокат висловлював припущення, що Сенцова відправили до Якутії за непокору – ред.)


– Якщо суд не чинить правосуддя, чому були важливі всі докази невинності Надії Савченко, які оприлюднили в суді?

Ми усім довели її невинність. У Росії нема суду як джерела правосуддя
Марк Фейгін

Фейгін: На рішення суду не впливатиме те, як обвинувачення доводить її провину, чи як ми доводимо її невинність. З точки зору рішення, це сізіфів труд. Але суд йшов публічно і ми усім довели її невинність. У Росії нема суду як джерела правосуддя, тому доводиться застосовувати і політичні, і публічні методи, щоб досягти цілі і результату.

Ми навели не лише свідчення людей, а ще й матеріальні докази – білінг телефону не можна вигадати, як не можна вигадати астрономічну експертизу.

Ще під час попереднього слідства український адвокат Плахотнюк отримав документи, які доводять що Савченко потрапила в полон майже на півтори години раніше, аніж загинули журналісти
Марк Фейгін

Ще під час попереднього слідства український адвокат Олександр Плахотнюк отримав документи, які доводять що Савченко потрапила в полон майже на півтори години раніше, аніж загинули журналісти Антон Волошин і Ігор Корнелюк. Якщо її не було на місті загибелі, про що можна говорити далі? На жаль багато українців мають якійсь ілюзії щодо ролі доказів в російському суді.

– Надія повернулася до голодування?

Ми проти голодувань – це неефективний засіб тиску на владу. Але в Надії непростий характер, вона сама ухвалювала рішення
Марк Фейгін

Фейгін: До кінця свят в січні вона тримала суворе голодування, а після цього погодилася їсти дитячу суміш. Таку суміш вводять через зонд у випадку примусового харчування. Вона пішла на це, щоб брати участь в суді, який розташований на великій відстані від її СІЗО – без харчування вона б не доїхала туди. Одну порцію, близько 300 грамів, вона їсть кілька днів.

Ми взагалі проти голодувань – це неефективний засіб тиску на владу. Але в Надії непростий характер, вона сама ухвалювала рішення.

– Ви давно працюєте в Росії, часто з гучними політичними справами. Що нового відкрила для вас ваша підзахисна?

Надія Савченко – перша моя підзахисна, яка не змінює позицію, не піддається на провокацію
Марк Фейгін

Фейгін: Надія Савченко – перша моя підзахисна, яка не змінює позицію, не піддається на провокацію. Про це нехай скаже мій колег Микола Полозов у нього в цьому більше досвіду.

Микола Полозов
Микола Полозов

Полозов: Влада в таких питаннях намагається тим чи іншим способом зруйнувати захист. Якщо його вдається зруйнувати зсередини, безпосередньо впливаючи на підзахисного, то для влади це чудова історія, це всіх влаштовує.

У справі Савченко були неодноразові способи підібратися до неї. Російські спецслужби намагались впливати на її родичів в Україні. Вона добре тримається, не піддається на провокації
Микола Полозов

У справі Савченко були неодноразові способи підібратися до неї. Російські спецслужби, через власний агентурний зв’язок намагались впливати на її родичів в Україні. Вона добре тримається, не піддається на провокації.

Є люди спочатку міцні, тримаються, а потім піддаються тиску і руйнують захист. Простий приклад, ваш ув’язнений, 72-літній директор інституту визнав вину і йому дали шість років суворого режиму. Нам розповідали, що йому запропонували визнати вину і за це через два роки відправити додому. Але його обдурили. Він відмовився від апеляції, визнав вину і зараз в Нижньому Новгороді в лікарні.

– Чи ви помічали зв’язок між вставленням до Савченко і переговорами по припиненню вогню в Україні?

Коли про Савченко публічно говорили, над нею не знущалися як над Сенцовим у Криму, голки під нігті, як Миколі Карпюку, не заганяли
Марк Фейгін

Фейгін: Це постійно відчувається. Коли про Савченко публічно говорили, над нею не знущалися як над Сенцовим у Криму, голки під нігті, як Миколі Карпюку, не заганяли. Тому що захист, користуючись політичним методами, заборонив би це.

Чим вище підіймався політичний статус Надії, тим більше пенітенціарна система боялася, щоб з нею нічого не сталося. Вони зараз до неї на «Ви» звертаються.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG