Доступність посилання

ТОП новини

Невдоволення темпом реформ в Україні висловили Кличку Нуланд і Маккейн


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Для здійснення реформ дуже важлива підтримка людей, це є легітимність влади – Кличко

Нинішня політична криза в Україні нагадує ситуацію після Помаранчевої революції, коли політики, опинившись при владі, замість того, щоб змінювати країну на краще, боролися між собою і ділили посади. Таку думку висловив Київський міський голова Віталій Кличко у Вашингтоні, де перебуває з робочою поїздкою.

В ефірі «Голосу Америки» Віталій Кличко наголосив, що велику стурбованість ситуацією в Україні висловлюють під час зустрічей з ним закордонні політики, тому що ситуація розвивається не в тому напрямку, як слід.

«Замість реалізації реформ маємо політичну кризу. Багато політиків, які не мають довіри, які не реалізували очікування, тримаються за свої крісла. Замість високої динаміки змін йде боротьба за посади», – сказав київський мер.

Під час зустрічей Віталія Кличка із сенатором Джоном Маккейном, представником Держдепартаменту Вікторією Нуланд вони, за його словами, запевнили, що «тримають кулаки за Україну», роблять все для того, щоб реформи відбулися, допомагають і дають поради.

«Але вони дуже стурбовані тією ситуацією, що склалася в Україні. І відверто кажуть: ваше ключове завдання – вирішити ці проблеми», – передає висловлювання американських політиків Віталій Кличко.

За його словами, Вікторія Нуланд наголосила, що міжнародні партнери України не зацікавлені в конкретних обличчях чи персоналіях, а зацікавлені в плані реформ, які пропонують люди, котрі будуть на цих посадах.

Віталій Кличко зазначив: щодо нинішньої урядової команди були великі суспільні очікування, що зміни відбудуться, що відбуватиметься боротьба з корупцією.

Кожен політик б’є себе в груди, бо зараз модно говорити про боротьбу з корупцією. А люди кажуть – це ілюзія. Дайте відповідь: хто покараний, хто несе відповідальність за порушення законів? Тобто, всі борються з корупцією, але покарання немає
Віталій Кличко

«Кожен політик б’є себе в груди, бо зараз модно говорити про боротьбу з корупцією. А люди кажуть – це ілюзія. Дайте відповідь: хто покараний, хто несе відповідальність за порушення законів? Тобто, всі борються з корупцією, але покарання немає», – каже київський мер.

Прозорість і відкритість у боротьбі з корупцією – це ключові речі, які натомість зараз демонструє його команда у Києві, запевнив Віталій Кличко.

«Відкрита мерія, комісії, відкриті тендери, документообіг, відкритий бюджет, – перелічив зміни київський мер. – Ми зробили великий крок і в боротьбі проти політичної корупції: у Києві єдина рада в Україні, де є персональне голосування».

Віталій Кличко наголосив, що для здійснення реформ дуже важлива підтримка людей.

«Це легітимність влади. Якщо люди не вірять владі, тоді постає питання, чому керівники залишаються на посадах. Якщо вони не можуть робити зміни, то повинні дати можливість іншим реалізовувати свої плани», – стверджує Кличко.

Він також висловився щодо недавніх подій у Києві. Віталій Кличко пригадав, що протести, які відбувалися два роки тому на Майдані, мали велику підтримку киян, власне, Майдан відбувся завдяки киянам. Ті ж радикальні групи мітингувальників, які у минулі вихідні вийшли на майдан Незалежності, не мають великої підтримки серед киян, і це говорить саме за себе, впевнений київський мер. Насильницькі дії, зокрема погроми банків та інших установ, він не підтримує.

«Я розумію, що емоції іноді «зашкалюють», але нам потрібно конструктивно вирішувати питання, а не руйнувати все, що перед очима. Якщо є проблеми – нам потрібно сідати, говорити і пропонувати плани вирішення проблем. Давати можливість людям висловлювати свою думку і втілювати в життя те, що вони бажають. Руйнувати – це не той шлях», – переконаний Віталій Кличко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG