Доступність посилання

ТОП новини

Компенсації від Гіркіна за загиблих пасажирів MH-17 вимагають у суді США


Представники 18 загиблих пасажирів «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» подали позов до суду Чикаго проти громадянина Росії Ігоря Гіркіна

50 мільйонів доларів за кожного загиблого вимагають представники родичів пасажирів «Боїнга» «Малайзійських авіаліній», який був збитий в небі над Україною в липні 2014 року, від Ігоря Гіркіна. 17 представників (один із них громадянин США) 18 загиблих пасажирів з різних країн, подали позов до районного суду Чикаго, штат Іллінойс, проти одного з командирів бойовиків, громадянина Росії Ігоря Гіркіна, він же Стрєлков.

Гіркін звинувачується за трьома статтями. Перша – позасудове вбивство. Позивачі посилаються на Закон про захист жертв катувань, що дозволяє їм розглядати справу проти Ігоря Гіркіна, громадянина Росії, з вимогою компенсації за смерть їхніх родичів, громадян Великобританії, Нідерландів, Малайзії.

Друга стаття звинувачує Гіркіна у збитті і руйнуванні самого літака в порушення міжнародного права. За третьою статтею Гіркін звинувачується в змові зі своїм заступником Сергієм Петровським і з особами, які безпосередньо причетні до збиття літака.

У позовній заяві обґрунтовується причетність Гіркіна до збиття Боїнга. Зокрема йдеться про те, що 17 липня 2014 року, коли був збитий «Боїнг» «Малайзійських авіаліній», Ігор Гіркін командував «армією» сепаратистів і бойовиків угруповання «ДНР» і вів війну проти уряду України. Раніше, йдеться в заяві, люди під командуванням Гіркіна, з його допомогою і за змовою, перевезли одну або кілька ракетних установок із Росії в Україну, з якої і був збитий пасажирський літак.

Також окремо вказується, що позивач наказав бойовикам «ДНР», які були на місці падіння літака і зібрали особисті речі загиблих, передати їх у «Фонд оборони» так званої «ДНР».

У позовній заяві підкреслюється причетність Росії. У документі говориться, що Гіркін – російський громадянин, а в санкційних списках ЄС, Канади, Швейцарії і Нової Зеландії він ідентифікований як діючий офіцер ГРУ Російської Федерації. Військові дії «ДНР» веде за підтримки Росії, а Гіркін, припускається в заяві, «діяв, виходячи з дійсних або видимих повноважень від уряду Росії і, нібито, згідно з законом Росії та/або «Донецької народної республіки».

Раніше родичі загиблих вже подавали позов до Чиказького суду проти Гіркіна та «Малазійських авіаліній», що давало можливість припустити, що вони намагаються отримати гроші саме з авіакомпанії. Подана минулого четверга змінена позовна заява відповідачем називає вже лише Ігоря Гіркіна, який, очевидно, не зможе виплатити необхідні суми.

Юристи, які не мають прямого стосунку до цієї справи, припускають, що таким чином родичі загиблих намагаються в результаті судових дій отримати додаткову інформацію про збиття «Боїнга» або застовпити своє місце в подальших судових розглядах. Ще одним можливим мотивом позивачів є залучення до процесу, який дозволить їм зібрати інформацію про причетність до збиття «Боїнга» «Малазійських авіаліній» додаткових відповідачів, включно з Російською Федерацією як суб’єктом і особисто президентом Володимиром Путіним.

З адвокатською конторою, яка представляє інтереси позивачів, поки що зв’язатися не вдалося.

На цю ж тему:

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

24.02.2016
За збитий «Боїнг» на Донбасі відповідальні Міноборони Росії і Путін – Bellingcat

Стали відомі імена російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» на Донбасі далі

24.02.2016
Звіт Bellingcat: «Боїнг» збили з «Бука», який доставили з російського Курська

У матеріалах міжнародної групи названі російські військові, яких вважають причетними до трагедії далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG