Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США: анексія Криму – нелегальна


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Джон Керрі переконував законодавців: Вашингтон робить усе, щоб Росія відчувала, що платить ціну за підтримку сепаратистів на Донбасі і за окупацію Криму

Близько половини часу в усіх останніх розмовах президента США Барака Обами з російських президентом Володимиром Путіним займали теми ситуації в Україні, стверджував державний секретар Джон Керрі на слуханнях у четвер у комітеті Палати представників із закордонних справ.

Керівник американської дипломатії також переконував законодавців, що Вашингтон робить усе, щоб Росія відчувала, що платить ціну за підтримку сепаратистів на Донбасі і за окупацію Криму.

Близький Схід, Азія, Європа. Конгресмени не втрачають нагоди дізнатися, якою є позиція чинної адміністрації з усіх важливих питань. Раз за разом розмова фокусується на Україні.

Ми докладаємо потужних зусиль, аби підтримати Україну, сприяти імплементації мінських угод
Джон Керрі

«Ми докладаємо потужних зусиль, аби підтримати Україну, сприяти імплементації мінських угод. Президент Обама вже мав кілька розмов із президентом Путіним впродовж останніх місяців, і в кожній з них він присвячував 50% часу питанню України, повної імплементації мінських угод та відповідальності за збереження територіальної цілісності України», – заявив держсекретар Керрі.

Путін підривав зовнішню політику Сполучених Штатів ще за Буша, каже конгресмен Стів Чебот, республіканець від штату Огайо. І запитує: чого ж чинна адміністрація не передбачила загрози?

Я вважаю, що політика цієї адміністрації щодо Росії – безвідповідальна
Стів Чебот

«Мені здається, що ще з початку роботи цієї адміністрації, із відомої «кнопки перезавантаження», яку натиснула Гілларі (Клінтон), Путін намагався пошити нас у дурні. Він захопив і анексував Крим, почав війну на сході України, яка досі триває, збив цивільний літак і, звісно, заперечує свою провину, лякає союзників НАТО у Європі, підтримує аль-Асада у Сирії…Я вважаю, що політика цієї адміністрації щодо Росії – безвідповідальна», – зазначив конгресмен Чебот.

Керрі відповів, що нікого не пошили в дурні.

«Ми вступилися і запровадили санкції, які глибоко негативно вплинули на російську економіку, на здатність Росії маневрувати у регіоні, і врешті це призвело до підписання мінських угод. Якщо вони будуть повністю імплементовані, наша політика стане дійсно успішною. Тому що Росія не захопила усю Україну, навіть не її схід, де сепаратисти все одно будуть частиною України», – відповів конгресмену держсекретар Керрі.

«А яка позиція США щодо нелегальної анексії Криму?» – запитує конгресмен-демократ Геррі Коннолі із Вірджинії.

«Анексія – нелегальна. І ми не кидаємо Крим, хоч і головний фокус нині – на Донбасі та імплементації мінських угод», – наголосив держсекретар США.

«Ми не здамося щодо Криму?»

Росія продовжує платити реальну ціну за анексію Криму
Джон Керрі

«Ні! Ми віримо, що Росія продовжує платити реальну ціну за анексію Криму. Крим фізично ізольований від міжнародних транспортних зв’язків, від глобальної фінансової системи, туристична галузь зруйнована. Досі не можна у повному обсязі забезпечувати громадян електроенергією. Інфляція стерла будь-яку можливість втілення обіцянок російської влади про покращення стандартів життя в Криму.

Це, безумовно, трагедія для мешканців Криму. Ми знаємо, що з моменту анексії ситуація з правами людини там суттєво погіршилась. Відбуваються численні утиски меншин, особливо татар. Ми продовжуємо тиснути на Росію з цього питання. Я гадаю, що заходів вжито і вони мають свої наслідки», – зазначив Джон Керрі.

Попри це, держсекретар, відповідаючи на інші питання, відмовився називати Росію найбільшою загрозою національній безпеці США. Таку роль Джон Керрі відвів радикальному релігійному тероризму, з яким Росія, за словами керівника американської дипломатії, допомагає боротися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG