Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі націоналісти закликали спорудити на кордоні з Україною стіну


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Крайньо праві польські політики вважають, що новий коридор нелегальної міграції до ЄС проляже через українсько-польський кордон

Варшава – Якщо уряд Польщі не профінансує спорудження стіни на кордоні з Україною, то в найближчому майбутньому можна сподіватися людських трагедій. Про це заявили депутати польського Сейму з популістської партії «Кукіз 15» та крайнього правого «Національного руху». Вони звернулися до уряду із закликом негайно знайти в держбюджеті гроші на спорудження такої стіни. На думку політиків, вже в березні-квітні через польсько-український кордон пролягатиме новий коридор нелегальної міграції з країн Африки та Близького Сходу.

250 мільйонів злотих із держбюджету Польщі потрібно призначити на зміцнення польсько-українського кордону. 225 мільйонів із цієї суми – тобто приблизно 50 мільйонів євро – треба спрямувати на будівництво стіни, яка захистила б Польщу від нелегальної міграції з боку України. Такі заяви пролунали в польському Сеймі з вуст депутатів із популістської партії «Кукіз 15» та націоналістичного «Національного руху».

Політики правих поглядів переконані, що вже через місяць-два через кордон із Україною до Польщі прориватимуться тисячі втікачів із країн, охоплених економічною кризою та війною. Сильвестр Хрущ, депутат від партії «Кукіз 15» твердить, що саме через цей кордон відкриється новий коридор нелегальної міграції. Він пояснює: «Ми з самого початку, як члени фракції «Кукіз 15», так і члени «Національного руху» наголошували, що існує велика ймовірність того, шо навесні через польсько-український кордон розпочнеться рух мігрантів. Ми з початку вважали, що Польща повинна протиставитися цій хвилі біженців. Ми сьогодні бачимо, що відбуваєаться у Греції, у Туреччині, тож ми переконані, що наші передбачення можуть збутися».

За словами Хруща, такі побоювання підтверджуються недавніми затриманнями двох груп мігрантів, які нелегально перейшли польський кордон з боку України. Депутат лякає трагічним наслідками тих польских політиків, які не хочуть стіни на кордоні з Україною. За його словами, вже в недалекому майбутньому такі люди будуть відповідати за свою недалекоглядність. Мовляв, до Польщі потраплять тисячі мігрантів, що може спричинити великі проблеми для всієї країни.

Споруджувати стіну, чи створити комплексну програму інтеграції мігрантів?

Депутат Войцех Бакун, який мешкає в Перемишлі, близько кордону з Україною, не сумнівається в тому, що польські прикордонники відповідально ставляться до своїх завдань. Утім, каже він, саме у цій частині Польщі в деяких місцях кордон майже відкритий. Тож поки там не виник коридор нелегальної міграції, зауважує Бакун, потрібно споруджувати стіну.

Роберт Вінніцький закликає польських політиків брати приклад із Угорщини, яка вже спорудила на кордоні із Сербію огорожу з колючого дроту. Він жалкує, що свого часу прикордонна охорона була ліквідована на польській межі із Німеччиною. Мовляв, це було недалекоглядне рішення. Польські націоналісти твердять, що 225 мільйонів злотих на спорудження прикордоної стіни потрібно знайти в бюджеті якнайшвидше. За їхніми словами, питання нелегальної міграції загостриться вже через кілька тижнів, з настанням весни.

У свою чергу центристські сили польського парламенту вважають, що емоції з приводу ймовірної навали мігрантів на Польщу сильно перебільшені. Малґожата Кідава-Блонська з партії «Громадянська платформа», віце-спікер Сейму, каже, що мігрантів у Польщі мало, та рівень страху і невпевненості дуже високий.

«Проблема мігрантів найважливіша, бо починаємо голосно говорити про щось, що недавно задавалося неможливим. Ми говоримо про те, щоб впроваджувати кордони всередині ЄС, ліквідувати те, чим ми пишалися. Проблема мігрантів є, але мені здається, що ми її боїмося, бо не знаємо як вирішити», – зазначає Кідава-Блонська.

Вона також зауважує, що міграційну кризу потрібно вирішувати комплексно, зокрема шляхом просвітницьких заходів, через засоби масової інформації. Потрібно подумати, як допомогти мігрантам, інтегрувати їх у польське суспільство, а не заганяти їх у ґетто, наголошує віце-спікер Сейму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG