Доступність посилання

ТОП новини

«Зима у вогні»: зворотній відлік до «Оскара»


Фільм про Майдан претендує на «Оскар» у категорії документальних фільмів

Зворотній відлік до «Оскара»: найпрестижніша кіноцеремоня відбудеться у неділю, 28 лютого в Лос-Анджелесі. Україна вболіває за номінанта в категорії документальних фільмів «Зима у вогні». Кінострічку про події Революції гідності зняв Євген Афінеєвський, а відеоматеріал також надали понад два десятки українських операторів, використано й відео журналістів Радіо Свобода. Головним суперником стрічки є фільм «Емі» про життя співачки Емі Вайнгауз режисера Асіфа Кападия.

Церемонія «Оскар» цьогоріч вручатиметься під пильним оком посиленої охорони. Організатори не акредитували багато медіа на вручення нагород, тож українські журналісти відслідковуватимуть новини з прямої трансляції.

Як виглядатиме сцена церемонії вручення «Оскара»


І якщо найбільша інтрига для світу – чи отримає нарешті актор Леонардо Ді Капріо омріяну статуетку, то Україна вболіватиме за кінострічку «Зима у вогні». Цю хроніку подій Революції гідності із коментарями її учасників створив ізраїльський режисер, виходець із Росії, Євген Афінеєвський за підтримки американської компанії Netflix. У фільмі використані й відеоматеріали цілої низки українських медіа, надало відео своїх журналістів і Радіо Свобода. На одному з найпопулярніших американських сайтів про кіно IMDb фільм має високий рейтинг.

Кадр з документального фільму «Зима у вогні»
Кадр з документального фільму «Зима у вогні»

Це фільм про людей, а не політиків – режисер «Зими у вогні»

Картина у вересні отримала приз глядацьких симпатій на міжнародному кінофестивалі в Канаді. У своєму інтерв’ю Радіо Свобода Афінеєвський пояснював успіх «Зими у вогні» тим, що це «стрічка про людей». Саме тому він не знімав для неї політиків.

«Фільм розповідає про те, що змусило людей вийти на площу і вистояти там. Вони вистояли проти поганої холодної погоди, під поліцейськими кийками, під кулями. Тому фільм про людські долі, долі людей, які там були», – пояснював він.


Водночас, сам про себе говорить так: «Не думаю, що я патріот України, я і не патріот Росії, я не думаю, що я патріот Ізраїлю. Я людина, як займається кіно, живе в Америці, я – американець».

Покази у світі: в США «на ура», а в Росії показ зірвали

«Зиму у вогні» показали на багатьох міжнародних фестивалях і в кінотеатрах світу. Вдалось навіть потрапити на найполітичніший майданчик США – у кінозал Конгресу Сполучених Штатів. Його показ організували спільно група підтримки українців у Конгресі (безпосередньо офіс конгресвумен Марсі Каптур) та посольство України в США. Фільм подивилося чимало помічників конгресменів і сенаторів, працівників уряду з навколишніх урядових будівель.

Кадр з документального фільму «Зима у вогні»
Кадр з документального фільму «Зима у вогні»

А от у Санкт-Петербурзі фільм показати не вдалось. В офісі партії «Яблуко», де його мали транслювати, невідомі зламали всі замки – активісти не змогли навіть потрапити всередину. Винних за це в Росії не знайшли.

Утім бажаючі завжди можуть переглянути фільм на ресурсі Netflix, що віднедавна розширив свою аудиторію та став доступним 65 мільйонам глядачів по всьому світу.

Букмекери прогнозують перемогу фільму про Емі Вайнгауз

Загалом букмекери не надто оптимістичні щодо шансів «Зими у вогні» на перемогу. Найбільше шансів, прогнозує Paddypower, має біографічна картина «Емі» про життя співачки Емі Вайнгауз режисера Асіфа Кападия.

За історію незалежності України жодна стрічка не була номінована на «Оскар», а лише висувалася на номінацію. Зокрема, намагались, проте не потрапили до переліку номінантів картини «Поводир» (2014), «Параджанов» (2013), «ТойХтопройшовКрізьВогонь» (2012), «Ілюзія страху» (2008), «Аврора» (2006), «Мамай» (2003) та «Приятель небіжчика» (1997).

Церемонія оголошення переможців «Оскара» відбудеться в ніч із неділі, 28 лютого, на понеділок, 29 лютого, за київським часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG