Доступність посилання

ТОП новини

«РоздІловІ» – проект повертає жителів Донбасу до світла


«У цих регіонах люди можуть поспілкуватися з людьми, які розуміють ситуацію відсутності можливості поговорити, поспілкуватися і скласти безпосереднє враження людини одна про одну, а не через, скажімо, телевізор»

29 лютого в місті Бердянську старував проект «роздІловІ». Митці – Сергій Жадан, Ольга Михайлюк, Олексій Ворсоба і Влад Креймер вирушили на схід України, де перебуватимуть у турі з виступами в різних містах до 9 березня – тоді вони повернуться до Києва і виступлять перед столичними глядачами.

Проект поєднує поезію, музику та відео – виконувані наживо, вони щоразу по-новому створюють «простір між літерами та рядками, протяг, який з’являється між розділовими знаками, примушуючи текст повертатися до світла й виходити з темряви» – цитує письменника Сергія Жадана сайт агенції «АртПоле», яка організувала проект. Директор агенції – Мирослава Ганюшкіна розповіла Радіо Свобода, як виник цей проект.

Ідея проекту «роздІловІ» виникла в 2012 році – тоді Сергій Жадан брав участь в одному проекті нашої агенції «АртПоле», який ми проводили в Одесі. І тоді готувалася вже до виходу його збірка «Вогнепальні й ножові»

– Ідея проекту «роздІловІ» виникла в 2012 році – тоді Сергій Жадан брав участь в одному проекті нашої агенції «АртПоле», який ми проводили в Одесі. І, власне, тоді готувалася вже до виходу його збірка «Вогнепальні й ножові». Режисер нашої агенції Ольга Михайлюк, коли прочитала ці тексти, в неї з’явилася ідея якось їх оформити в літературно-музичний перформанс. Можливо, тоді ще про форму складно було говорити, тому що «роздІловІ» з’явилися швидше як ідея, як натяк. Оля поділилася нею з Сергієм, Сергій погодився, щоб у його поезії постав такий проект, і свого часу Оля вирішила долучити до цього проекту й музикантів. Восени, через півроку, виходить, що після того, як взагалі ця ідея з’явилася, відбулася перша зустріч поета і композитора. І, власне, Оля тоді обирала тексти, звичайно ж, за суспільною згодою.

Далі проект багато змінювався, тому що до нього, крім музичної, такої шумової складової і поетичної, яка була в основі, долучилася ще візуальна складова. Працювало багато різних відео-художників. Взагалі цей проект дуже живий – і обставини, і люди, які зустрічаються по дорозі, часто на нього впливають. І от в тому складі, в якому він зараз, він створився в 2014 році в садибі Мсциховського під Алчевськом. Тоді вже там починалися всім нам відомі події, але нам це не завадило провести репетиції, власне, провести прем’єрні покази оновленого проекту.

– Ось ми можемо дати можливість нашим слухачам відчути настрій цього проекту – таке ось промо записав Сергій Жадан разом з іншими:


Склад учасників проекту – він такий різнобарвний, серед них – Сергій Жадан, дуже відомий письменник. А хто інші, звідки вони?

Склад учасників проекту досить цікавий. До нього входять митці з різних країн. В цих регіонах люди можуть поспілкуватися з людьми, які розуміють оцю складну ситуацію відсутності можливості поговорити, поспілкуватися і скласти безпосереднє враження людини одна про одну, а не через, скажімо, телевізор

– Склад учасників проекту досить цікавий. До нього входять митці з різних країн. Оля і Сергій – вони з України (Сергій із Харкова, Оля з Києва). Олексій Ворсоба, композитор і музикант, з Мінська, з Білорусі. Влад Креймер – він житель Донецька, який останнім часом живе в Москві (він виїхав до Москви, коли розпочалися складні події на сході). Тобто ще такий момент дуже цікавий, тому що в цих регіонах люди можуть поспілкуватися з людьми, які розуміють оцю складну ситуацію відсутності можливості поговорити, поспілкуватися і скласти безпосереднє враження людини одна про одну, а не через, скажімо, телевізор. Тобто нам дуже важливо, що цей тур ще супроводжують різні паралельні події. Як зустрічі зі студентами, там, чи прес-конференції.

– Як ставляться до цього проекту самі жителі сходу України?

Ми насправді сьогодні влаштовуємо лише перший показ

– Ми насправді сьогодні влаштовуємо лише перший показ. От, власне, щойно закінчилась зустріч учасників проекту зі студентами Бердянського педагогічного університету. Я можу сказати, що аудиторія була переповнена. І це ще був не показ, це була тільки попередня зустріч. Сподіваємося, що і на показах ми теж будемо мати повні зали. А далі будемо бачити, як складаються обставини. Поки що ми спілкувалися з організаторами у містах і ми багато з ким з ними знайомі по своїх попередніх проектах, з їхнього боку ми бачимо певне натхнення, ентузіазм. Тобто те, що вони запросили ці проекти, очевидно, вони розуміють, що ці проекти будуть актуальні. Я маю на увазі зараз серед інших наш проект – «роздІловІ». Ми сподіваємося, що все буде добре.

Радіо Свобода виступає інформаційним партнером проекту «роздІловІ». А реалізується він за фінансової підтримки Програми розвитку ООН та Уряду Японії.

Розклад виступів проекту «роздІловІ».:

29 лютого – Бердянськ;

1 березня – Маріуполь;

3 березня – Краматорськ;

4 березня – Слов’янськ;

5 березня – Бахмут;

6 березня – Сєвєродонецьк;

9 березня – Київ.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG