Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Яценюк погоджуються, що дострокові вибори не потрібні (світова преса)


«Ми є в досить турбулентній політичній ситуації, бо юридично уряд є урядом, але фактично ми втратили коаліцію», – Арсеній Яценюк

Світова преса активно пише про політичну кризу в Україні, але зауважує, що президент та прем’єр мають розбіжності в поглядах на шляхи виходу з неї, але обоє погоджуються з тим, що дострокові вибори не потрібні. Також є публікації про урядове рішення заборони держслужбовцям критики уряду та його діяльності. І на Балканах активно пишуть про прагнення України, щоб Болгарія видала їй свого громадянина, який воював на боці сепаратистів на Донбасі, якого підозрюють у скоєні воєнних злочинів.

Кореспондент брюссельського видання Euractiv у Києві був на зустрічі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, який виглядав впевненим та рішуче налаштованим, незважаючи на заяву президента Петра Порошенка про можливу зміну прем’єра протягом наступних двох тижнів.

За словами кореспондента, Арсеній Яценюк вважає, що зміна прем’єра не дасть нічого доброго Україні.

Видання пише, що є неперевірена інформація, що Яценюка можуть змінити на міністра фінансів Наталію Яресько. «Але якщо метою Яценюка було розвінчати ці чутки, вона (Яресько) сиділа поруч з ним під час розмови, яка тривала 70 хвилин, під час якої обидва відповідали на запитання в гарному настрої, включно з найбільш незручними запитаннями», – ділиться враженнями журналіст видання.

Яценюк звинуватив трьох з п’яти коаліційних партнерів в дестабілізації країни, заявивши, що вони «гірші за опозицію».

«Ключовою проблемою, яка перед нами, є брак політичної зрілості серед політичного класу України. Ми є в досить турбулентній політичній ситуації, бо юридично уряд є урядом, але фактично ми втратили коаліцію», – сказав Яценюк західним журналістам і експертам.

Яценюк сказав, що, на відміну від Порошенка, він не спирається на опитування громадської думки, даючи зрозуміти, що Порошенко занадто переймається низькими рейтингами нинішнього уряду.

«В цей дуже складний час найкраще було б, і це єдиний варіант, який у нас є, щоб ми були об’єднані і просували реформаторський порядок денний», – сказав прем’єр, додавши, що згідно з українською Конституцією, президент має широкі виконавчі владні повноваження, а прем’єр є «зручним цапом-відбувайлом».

Але одне питання, пише кореспондент видання, щодо якого Яценюк та Порошенко, як виглядає, погоджуються – небажання дострокових виборів. Яценюк сказав, що ймовірність дострокових парламентських виборів є «надзвичайно низькою».

Агенство Reuters пише про заборону українським посадовцям публічно критикувати роботу державних установ після «вразливих викриттів минулого місяця, які висвітлили повільний поступ у боротьбі з корупцією».

«Рішення миттєво викликало критику декого з держслужбовців, які вважають це ударом по свободі слова, який суперечить реформаторським зусиллям уряду, які підтримуються Заходом», – пише агентство.

Розпорядження щодо «лояльності» є одним з кількох правил поведінки, які визначені в новому етичному кодексі для державних службовців – інакше вони постануть перед дисциплінарними покараннями.

В урядовому розпорядженні йдеться про те, що кабінет вирішив «ввести стандарти етичної поведінки державних службовців для поновлення довіри до роботи державних інститутів та офіційних осіб».

Reuters нагадує про недавні відставки міністра економіки Айвараса Абромавичуса та заступника генпрокурора Віталія Каська, які пролили світло на нездатність чільного керівництва прибрати приватні інтереси з процесу ухвалення рішень.

«Цей малий документ… є в кращих традиціях комуністичного часу, якщо точно – в традиціях Сталіна та Берії», – відреагувала керівник одного з департаментів Міністерства економіки Олена Мінітч.

«Я лояльний держслужбовець. Я в захваті від роботи держустанов та їхніх представників», – з гумором написав у Twitter посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, якого цитує Reuters.

Видання Balkan Insight пише про вимогу депутата українського парламенту Антона Геращенка, щоб Болгарія видала Україні Георгія Блізнакова, болгарина, який воював на боці проросійських сепаратистів на сході України.

Видання пише, що в Україні Блізнакова підозрюють в тортурах та вбивстві українських цивільних та військовослужбовців.

Геращенко сказав Болгарському національному радіо, що звернувся до української влади та посольства України в Софії, щоб вони видали ордер на екстрадицію Блізнакова за підозрою в незаконному в’їзді на територію України та вчиненні воєнних злочинів.

Геращенко сказав, що якщо підозри будуть доведені у суді, то болгарин Блізнаков може опинитися за ґратами в Україні.

Блізнаков перебуває під арештом в Болгарії з минулого тижня, коли разом з трьома поплічниками побив чоловіка та його подругу на кільцевій автодорозі біля Софії.

Болгарські джерела повідомляють, що Блізнаков воював в сепаратистському підрозділі «Тайфун», а колись в Болгарії він служив в антитерористичному підрозділі поліції.

Нині Блізнаков працює охоронцем Івайлова Борісова на прізвисько «Торіно», який нині перебуває під судом за звинуваченнями у перемитництві наркотиків, пише Balkan Insight.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG