Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську підписали дві угоди про безпеку на Донбасі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Йдеться про означення на місцевості зон, де ще не провели розмінування, та про заборону навчальних стрільб у 15-кілометровій зоні від лінії зіткнення

У Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому взяли участь офіційні представники України Леонід Кучма, Росії Борис Гризлов та спецпредставник ОБСЄ посол Мартін Сайдік. Вони підписали дві угоди у царині безпеки.


Засідання підгрупи з безпеки почалося ще у вівторок, тривало воно майже 12 годин, завершилося опівночі. У середу засідання відновилося і сторони дійшли згоди щодо підписання двох важливих угод – про означення на місцевості зон, де ще не провели розмінування, та про заборону навчальних стрільб у 15-кілометровій зоні від лінії зіткнення на Донбасі. Про це, за підсумками переговорів, у Мінську повідомив представник ОБСЄ на переговорах посол Мартін Сайдік.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

«Я дуже радий, що можу повідомити вам про підписання на сьогоднішній зустрічі Тристоронньої контактної групи двох рішень щодо цих двох тем», – сказав представник ОБСЄ.

Перша угода передбачає позначення, огородження та складання мап районів, які мають бути розміновані, в місцях поблизу пунктів перетину лінії зіткнення та уздовж доріг, що ведуть до них.

Другим рішенням заборонені від 4 березня військові навчання із застосуванням бойової зброї усіх калібрів поблизу лінії зіткнення.

Потреба у такій угоді виникла через те, що представники бойовиків у відповідь на критику ОБСЄ щодо обстрілів казали, що «це в них навчання».

На думку посла Сайдіка, це стане кроком до повного зупинення вогню та зниження напруження на лінії зіткнення.

Обмін полоненими – без новин

На запитання Радіо Свобода про повний обмін полоненими всіма сторонами конфлікту Мартін Сайдік відповів: «Ви знаєте, що вже були обміни полоненими минулого тижня, і я маю надію, що це продовжиться і в майбутньому».

Минулого разу сторони погодилися про звільнення 12 осіб, в тому числі 4 осіб, яких утримували російсько-сепаратистські сили. За словами представників української делегації, ці переговори йдуть важко, бо підтримувані Росією бойовики з угруповань «ДНР» і «ЛНР» хочуть пов’язати звільнення полонених із законом про амністію учасників бойових дій на Донбасі, на що не може погодитися українська сторона.

Надія на Париж

У четвер, 3 березня, має відбутися зустріч у Парижі міністрів закордонних справ «Нормандської четвірки» (Україна, Росія, Нимеччина, Франція) у справі врегулювання на Донбасі.

Мартін Сайдік із цього приводу заявив: «Я маю надію, що міністри нам дадуть дуже зрозумілу картину, як ми маємо продовжувати нашу роботу тут. Вважаю, що ми вже багато зробили, в тому числі й у підгрупі з політичних питань з послом Морелем. Завтра міністри обговорять і питання модальності місцевих виборів».

Представник ОБСЄ також висловив сподівання, що вибори на Донбасі відбудуться цього року.

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Як сказав напередодні представник України у політичній підгрупі Роман Безсмертний, досі ця підгрупа обговорювала лише модальність, тобто умови для проведення виборів на окупованих територіях, ще не було дискусії довкола якогось законопроекту, точилася важка дискусія лише про самі умови.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG