Доступність посилання

ТОП новини

Повернення Савченко можливе у вигляді «подарунка», якщо попросять впливові західні лідери – адвокат


Надія Савченко на засіданні міського суду Донецька Ростовської області Росії, 2 березня 2016 року
Надія Савченко на засіданні міського суду Донецька Ростовської області Росії, 2 березня 2016 року

Через готовність Надії Савченко відмовитись від води після вироку, часу на переговорний процес обмаль

У четвер, 3 березня Надія Савченко має намір виступити із заключною промовою в судовому процесі, який триває в російському Донецьку, Ростовської області. Прокуратура Росії вимагає 23 роки позбавлення волі для українки. Крім того, прокурори наполягають на виплаті нею штрафу в 100 тисяч рублів. Савченко попросила суд не затягувати із вироком і дати їй стільки, скільки просить сторона обвинувачення. Також українка попередила, що відсьогодні готова оголосити сухе голодування, якщо суд затягуватиме процес ухвалення вироку. Адвокати сподіваються, що для написання відповідного документа судді вистачить двох тижнів, а після цього почнеться новий, політичний рівень переговорного процесу з повернення Надії Савченко в Україну.

2 березня у російському суді міста Донецьк, Ростовської області розпочалися дебати, в якому першою виступила сторона обвинувачення. Російська прокуратура вимагає визнати Надію Савченко винною у загибелі журналістів російського державного телебачення в червні 2014 року. Обвинувачення просить ув’язнити її на 23 роки в колонії загального режиму, а також накласти на неї штраф у розмірі 100 тисяч рублів, що еквівалентне приблизно 1 300 доларів.

Промову Надії Савченко розбирають на цитати

Надія Савченко взяла слово і наголосила, що вона єдина, чия вина не була доведена в цьому суді, а також заявила, що мала повне право захищати свою землю і як офіцер Збройних сил України виконувала свій обов’язок. Надія попросила суддів дати їй такий строк, який хоче прокуратура, і не зволікати з оголошенням вироку. Вона не бачить сенсу у затягуванні справи, до якої можуть призвести подальші скарги сторони обвинувачення.

«За ці два роки, які я тут сиджу і проходжу по всіх цих інстанціях, я переконалась, що ні честі, ні совісті, ні дотримання закону в цих людей немає. Їм абсолютно плювати на міжнародні закони, на права людини. У них є одне: державне замовлення Кремля – і вони його ретельно виконують. Ви вже довели, як Росія може зганьбитися на прикладі однієї людини. Ви мене не зламали і не зламаєте ніколи. Тому давайте завершуйте це все в максимально стислі терміни. Не ви мені життя давали, не ви володарі моєї долі і не вам її вирішувати», – зазначила Надія Савченко у залі суду. Її промову користувачі інтернету вже розбирають на цитати.

Обвинувачення адвокати і їхня підзахисна називають «сфабрикованими» і вважають взагалі свій випадок унікальним, бо те, через який час українка опиниться вдома, не залежить від того, що буде записано у вироку, тому наполягати на зменшенні строку адвокати не будуть.

Надія Савченко раніше заявляла, що в будь-якому разі не оскаржуватиме вирок, аби не створювати ілюзію наявності правосуддя в Росії. Більше того, вона попередила про те, що із оголошенням вироку розпочне сухе голодування. Якщо судді затягуватимуть написання вироку, вона готова відмовитись від води раніше.

«Виявляється, що бойовики так званої «ЛНР» – це кришталево правдиві і чесні люди» – адвокат Савченко

Надію Савченко звинувачують у тому, що вона корегувала вогонь з телеметричної вежі в Луганській області, вбила російських журналістів, наводила вогонь на мирних жителів, а в подальшому незаконно перетнула кордон із Росією. Марк Фейгін, один із захисників українки, розповідає, що при цьому обвинувачення не має доказів: свідки доводили, що на вежу без драбини не залізти, Надія була поранена, а вести коригування звідти взагалі неможливо. Більше того, захист доводив, що на момент загибелі журналістів Надія Савченко вже була в полоні, після чого її примусово вивезли на територію Росії.

«Цікавим є підхід звинувачення в тому, що Надія Савченко брехала, а ті свідки і спеціалісти, які висловлювались на її захист, теж говорили неправду, бо хотіли, щоб вона уникла відповідальності. Виявляється, що бойовики так званої «ЛНР» – це кришталево правдиві і чесні люди, а всі, хто виступав проти них – брехуни», – зазначає адвокат Микола Полозов.

Савченко проти обміну на ГРУшників, але ніхто не питатиме

Надія Савченко наголосила, що російських ГРУшників треба було міняти на Сенцова і Кольченка (засуджених російським судом до 20 і 10 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року за звинуваченням у підготовці терактів у Криму). Вона проти того, щоб її одну міняли на них обох. Проте адвокати вважають, що у разі, якщо питання обміну буде вирішене на політичному рівні, ніхто не буде зважати на думки ані Надії, ані захисту.

На думку адвоката Миколи Полозова, великий строк, який вимагають прокурори, це лише спроба «набити ціну» в цих переговорах.

«Сидіти і думати протягом року, на що її подорожче розміняти, не вийде. Якщо міняти, то зараз, якщо потім, то не її», – наполягає захисник Надії Савченко Ілля Новіков. Це пов’язано саме із наміром українки оголосити після вироку сухе голодування, що обмежує в часі переговорний процес.

Ілля Новиков у коментарі Радіо Свобода повідомив, що для вирішення питання повернення Надії Савченко в Україну є не більше двох місяців. Який це шлях може бути, поки що невідомо, зазначає адвокат, але є варіанти обміну, а також розглядається версія «подарунка», якщо про це попросить хтось зі впливових західних лідерів.

«Переговори постійно йдуть. Вони йдуть і за участю Міністерства закордонних справ України, також за участю держав і учасників так званого мінського процесу. Але ми сподіваємось, що після вироку російські представники, зокрема Путін, втратять можливість відповідати, що «нехай суд розбереться», «не тисніть на суд». Ось коли в них забракне цього аргументу, то тиск, який здійснюють західні партнери, збільшиться і це може позитивно позначитися. Маю таку надію, що і російська сторона вже розуміє, що вони не протримають Надію Савченко до нескінченності. Вона насправді готова оголосити голодування, і вони просто втратять її як «цінний товар», як заручника», – повідомляє Ілля Новіков у коментарі Радіо Свобода.

Адвокати виступатимуть 3-го березня із промовою, в якій наведуть докази невинуватості підзахисної і того, як її викрадали. Проте визнають, що це більше для історії, аніж для впливу на судовий процес. Надія Савченко просить їх виступати стисло, аби дебати не переносили на наступний день, і сама виступить із промовою.

За заключною промовою Надії Савченко можна буде спостерігати в реальному часі. Радіо Свобода веде он-лайн трансляцію із зали судового засідання.

На цю ж тему:

02.03.2016
Я не предмет торгу, ГРУшників треба було міняти на Сенцова і Кольченка – Савченко

Надія Сваченко і її адвокати бажають, щоб вирок винесли якомога швидше далі

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG