Доступність посилання

ТОП новини

Криза або крісло: Яценюка на посаді прем’єра може замінити Яресько


Експерти і частина українських і західних політиків вважають виходом із політичної кризи в Україні добровільну відставку прем’єра

Київ – Міністра фінансів Наталію Яресько називають найімовірнішим наступником Арсенія Яценюка на посаді прем’єра. Про це говорять експерти, а також частина українських депутатів та західних дипломатів. Так вони відреагували на неофіційну інформацію про те, що нібито прем’єр погодився сам написати заяву про відставку. Втім, аналітики не виключають, що Яценюк продовжить залишатися на посаді ще декілька місяців навіть за умови формування нової коаліції. Оскільки до вересня парламент не має права повторно голосувати за недовіру прем’єр-міністрові.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Наталія Яресько, міністр фінансів України, є найбільш імовірним кандидатом на посаду прем’єр-міністра у разі, якщо Арсеній Яценюк піде у відставку, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

Попервах вона не мала бажання ставати прем’єром. Але, гадаю, її вмовили
Володимир Фесенко

«Інформація про те, що Наталія Яресько є кандидатом на посаду нового прем’єра, виглядає як достовірна. Повідомлення про те, що вона може очолити уряд, почали з’являтися ще з весни минулого року. Коли почало накопичуватися незадоволення діями уряду на чолі з Арсенієм Яценюком, називали різних кандидатів на посаду прем’єр-міністра (і секретаря РНБО Олександра Турчинова, і спікера Володимира Гройсмана, і Наталію Яресько). І схоже, Яресько є кандидатом номер один на посаду, хоча попервах вона не мала бажання ставати прем’єром. Але, гадаю, її вмовили», – припускає аналітик.

Так само, за словами Фесенка, не горять бажанням очолювати уряд замість Яценюка інші потенційні кандидати на посаду – зокрема, Володимир Гройсман та Олександр Турчинов.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Днями українські медіа з посиланням на свої джерела заявляли, що 9-10 березня Верховна Рада може провести позачергове засідання, під час якого Яценюк, не виключають, складе повноваження прем’єра. У цих повідомленнях ішлося і про те, що Наталія Яресько погодилася очолити уряд за умов, що він буде «технократичним і незалежним від політичних впливів». Однак сама міністр фінансів офіційно свою позицію щодо імовірного призначення не озвучила. Тиждень тому лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив після зустрічі з керівництвом Європарламенту і Єврокомісії, що упродовж двох тижнів парламент має сформувати нову коаліцію, новий технократичний уряд та внести поправки до «безвізових» законів.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Водночас, депутат від БПП Сергій Лещенко запевнив Радіо Свобода, що він не бачить підготовки ні до позачергового засідання парламенту, ні до розгляду відставки прем’єра під час чергового пленарного засідання 15 березня.

«Імовірність відставки Яценюка є, бо політична криза не розв’язана: після невдалого голосування за відставку прем’єра вона лише поглибилася. Але про підготовку позачергового засідання парламенту нічого не чутно, підготовка до нього не відбувається. Тобто, питання може бути підняте 15 березня на пленарному засіданні. Але якби у цей день планували якісь рішення щодо прем’єра – то депутатів вже збирали б, просили нікуди не їхати і бути на засіданні. Але цього не відбувається».

Сам Арсеній Яценюк у своїй програмі «10 хвилин з прем’єр-міністром» закликав депутатів «відновити стабільну роботу проєвропейської коаліції» й запропонував своїм опонентам працювати спільно, або ж – запропонувати альтернативний план дій уряду та його альтернативний склад.

Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

Раніше експерти неодноразово наголошували, що західні партнери України виступають за те, щоб Яценюк залишався на посаді прем’єра. Утім, 7 березня колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявив, що Наталія Яресько стане новим прем’єр-міністром України, і що це станеться, найімовірніше, до кінця тижня.


Таку інформацію, за словами дипломата, він отримав одразу від кількох українських політиків.

Політолог Володимир Фесенко стверджує, що на користь Яресько як основного кандидата на посаду прем’єра грає те, що її підтримують на Заході. Але він уточнив, що її призначення можливе лише в разі, якщо Яценюк сам подасть у відставку, а парламентська більшість – підтримає кандидатуру Наталії Яресько.

Головний сценарій – переконати його добровільно піти у відставку
Володимир Фесенко

«Після того, як не вдалося звільнити Арсенія Петровича з посади через недовіру парламенту головний сценарій – переконати його добровільно піти у відставку, – каже він. – За неофіційною інформацією – з ним відбулися переговори наприкінці минулого тижня, і він нібито погодився. Але зараз виглядає так, що Яценюк хоче реалізувати консервативний сценарій: очолюваний ним уряд працює далі, а прем’єр робить вигляд, що все нормально, що є коаліція. І видає за коаліцію наявність більш ніж 226 голосів депутатів з різних фракцій. Таким є його тлумачення».

Однак у разі такого підходу може виникнути правова колізія: з’являється 226 депутатів, готових сформувати іншу коаліцію й інший уряд, а Яценюк не йде у відставку, припускає Фесенко. Водночас, парламент згаяв можливість відправити його у відставку цього року, пояснює політолог.

Олександр Палій
Олександр Палій

Про те, що Наталія Яресько є найбільш імовірною заміною Яценюкові на посаді прем’єра, говорить і політолог Олександр Палій.

Саакашвілі встиг розсварився з «Народним фронтом», без якого йому прем’єром не стати
Олександр Палій

«Зараз Яресько – найбільш імовірна, бо Міхеїл Саакашвілі встиг розсварився з «Народним фронтом», без якого йому прем’єром не стати. Але він може отримати посаду, наприклад, віце-прем’єра. Найкращим для України був би варіант покликати на посаду прем’єра колишнього віце-прем’єр-міністра Польщі та ідеолога реформ у цій країні Лєшека Бальцеровича, – припускає політолог. – Але Яресько є наразі реалістичним варіантом, і не найгіршим, бо вона є професійним та не корумпованим урядовцем».

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Ситуація навколо можливої відставки прем’єра Яценюка дуже швидко змінюється, тому нині зарано говорити про те, хто може прийти йому на заміну, наголошує політтехнолог Олексій Голобуцький.

«Сценарій відставки є досить імовірним, але щодня ситуація змінюється. Тиждень тому виглядало, що з Яценюком домовилися. Причому, суть домовленостей була в тому, що чинний прем’єр у разі відставки отримує гарантії безпеки, не лише на українському, а й на міжнародному рівні. А зараз він поводиться так, ніби не збирається залишати прем’єрське крісло. Хто його може замінити? Про це складно говорити, доки Арсеній Яценюк не піде у відставку», – підсумовує аналітик.

Тим часом Наталія Яресько можливість свого підвищення не коментує. Керівники фракцій здебільшого утримуються від детальних коментарів. Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак на запитання журналістів припустив, що неофіційні повідомлення про відставку Яценюка і призначення Яресько «є, скоріше за все, фейком». Тоді як прихильник заміни прем’єра та уряду в цілому Олег Ляшко пише у своєму блозі, що на місце Яценюка не можна призначати ані Бальцеровича, ані Яресько, оскільки «прем’єр без підтримки парламенту приречений на поразку».

Раніше міністр економічної політики Айварас Абромавичус, який подав заяву про відставку, наголошував, що може залишитися за умови усунення перешкод на шляху реформ і заміни прем’єра Арсенія Яценюка на прихильника реформ, наприклад – Наталію Яресько.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG