Доступність посилання

ТОП новини

Здорового глузду від Путіна чекати не варто, тільки тиск, тільки санкції – депутат про звільнення Савченко


Акція на підритмку Надії Савченко у Києві, 8 березня 2016 року
Акція на підритмку Надії Савченко у Києві, 8 березня 2016 року

Акції на підтримку Надії Савченко відбуваються як в Україні, так і в Росії

Київ – Одразу в кільках містах України 8 березня відбулись акції на підтримку Надії Савченко. У столиці, наприклад, люди прийшли від будівлі Міністерства оборони до російського посольства з вимогою звільнення льотчиці. Підтримати українку хотіли і в Москві. Втім, місцева поліція назвала акцію незаконною, затримавши кілька десятків демонстрантів. 9 березня українська влада планує надати заходам на підтримку Савченко ще більшого масштабу і залучити до їхньої організації дипломатичні представництва країни у різних частинах світу. Водночас, експерти зазначають, що вплинути на хід справи не вдасться – ані акціями протесту, ані тиском з боку міжнародної спільноти.

Акція біля російського посольства в Києві відбувалась під скандування «Наді – волю». Участь взяли кілька сотень киян і група депутатів з міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», куди входять жінки-депутатки, які ставлять собі за мету «сприяння гендерній рівності». Працівникам посольства, зрештою, передали петицію з вимогою негайного звільнення української військової. Паралельно схожий захід відбувався й у Львові. Акції на підтримку Савченко відбулися також у Запоріжжі та Дніпропетровську. У Москві захід перервала поліція, затримавши 35 демонстрантів.​


Раніше заради Савченко збирались небайдужі у Фінляндії, Грузії, Чехії. Журналістка Марія Варфоломеєва, яку нещодавно звільнили з полону бойовиків на Донбасі, де вона провела більше року, теж прийшла до російського посольства. Каже, підтримка необхідна для тих, хто перебуває в неволі, і є особливо важливою, зважаючи на те, що Савченко вже четвертий день дотримується «сухого» (яке не передбачає вживання води – ред.) голодування.

Це наче ковток повітря, коли ти зі свободи отримуєш інформацію про те, що тебе люблять
Марія Варфоломеєва

«Для мене це щоразу було як свято. Приходить якийсь охоронець і говорить: от, знаєш, Маша, там зібралися люди і тебе підтримують, а ось там про тебе написали. Це наче ковток повітря, коли ти зі свободи отримуєш інформацію про те, що тебе люблять і що про тебе знають. Звісно, їй складніше, бо я жила в кращих умовах і не голодувала так, як вона», – розповіла Варфоломеєва.


Підтримка міжнародної спільноти допоможе звільнити Савченко – депутат

Пришвидшити звільнення Савченко намагаються не лише звичайні українці чи європейці. На захист льотчиці вже висловилися держсекретар та віце-президент США, низка європейських дипломатів і установ. Також звернення щодо українки підписали близько 270 відомих громадських діячів із 20 країн світу. Серед тих, хто підписав петицію, письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури (Білорусь) Світлана Алексієвич, письменник (Литва/США) Томас Венцлова, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Австрія) Ельфріде Єлінек, колишній міністр закордонних справ НДР Маркус Мекель, колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Вергофстадт.

Учасниця міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» народна депутатка Світлана Заліщук, яка була серед організаторів київської акції, переконана, що такий тиск є ефективним, і саме підтримка міжнародної спільноти допоможе звільнити Надію Савченко.

Плакат на автобусній зупинці у Москві з зображенням Надії Савченко і написом «Live! Живи!»
Плакат на автобусній зупинці у Москві з зображенням Надії Савченко і написом «Live! Живи!»

Ми намагаємося щодня нагадувати нашим міжнародним партнерам, що здорового глузду від Путіна чекати не варто
Світлана Заліщук

«Чого ми намагаємося досягнути – це побудувати потужну міжнародну коаліцію. І щодня нагадувати нашим міжнародним партнерам, що здорового глузду від Путіна чекати не варто. Тільки тиск, тільки санкції, тільки постійна увага до цього питання – вода камінь точить – зможе допомогти нам звільнити Надю», – вважає Заліщук.

Схожої думки дотримується і міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Після оголошення Савченко «сухого» голодування глава МЗС заявив, що тільки консолідований міжнародний тиск на Росію змусить її керівників звільнити льотчицю. В ЄС вже навіть лунають заклики до впровадження санкцій у зв’язку зі справою українки.

Тисячі людей по всьому світу вийшли на акцію #FreeSavchenko! (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00


Вплинути на Путіна не може ані Обама, ані Меркель – експерт

Так, Депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічус заявив, що планує разом із іншими євродепутатами звернутися до керівних органів Європейського союзу із закликом укласти «список Савченко». Йдеться про перелік російських посадовців, причетних до справи, проти яких мали б бути запроваджені санкції. Втім, попри широкий резонанс, політичний експерт В’ячеслав Ковтун вважає, що зовнішній вплив на Росію у цій справі не матиме ніякого результату. А єдиним шансом на звільнення Савченко є її обмін на затриманих в Україні російських спецпризначенців Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова.

Важливо, що Савченко стала уособленням українського спротиву
В'ячеслав Ковтун

«Ми ж добре розуміємо, що вплинути на Путіна не може ані Обама, ані Меркель, і, звичайно, не можуть ніякі акції протесту. Він просто ігнорує все це. За його психологією, він навпаки, ще більше впевнений, що все робить правильно. Тому в даному випадку важливо, що пані Савченко стала уособленням українського спротиву. Це є головним і визначальним», – переконаний Ковтун.

9 березня суд у Донецьку Ростовської області Росії має відновити розгляд справи проти Надії Савченко. На суді 3 березня, на завершенні слухань, Надія Савченко оголосила сухе голодування через зволікання з винесенням вироку.

Українку обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телебачення в Україні, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори просить для Савченко 23 роки позбавлення волі.

Українка та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG