Доступність посилання

ТОП новини

«Це не тільки питання підкупу, користі і грошей» – дослідниця прихильників Кремля у Франції


Обкладинка книги Сесіль Вессей
Обкладинка книги Сесіль Вессей

Які соціальні групи і чому виступають у Франції на захист політики Володимира Путіна?

У Франції вийшла книга професора університету в місті Ренн, доктора політичних наук, фахівця з Росії та країн СНД, автора багатьох праць Сесіль Вессей «Мережі Кремля у Франції». У своєму дослідженні Вессей робить висновок, що у Франції існує відразу кілька соціальних груп, серйозно схильних до впливу з боку російської влади. Деякі з них, виступаючи в ролі провідників і пропагандистів системи політичних поглядів президента Володимира Путіна, керуються корисливими інтересами, інші ж діють так просто з наївності. В інтерв'ю Радіо Свобода Сесіль Вессей розповіла, що собою являють ці групи і в чому полягає небезпека такого впливу.

Сесіль Вессей
Сесіль Вессей

– Я спробувала дослідити всі ті групи людей у Франції, які через дуже різні причини захищають кремлівську точку зору щодо зовнішньої політики Росії, насамперед, коли йдеться про Україну. На Першому каналі російського телебачення багато розповідали цю гучну історію, яка нібито відбулася, – жорстоке вбивство в Україні «хлопчика в трусиках». Тут питання стоїть просто: він був чи не був убитий? Нібито були свідки і так далі. Це сталося чи ні? Цю історію повторюють люди у Франції, тому що вони або не знають її суті, або тому що вони вірять всьому, що говориться Кремлем. Це те, що мені було цікаво, – чому французи у Франції говорять, наприклад, що в Україні нібито вбивають людей, тому що вони говорять російською? Чому французи у Франції вірять у те, що при владі в Україні перебувають «фашисти»?

– Чи правильно я зрозумів, що Ви говорите в своїй книзі про агентів Кремля у Франції?

– Є й агенти впливу, які використовують засоби і прийоми, які були задіяні в часи Радянського Союзу, але тепер вони спрямовані на інші кола і оформлені трошки інакше. Є й люди, які по-справжньому вірять Москві. Не можна думати, що всі, хто повторює такі версії, обов'язково отримують гроші з Кремля, це було б занадто просто. Так, є професіонали, яких спеціально призначили, щоб вони повторювали день у день ці чутки і звинувачення, я їх називаю «агентами комунікації», такими собі рекламними агентами. Але у нас у Франції є і просто дурні, які готові вірити у все, просто щоб, образно кажучи, «чинити опір США».

– Перерахуйте, будь ласка, Ваші основні висновки, чому так відбувається?

Здається, що ультраправі партії в Європі всюди підтримує Кремль, не тільки у Франції

– Я помітила, що є чотири різні групи тих, про кого ми говоримо. Перша група – це нащадки російських емігрантів, тобто це вже французи, які давно живуть у Франції, але у них була якась бабуся родом з Росії, яка поїхала після революції 1917 року. Це вони рік тому підписували лист, який привернув увагу, щоб підтримати Кремль в контексті війни в Україні. Хоча і не всі нащадки старих російських емігрантів так мислять і діють. З ними працюють російські посольства: не тільки у Франції, але і в Німеччині, в Балтії і ще багатьох країнах Європи, всередині концепції так званого «русского мира». «Русский мир» – це означає, що якщо у тебе була російська бабуся, то ти залишаєшся росіянином і через три покоління. Серед них теж є різні люди. Є ті, кого мучить незрозуміла «туга за батьківщиною». Є й люди, які працюють на Кремль і офіційно отримують за це гроші, щоб поширювати якісь погляди. Є окрема група – політичні партії. Наш «Національний фронт» отримав від одного російського банку 29 мільйонів євро, щоб ця партія могла розвивати свій вплив у Франції. Дуже «дивно», що саме цей «Національний фронт» тепер захищає позиції Москви у всьому. Коли відбувся цей «референдум» у Криму, хто заявив у Франції, що він все-таки був законним? Це були, звичайно, представники «Національного фронту». Здається, що ультраправі партії в Європі всюди підтримує Кремль, не тільки у Франції. І люди правильно ставлять запитання, чому саме ці партії у відповідь підтримують позицію Кремля щодо України, Європи? Чому ці партії, і серед них є зовсім ультраправі, майже неонацистські, були запрошені до Петербурга в березні минулого року на велику конференцію?

З'явився один маленький телеканал у французькому інтернеті, який отримав гроші з Москви через російське посольство. Всі люди, які працюють на цьому каналі, належать до «Національного фронту». І вони робили передачі саме про ці шлюби, щоб показувати, що Європа ніби впадає в декаданс, а справжні цінності розвиваються в Росії

Ще є бізнесмени, які хочуть вести якийсь бізнес з Росією. І це позитивно для всіх, в принципі, але, коли вони це роблять всупереч резолюціям Євросоюзу, тобто всупереч тим правилам, які були ухвалені у Франції і в Європі, це вже, м'яко кажучи, не позитивна справа. І є якісь ліві інтелектуали, які вважають, що Росія – це продовження СРСР. І ви прекрасно розумієте, що, коли в Росії знову ставлять пам'ятники Сталіну, колишні сталіністи у Франції теж цьому страшенно радіють. А існують і ті, хто вважає, що в Росії, навпаки, зараз народжується нове християнство, і вони підтримують Москву саме в цьому. Наприклад, тема легалізації гомосексуальних шлюбів – це може когось шокувати, але це не така вже в цілому велика суспільна проблема. Але чому з'явився тоді один маленький телеканал у французькому інтернеті, який отримав гроші з Москви через російське посольство (і вони самі в цьому зізналися, що отримали прямо російські гроші), щоб розвивати гомофобну пропаганду? Всі люди, які працюють на цьому каналі, належать до «Національного фронту». І вони робили передачі саме про ці шлюби, щоб показувати, що Європа ніби впадає в декаданс, а справжні цінності розвиваються в Росії.

– Ви тільки визначаєте у Вашій книзі ці групи чи пропонуєте якісь методи боротьби з подібним впливом з боку Москви?

Зараз в Європі, особливо, як не дивно, в Німеччині, все більшій кількості людей набридають ці нескінченні хвилі брехні. Це не тільки питання підкупу, користі і грошей, а що є щирі люди, які просто не розуміють ситуації і вірять Москві

– Я описую те, що є. Тому що мені здається, що потрібно розуміти, що відбувається. Це не моя роль – боротися з ними. Я також розумію, що зараз у Європі, особливо, як не дивно, в Німеччині, де теж вийде моя книга, все більшій кількості людей набридають ці нескінченні хвилі брехні. Кому це вигідно – розвивати війну і всі ці версії з приводу того, що відбувається в Україні? Моя роль – пояснити, що відбувається, хто це робить і що це не тільки питання підкупу, користі і грошей, а що є щирі люди, які просто не розуміють ситуації і вірять Москві. Коли ти знаєш краще те, що відбувається, бачиш, що повторюється багато, що існувало ще в Радянському Союзі, ти можеш опиратися.

– Ви спиралися тільки на відкриті джерела, коли робили Ваше дослідження?

– Так. До того ж, багатьох людей я сама знаю і бачу, на які ідеї вони спираються і орієнтуються. Але так, це були тільки відкриті джерела, відкриті дослідження, інтерв'ю і так далі.

– Як Ви вважаєте, Ваша книга може бути цікавою російській аудиторії? І чи готується російськомовна версія?

– Російська версія поки не готується. Я про це думала, і насправді, було б цікаво її створити. Я помічаю, що багато росіян про це просто не знають і не думають. Російське суспільство повинно вирішити: або ми будемо використовувати наші великі поки що гроші, щоб платити пенсії, будувати лікарні, будувати школи, або ж виплачувати величезні суми, щоб якийсь політичний діяч, типу Марі Ле Пен у Франції, підтримував Кремль у всьому? І навіть там, де Кремль абсолютно не має рації, тобто в цих українських справах? Це, звичайно, питання для російського суспільства, і йому треба сказати, на що його уряд має витрачати гроші. Ми розуміємо, що це малоймовірно зараз у Росії, але все-таки це мета.

Повний текст матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG