Доступність посилання

ТОП новини

Родичі Карпюка і Клиха не змогли свідчити у суді Грозного через хворобу судді


Микола Карпюк (п) і Станіслав Клих під час одного із судових засідань у Грозному, Чечня
Микола Карпюк (п) і Станіслав Клих під час одного із судових засідань у Грозному, Чечня

У свідків вибір: повертатись в Україну, не зустрівшись зі звинуваченими, або просити побачення – і втратити змогу свідчити

Грозний – У російській республіці Чечня судовий розгляд справи громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха перенесли на невизначений термін. Адвокатам повідомили, що суддя взяв на місяць лікарняний. Адвокати підозрюваних переконані, що це пов’язано з приїздом з України свідків захисту. До Грозного прибули мати і двоюрідний брат Станіслава Клиха та двоє рідних братів Миколи Карпюка. Свідки постали перед вибором: повертатись назад, не зустрівшись із рідними, або подати клопотання про побачення – і втратити змогу свідчити. Карпюка і Клиха звинувачують у Росії в тому, що 20 років тому вони начебто разом із нинішнім прем’єром України Арсенієм Яценюком розстрілювали у Чечні російських солдатів.

Анатолій та Валентин Карпюки їхали на суд у Грозний із Рівного. Свого брата Миколу, звинуваченого у воєнних злочинах під час війни у Чечні у 90-х роках, вони не бачили вже майже два роки. Микола – наймолодший з трьох братів, він вів активну політичну діяльність, воював у Придністров’ї, але ніколи не був у Чечні, стверджує Анатолій Карпюк. За його словами, у 1994-му році Микола перебував в Україні.

«Микола не міг брати участь у цих військових діях. Він тоді доглядав нашу хвору матір, яка померла у березні», – говорить він.

За словами Анатолія, брати бачились на похороні і поминках, хоча з тих подій у родини не лишилося фотографій. Про це Карпюк планував розповісти перед присяжними грозненського Верховного суду, куди його викликали як свідка, але зненацька захворів суддя. Як пояснили згодом адвокатам, лікування йому призначили на місяць.

Суддя у справі Карпюка-Клиха захворів на місяць – адвокати (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Карпюки разом із матір’ю Станіслава Клиха Тамарою та його двоюрідним братом Олександром з’ясували це вже на подвір’ї суду. Таким чином, допит свідків захисту фактично скасували: родичі не мали можливості залишатись так довго в Грозному і їм доводиться повертатися знову в Україну, а тоді за повісткою їхати назад.

Подавати клопотання про побачення цього разу адвокати родичам також не радили. Бо, за їхніми словами, тоді російське законодавство забороняє їм свідчити, а свідків захисту до сьогодні опитали тільки двох – тітку Станіслава Клиха, Зою Стахневич, що живе у Москві, та очільника російського правозахисного центру «Меморіал» Олександра Черкасова.

За словами адвоката Карпюка Докки Іцлаєва, опитати українських свідків у режимі відеоконференції законодавство Росії не дозволяє. Україна може передати їхні свідчення як відповідь на офіційний запит суду, однак щодо поступу в цьому напрямі юристові невідомо.

«Ми заявляли двічі відповідне клопотання, щоб таке доручення Верховний суд Чечні направляв, але двічі нам було відмовлено. І от як крайній випадок ми просили видати повістки свідкам, які сьогодні приїхали», – зазначає він.

Попри все, родичам вдалося передати до грозненського СІЗО одяг і їжу, а також написати утримуваним там українцям листи, які передали через адвокатів. Микола Карпюк відповів теж листом.

Лист Миколи Карпюка із грозненського СІЗО
Лист Миколи Карпюка із грозненського СІЗО

Станіславу Клиху дають у СІЗО невстановлені медпрепарати – Дубровіна

Між тим, адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна вказує на тяжкий психологічний стан свого підзахисного. За її словами, у нього був нервовий зрив, а в ізоляторі, де нині утримують чоловіка, йому дають невстановлені медикаменти.

«Ми зайшли до наших підзахисних, вивели Станіслава, він – спокійний, пригальмований, що називається. Зараз він не каже, що йому дають якісь препарати, але ж це такі речі, що можуть просто в їжу підсипати», – говорить адвокат.

Окрім того, заявляє Дубровіна, Клих потребує й іншої медичної допомоги: у нього ніяк не загоїться слід від електричного струму на нозі, через що він не може нормально стояти.

Адвокати Миколи Карпюка і Станіслава Клиха Докка Іцлаєв і Марина Дубровіна
Адвокати Миколи Карпюка і Станіслава Клиха Докка Іцлаєв і Марина Дубровіна

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді» разом із, зокрема, Арсенієм Яценюком (нинішнім прем’єр-міністром України), вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк у часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк наприкінці 1994-го – початку 1995-го року сам нібито брав у них участь. Крім того, їм інкримінують участь у ті роки в організації УНА-УНСО, що заборонена в Росії з 2014 року.

Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання одержані російським слідством під тортурами.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG