Доступність посилання

ТОП новини

«Ми мали б скоротитись на 40%, а це смерть кадрів» – вчені НАН почали акцію протесту


Зі Львова розпочався протест науковців (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Торік з України виїхали понад тисячу науковців – близько ста докторів наук і півтисячі кандидатів

Науковці оголосили загальноукраїнську акцію протесту. Вона розпочалась зі Львова: вчені вимагають від уряду збільшити фінансування Національної академії наук на понад 700 мільйонів гривень і подати відповідний законопроект на розгляд парламентарів. Адже цього року уряд розпочав реформу наукової галузі, вирішивши скоротити фінансування наукових установ на майже 30%.


Кілька сотень науковців зібралися біля пам’ятника Шевченку у Львові. Гасла, з якими прийшли, промовляли: «Наука в небезпеці», «Фінансуєте науку – фінансуєте майбутнє», «Наука – основа розвитку держави», «Знищена наука – знищена держава». Причиною протесту стало скорочення фінансування наукових закладів.

Керівник Львівської регіональної організації профспілки працівників Національної академії наук України Тарас Яницький каже Радіо Свобода, що грошей, виділених на цей рік для 19 наукових установ Львова, які входять до НАН, не вистачає на виплату зарплати й оплату комунальних послуг – це фінансування майже на 30% менше від потреб.

Коштів не вистачає на виплату захищених статей, я вже мовчу про розвиток матеріально-технічної бази
Тарас Яницький

«Ми вийшли на мітинг у зв’язку з початком так званої реформи в НАН, яка стосується лише оптимізації фінансування академії. Коштів не вистачає на виплату захищених статей, я вже мовчу про розвиток матеріально-технічної бази. У таких умовах розвивати науку неможливо. Ми мали б скоротитись на 40%, а це смерть кадрового потенціалу», – говорить Тарас Яницький.

Науковці працюють не цілий робочий день

У дев’ятнадцяти наукових установах при НАН у Львові працює 2300 осіб, після реформи близько тисячі людей можуть залишитися без роботи. На сьогодні заборгованості із зарплати немає, але у зв’язку зі зменшенням фінансування деякі наукові установи перевели працівників на скорочений робочий день, щоб зберегти кадри.

Я, працюючи на посаді старшого наукового співробітника, маючи вчене звання і науковий ступінь, отримала за попередній місяць 2011 гривень
Тамара Пацай

«Ми отримуємо неповну зарплату. Я, працюючи на посаді старшого наукового співробітника, маючи вчене звання і науковий ступінь, отримала за попередній місяць 2011 гривень. Мова лише про виживання. Нам 50% зарплати не платять і виплат за науковий ступінь, стаж, вчене звання», – каже Тамара Пацай, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України.

Наукові працівники скаржаться на те, що на дослідження виїжджають за власні гроші, що не забезпечені вже роками сучасним обладнанням, що через руйнування української науки держава втрачає кадровий потенціал. Протестувальники назвали цифру, що торік з України виїхали понад тисяча науковців, серед них близько ста докторів наук і понад півтисячі кандидатів наук. А ці люди навчались в Україні за державні гроші, тут здобували досвід.

Наукові установи Львова звертались до перших осіб держави з численними пропозиціями і вимогами. Оскільки не було реакції, вирішили піднятись на протест.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний наголошує, що необхідно реформувати Академію наук. Адже чимало вчених просто обіймають посади, не можуть представити добрих наукових праць, не розвиваються. До слова, серед наукових працівників є й такі, які не захистили кандидатської чи докторської дисертації у відповідному віці, не видали монографії, не мають наукових статей, винаходів, досліджень.

Мають фінансуватись фундаментальні дослідження, бо на них важко знайти позабюджетні кошти, а щодо персоналу, то це питання. Я читав чимало докторських дисертацій, і багато з них – це була просто макулатура
Юрій Підлісний

«Сісти за стіл переговорів – ось що потрібно. Довести один одному правильність аргументів. Ми не можемо сказати, що уряд цілковито неправий, і не можемо говорити, що НАН є непридатною. Тому мають фінансуватись фундаментальні дослідження, бо на них важко знайти позабюджетні кошти, потрібно допомагати в матеріально-технічному переоснащенні наших наукових інституцій. А щодо персоналу, то це питання. Скажу як філософ, який вчився в Україні і на Заході. Я читав чимало докторських дисертацій, і багато з них – це була просто макулатура», – наголосив Юрій Підлісний.

Протест львівських науковців планують підхопити їхні колеги з Дніпропетровська, Миколаєва, Одеси, Харкова, Києва.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG