Доступність посилання

ТОП новини

Новий прем’єр – депутати і виборці розійшлися в пріоритетах


Будівля Кабінету міністрів України (©Shutterstock)
Будівля Кабінету міністрів України (©Shutterstock)

У трійці претендентів на «народного прем’єра» Тимошенко, Саакашвілі та Ляшко – соціологи

Київ – Українські громадяни воліли би бачити на посаді прем’єр-міністра Юлію Тимошенко або Міхеїла Саакашвілі. За даними соціологів, на їхню підтримку висловилося найбільше громадян. Утім, експерти та депутати зазначають, що в них обмаль шансів посісти посаду глави уряду, адже вони практично не мають шансів бути затвердженими в чинному парламенті.

Новий прем’єр – депутати і виборці розійшлися в пріоритетах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

12,9% підтримують призначення на посаду прем’єр-міністра голови фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко, 9,9% – голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі. Дещо менше тих, хто волів би бачити в прем’єрському кріслі лідера фракції Радикальної партії Олега Ляшка – 6,6%.

5,9% опитаних підтримують мера Львова Андрія Садового, 5,6% – чинного прем’єра Арсенія Яценюка, 4,7% – лідера фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка, 3,7% – лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, а міністра фінансів Наталію Яресько, яку в адміністрації президента назвали можливим технічним прем’єром, – 3,2%.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології наприкінці лютого на початку березня. В ході дослідження опитали 2 039 респондентів із 110 населених пунктів всіх регіонів, крім Криму.

Депутатам імпонує технократ, а виборцям – політик

Натомість народні обранці навряд чи схильні підтримати Юлію Тимошенко чи Міхеїла Саакашвілі на посаді прем’єра. Адже політична криза неабияк посилила антагонізм поміж політичними силами.

Єдиний, хто міг би отримати парламентську підтримку – це людина, яка не представляє якусь фракцію чи партію, а є абсолютно технократичною
Юрій Дерев’янко

«Шанси в усіх політиків зараз дуже мізерні. Особливо в тих, які мають свої політичні проекти чи партії. Єдиний, хто міг би отримати парламентську підтримку – це людина, яка не представляє якусь фракцію чи партію, а є абсолютно технократичною», – наголошує позафракційний парламентар Юрій Дерев’янко.

Народні депутати в абсолютній більшості керуються зовсім іншою логікою, ніж їхні виборці. Як засвідчили дані соціологів, якщо політики схиляються на користь рівновіддаленого від основних партій технократичного прем’єра, то виборці воліють бачити на чолі уряду радше популярного та відповідального політика.

Українці не довіряють жодним технократам
Вікторія Подгорна

«Дуже цікавий вибір українців. Все-таки вони обирають насамперед популярні й потужні політичні фігури. Вони не довіряють жодним технократам. А депутати граються у власні політичні ігри, тому що вони знаходяться у кулуарному форматі, на жаль», – коментує результати соціологічного дослідження політолог Вікторія Подгорна.

«Своя» Тимошенко і «чужий» Саакашвілі

Щоправда, політтехнолог Сергій Гайдай припускає, що в Юлії Тимошенко, яка вже була прем’єр-міністром, все-таки більше шансів знову очолити Кабмін, аніж у Міхеїла Саакашвілі.

Саакашвілі має політичний темперамент, непередбачуваний для наших політиків
Сергій Гайдай

«Вона для всіх фігура зрозуміла. Зрозуміло, як із нею домовлятися. Вона існує в діючих домовленостях. Це не стосується Саакашвілі, який своїм за цей час не став. І його побоюються, тому що він має політичний темперамент, непередбачуваний для наших політиків. А це загроза», – вважає експерт.

Проте, за словами Вікторії Подгорної, президент Петро Порошенко зробить все від нього залежне, аби Юлія Тимошенко не стала прем’єром.

«У нашій політиці виключати щось на сто відсотків ніколи не можна. Але, наскільки я розумію логіку Порошенка, він ніколи не допустить Тимошенко до прем’єрського крісла», – упевнена вона.

За словами голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрія Луценка, наступного тижня парламент може зібратися на позачергове засідання з метою відправити у відставку чинний Кабінет міністрів на чолі з прем’єром Арсенієм Яценюком.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG