Доступність посилання

ТОП новини

Непокарана Богатирьова


ЄС зняв санкції з поплічниці Януковича Богатирьової – Махніцькому, Яремі та Шокіну не вдалося покарати екс-очільницю МОЗу в уряді Азарова за вакцини

Українські правоохоронці два роки намагаються довести вину екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової у розкраданні державних коштів. У цей час Європейський союз знімає з підозрюваної чиновниці санкції, а фірма її чоловіка продовжує отримувати державні підряди.

Чому українські правоохоронці не спромоглися довести провину очільниці одного з найкорумпованіших міністерств часів Януковича, з’ясовували журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Минуло два роки, відколи Євросоюз застосував санкції проти 22 осіб з найближчого оточення Віктора Януковича. Санкції європейців передбачали блокування закордонних рахунків та нерухомості, що належали поплічниками екс-президента. Аби продовжувати дію санкцій, європейці очікували від українських правоохоронців доказів, що фігуранти списку, керуючи державою, незаконно збагачувались. Проте з цим виникли суттєві проблеми. Санкції почали знімати то з одного, то з іншого одіозного діяча часів Януковича.

Найближче оточення екс-президента Віктора Януковича, до якого Євросоюз застосував санкції
Найближче оточення екс-президента Віктора Януковича, до якого Євросоюз застосував санкції

І ось на початку цього місяця Рада ЄС продовжила ще на рік санкції – проти Януковича та п’ятнадцятьох його поплічників, але на сайті Ради Євросоюзу повідомили: Раїса Богатирьова, колишній українській міністр охорони здоров'я, виключена із санкційного списку.

Раїсу Богатирьову, колишнього українського міністра охорони здоров'я, на початку березня виключили із санкційного списку ЄС
Раїсу Богатирьову, колишнього українського міністра охорони здоров'я, на початку березня виключили із санкційного списку ЄС

Ця новина обурила антикорупціонерів в Україні, які документували та пам’ятають масштаби корупції в медицині за часів Богатирьової.

Протести проти корурції в медичній галузі у час, коли Богатирьова очолювала МОЗ
Протести проти корурції в медичній галузі у час, коли Богатирьова очолювала МОЗ

«Міністерство охорони здоров'я щороку витрачало близько 2 мільярдів гривень на закупівлю ліків. І відома низка корупційних скандалів за часів її керівництва, коли закупівлі вигравали фіктивні компанії; коли ліки, які постачались, були неякісними, в тому числі вакцини. Наразі всі ці факти вже давно передані і є в Генеральної прокуратури», – повідомила Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції», команда якого направила до Генеральної прокуратури України низку заяв про злочин з описами зловживань у МОЗі часів Богатирьової, в тому числі – з метою замороження активів чиновниці за кордоном.

Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції», каже, що час, коли Богатирьова очолювала МОЗ, запам'ятався тендерами
Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції», каже, що час, коли Богатирьова очолювала МОЗ, запам'ятався тендерами

За два роки слідства українські правоохоронці не надали європейським партнерам вагомих підстав для продовження санкцій щодо екс-міністра.

Злочин без шкоди

Одна з оборудок, яку розслідує Генеральне слідче управління ГПУ, – про закупівлю вакцин міністерством. Генпрокуратура оголосила в розшук та заочно арештувала Раїсу Богатирьову за підозрою у розкраданні бюджетних коштів на суму 6,5 мільйона гривень.

Слідство встановило, що у 2012 році при безпосередній участі тогочасного міністра МОЗ перерахувало цю суму на рахунки приватної фірми «Фармстандарт-Біолік». Співвласником фірми був син Раїси Богатирьової – Олександр. Під час розслідування у жовтні 2014 року фірма у добровільному порядку повернула в бюджет України перераховані їй кошти.

Отже, збитки були компенсовані і предмет злочину зник. Саме про це і повідомили українські правоохоронці європейським партнерам, а ті зняли з Богатирьової санкції.

У Генеральній прокуратурі вважають рішення ЄС про зняття санкцій з Богатирьової об’єктивним. Владислав Куценко пояснив «Схемам», що доказову базу подавали по кожному фігуранту санкційного списку: «У чому особа підозрюється, що підтверджує нанесення економічних збитків або вчинення економічних злочинів. У тому числі ми відкрито передали нашим європейським партнерам довідку щодо справи Богатирьової з доказовою базою, що гроші було повернено».

Прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко
Прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко

Нині розслідування у цій справі призупинено через необхідність проведення слідчих дій на території іншої держави. На відміну від іншої справи – про розкрадання 300 мільйонів під час закупівлі автомобілів швидкої допомоги. Тут справа ніби триває, але за два роки слідства підозрюваних та винних немає.

Слідство без підозрюваних

У «Центрі протидії корупції» вважають, що санкції з Богатирьової були зняті в тому числі через повільне розслідування інших епізодів діяльності екс-міністра, зокрема і щодо «швидких». «Якби Генпрокуратурою було знайдено достатньо доказів і пред’явлено їх, то санкції не були би зняті. Я в цьому просто переконана», – запевняє юрист Олена Щербан.

«Коли ми вийдемо, що саме там пані Богатирьова підписувала чи щось робила, однозначно це буде підстава для того, щоб повідомляти їй другу підозру, третю підозру... Такі люди, як Богатирьова, які сьогодні переховуються від нас, – це люди достатньо обізнані і в законодавчій базі», – пояснив «Схемам» прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко результати дворічної роботи слідчих ГПУ.

Прокурор ГПУ Владислав Куценко каже, що чиновники рівня Богатирьової намагалися порушувати закони чужими руками
Прокурор ГПУ Владислав Куценко каже, що чиновники рівня Богатирьової намагалися порушувати закони чужими руками

За його словами, чиновники рівня Богатирьової – люди, які намагалися порушувати закони руками інших осіб. «Підтирали за собою все, що тільки можна. Це трошки ускладнює процес. Але провадження відкриті, слідство проходить, додатково допитуються свідки. Але підозру треба пред’являти тоді, коли буде така доказова база, щоб ця справа у суді не лопнула», – додає Куценко.

Офіційні представники Євросоюзу підтверджують, що якби українські правоохоронні органи надали їм докази необхідності подальшого застосування санкцій щодо Богатирьової, то вони б діяли досі.

Прес-аташе представництва ЄС в Україні Давід Стулік розповів «Схемам», що не було сенсу продовжувати санкції стосовно Богатирьової: «У цьому випадку нам стало відомо, що пані Богатирьова повернула в держбюджет ті кошти, які раніше звідти отримала. Тож уже не було самого факту нелегального заволодіння майном».

Прес-аташе представництва ЄС в Україні Давід Стулік каже, що не було сенсу продовжувати санкції стосовно Богатирьової
Прес-аташе представництва ЄС в Україні Давід Стулік каже, що не було сенсу продовжувати санкції стосовно Богатирьової

Чи могли європейці продовжили санкції через іншу оборудку, яку розслідує ГПУ – про закупівлю «швидких»? Отже, відповідь – ні, бо досі немає підозрюваних та винних у цій справі. Такий статус розслідування для європейців – недостатній.

У реєстрі судових рішень «Схеми» знайшли лише дві судові ухвали у справі про «швидкі», остання – датована аж березнем минулого року. Ця справа – на мільярд гривень. Саме стільки коштували державі нові карети швидкої допомоги, які міністерство часів Богатирьової закупило за завищеними цінами. На думку активістів, правоохоронці затягують розслідування.

Юрист Олена Щербан вважає, що Богатирьова не була бенефіціаром схеми закупівлі «швидких», проте, дійсно, впливала на процес, «була тією людиною, яка фактично вибивала кошти на закупівлі, підписувала низку документів...»

Міністерство охорони здоров'я
Міністерство охорони здоров'я

«Вона точно була в курсі і точно сприяла цьому. Але тим не менше, компанія, яка на той момент виграла цей тендер, зараз уже постачає автомобілі для Міністерства оборони. Нікому жодних підозр не висунуто – ні юридичним, ні іншим фізичним особам», – підсумовує юрист.

Поки Раїса Богатирьова переховується від українських та міжнародних правоохоронців, її чоловік Ігор продовжує вести бізнес з державою. Він є співвласником страхової компанії «Ратитет», що роками виграє тендери у залізничників. Невдовзі після Революції гідності – у жовтні 2014 року – ця фірма отримала черговий контракт і сьогодні продовжує страхувати пасажирів «Укрзалізниці».

Окрім того, компанія чоловіка Раїси Богатирьової два роки поспіль страхує майно готелю «Національний», який утримує Верховна Рада, у тому числі коштом платників податків. Після Майдану його фірма отримала понад 700 тисяч гривень за ці послуги.

Майно готелю «Національний» досі страхує фірма, співвласником якої є чоловік Раїси Богатирьової
Майно готелю «Національний» досі страхує фірма, співвласником якої є чоловік Раїси Богатирьової

Схоже, перебування під слідством в Україні, у санкційних списках ЄС або у міжнародному розшуку не надто шкодить колишнім представникам влади, яку поміж собою українці вже звикли називати «злочинною». Бізнес-інтереси родин чиновників-утікачів лишаються недоторканими, а самі вони навряд чи колись постануть перед судом та понесуть реальне покарання.

Діагнозу «тотальна корупція» поплічникам екс-президента правоохоронці і досі не поставили.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG