Доступність посилання

ТОП новини

Бетонні сади Києва (розслідування)


Сумнівні фірми екс-регіоналів напівзаконно будують висотку на крутому схилі в центрі столиці

Київський міський голова Віталій Кличко обіцяє киянам «жорстко присікати всі незаконні будівництва в столиці». Водночас на очах мера в самому центрі Києва – в елітному Печерському районі – зводять чергову висотку. Будує її без належних дозволів компанія, пов’язана з екс-регіоналами.

«У нас вулиця дуже загазована, це був єдиний острівець зелених насаджень, де можна було прогулятися, подихати свіжим повітрям», – бідкається жителька Печерського району Тетяна Трикоз, яка тепер сусідить із забудовою.

Раніше на цьому схилі був фруктовий сад, згадують місцеві мешканці.

Нині ж будівництво об’єкту по вулиці Кіквідзе, 41-43 у розпалі. Метушиться техніка, свердлять землю. Що ж саме збираються звести на цій ділянці?

Згідно із законом, біля кожного будмайданчика має бути так званий паспорт об’єкта – банер, на якому пояснюють, хто та на основі яких документів розпочав будівництво. Утім ця ділянка – виняток. Знімальна група «Схем» обійшла її з усіх боків – з боку вулиці Кіквідзе, провулку Кленового. Утім такої вивіски ніде немає, що суперечить Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

«Формально цей документ має бути присутній для того, щоб кожен міг ознайомитися, яке, власне, будівництво відбувається на земельній ділянці, хто є замовником і до кого треба звертатися, якщо є якісь проблеми з будівництвом, зокрема, якщо порушується благоустрій території або є якісь інші негативні фактори, що можуть впливати на використання прилеглих об’єктів, будинків», – пояснює завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) України Андрій Мартин.

«Схеми» дізналися, що цією ділянкою володіє компанія «Гранд Луол». Ця столична будівельна фірма не надто відома. Утім встигла засвітитися як підрядник робіт на скандальному будівництві іншого житлового будинку в Голосіївському районі столиці на вулиці Дубініна, 2-А. У Державній архітектурно-будівельній інспекції «Схемам» підтвердили, що у підприємства є декларація про початок виконання підготовчих робіт до будівництва житлово-офісного комплексу на Кіквідзе.

Датована вона ще 2013 роком. Саме в тому році на сайтах з продажу нерухомості та архітектурних бюро з’являлися проекти цього комплексу висотою у 26 поверхів. Тоді замовником будівництва значився «Київміськбуд». Нині ж будує підприємство «Гранд Луол» – на підставі тієї ж декларації, якою дозволено проводити тільки підготовчі роботи. Стаття 35 закону України Про регулювання містобудівної діяльності чітко регламентує, що підготовчими роботами до будівництва є «винесення інженерних мереж та видалення зелених насаджень». Отже, зрізання схилу, буріння землі, встановлення бетонних опор є не підготовчими роботами, а самим будівництвом.

Будівництво на ділянці по вулиці Кіквідзе, 41-43 у розпалі
Будівництво на ділянці по вулиці Кіквідзе, 41-43 у розпалі

У Держархбудінспекції «Схемам» повідомили, що для перевірки документів їм необхідно зустрітися із замовником 26-поверхової вежі на крутому схилі. Адже перебувати без замовників на будмайданчика інспектори просто не мають права. Проте, кажуть у Держархбудінспекції, забудовники не виходять на зв’язок і не надають нових документів. Ще у листопаді 2015 року інспекція звернулася до поліції з проханням здійснити перевірку, утім правоохоронці і досі зволікають із відповіддю.

Будівництво на ділянці Кіквідзе, 41-43 у Києві
Будівництво на ділянці Кіквідзе, 41-43 у Києві

Та відсутність дозвільних документів – не єдине порушення таємничого забудовника. У фірмі ще й нехтують іншими нормами міської забудови.

Наприклад, крайній будинок на провулку Кленовому розташований буквально за кілька метрів від будівництва. Якщо плани забудовників здійсняться, то вікна цього будинку виходитимуть впритул на сусідню висотку.

Крайній будинок на провулку Кленовому розташований за кілька метрів від будівництва
Крайній будинок на провулку Кленовому розташований за кілька метрів від будівництва

Таке тісне сусідство двох будинків перевищує дозволену щільність будівництва у містах, пояснюють експерти.

«Подивіться, як нависає цей синій «пташиний» будинок приватної забудови... (Якщо говорити про щільність забудови – ред.) це має бути висота будинку. 26 поверхів множте на 3,4 метра в осях, цю цифру відкладайте на плані. Висота будинку – це і є відстань від приватної забудови», – пояснює архітектор, екс-заступник головного архітектора Києва Віктор Глеба.

Не перша спроба

Сьогоднішнє будівництво – не перша спроба компанії «Гранд Луол» «забетонувати» схил. Раніше фірма уже кілька разів намагалася розпочати тут зведення висотки.

За інформацією департаменту земельних ресурсів КМДА, схил у підприємстві збирали з клаптиків із 2004 року. Проте вирішальними стали рішення Київради 2007 року.

Тоді Київрада Черновецького розпорядилася змінити цільове призначення території і дозволити товариству з обмеженою відповідальністю «Гранд Луол» ділянку з садом використати «для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з центром дозвілля та торгівлі, спортивно-оздоровчими приміщеннями та паркінгом», а питання відшкодування відновлювальної вартості зелених насаджень «вирішувати в установленому порядку».

Проект будинку на вулиці Кіквідзе, 41-43 у Києві
Проект будинку на вулиці Кіквідзе, 41-43 у Києві

«У встановленому порядку» – значить компанія мала б звернутися до екологічної інспекції, щоб там отримати дозвіл на вирубку зелених насаджень. У 2013 році дерева вирубали – на підставі рішення Київради та дозволів екологічних служб Києва. Однак Державна екослужба схаменулася і звернулася до прокуратури вже після того, як зелені насадження вирубали.

«Державна екологічна інспекція у подальшому здійснює контроль за дотриманням екологічного законодавства, але особливістю міста Києва тривалий час було те, що тут було дві структури, два управління екології. Тому було багато ситуацій, коли управління Київської міської державної адміністрації щось дозволяло, а управління державне мало щось проти», – розповів завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування Андрій Мартин.

Завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) України Андрій Мартин
Завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) України Андрій Мартин

Але квітучий сад мешканцям навколишніх будинків уже ніхто не поверне.

«Цьому саду (було – ред.) уже більше 30 років. Посадили його люди, які тут жили, які ще за радянської влади тут отримали квартири. Деякі з них уже літні, деяких уже немає серед живих. Вони посадили цей сад, фруктові дерева. Вирубали буквально за два дні. Вночі привезли обладнання, машини і просто за два дні вирубали сад під корінь», – згадує мешканка вулиці Кіквідзе Тетяна Трикоз.

Цікаво, що попри дозволи Київради на будівництво у 2007-му, у нинішньому Генплані Києва ця ділянка досі залишається зеленою зоною загального користування.

«Насправді, в місті Києві багато таких точкових об’єктів, коли зміни в генеральний план, програму розвитку зеленої зони вносилися під конкретний будинок, конкретну ділянку і де-факто на основному кресленні генерального плану цього немає, не видно, але Київрада дозволяла таке будівництво», – каже Андрій Мартин.

Що буде на схилі?

Та що ж саме та на якій підставі зараз будує «Гранд Луол» на вулиці Кіквідзе? «Схеми» вирішили дізнатися це у в самій компанії. Її керівником виявився Олександр Семеніщев. Колишній «регіонал» із Кременчука, кандидат до Полтавської облради на місцевих виборах 2015 року від «Опозиційного блоку»:

– Добрий день, а це Вас турбують з Радіо Свобода, мене звати Анастасія, я журналіст. Підкажіть, будь ласка, що Ваша компанія «Гранд Луол» зараз будує на Кіквідзе, 41-43?

– Я взагалі не розумію, з ким я розмовляю. Ви представилися по телефону і думаєте, що я буду з вами спілкуватися? Приходьте в офіс – поговоримо.

Знімальна група «Схем» одразу ж вирушила до офісу компанії у Києві на вулиці Прорізній, однак і на місці спілкування не склалося. Під час першого візиту журналістам програми просто не відчинили двері, більше того, працівники навіть ховалися за дверима й повимикали світло в офісі.

Працівники офісу на Прорізній, 12а не захотіли спілкуватися з пресою
Працівники офісу на Прорізній, 12а не захотіли спілкуватися з пресою

Під час другого візиту знімальній групі пощастило трохи більше – працівники компанії підтвердили, що Семеніщев справді працює тут, але коли від буде, сказати не змогли.

Слід «Київміськбуду»

Приміщення на Прорізній, 12-А, де розташований офіс фірми-забудовника, раніше належав компанії «Київміськбуд». Як розповідали раніше журналісти програми «Слідство.Інфо», тут розташовувалася дочірня компанія «Київміськбуду», але згодом її ліквідували, а саме приміщення продали компанії «РК Київ», що належить родичу Олександра Семеніщева – Анатолію Семеніщеву. Та й сам директор «Гранд Луолу» пов’язаний із нинішнім керівником «Київміськбуду» Ігорем Кушніром спільною компанією і депутатством у Кременчуцькій міськраді. А донедавна ділянку на Кіквідзе, 41–43 хотіли забудувати саме під крилом «Київміськбуду».

Так виглядала ділянка на вулиці Кіквідзе, 41–43 у березні 2014 року
Так виглядала ділянка на вулиці Кіквідзе, 41–43 у березні 2014 року

Тоді на парканах навколо ділянки майоріли емблеми підприємства, а на сайтах з продажу нерухомості збереглися проекти забудови цього майданчика «Київміськбудом». У холдингу на питання співпраці з «Гранд Луолом» відповідати відмовилися. Лише повідомили, що покинули проект на Кіквідзе, адже «не знайшли спільних точок дотику щодо проведення робіт». Та це – лише один з епізодів, що ілюструє спільні інтереси цих компаній у будівництві.

Із рук у руки

Та цікавішою, ніж історія цієї ділянки, може бути тільки історія самої фірми «Гранд Луол». Складається враження, що власниками цього ТОВ за 14 років її існування ставали виключно фігуранти журналістських розслідувань. Приміром, у 2002-му цю фірму заснував Олександр Луцький. Раніше журналіст програми Максим Савчук доводив, що Луцький допомагав президенту Петру Порошенку і його соратнику Ігорю Кононенку отримати ділянки у Царському селі.

Олександр Луцький допомагав президенту Петру Порошенку і його соратнику отримати ділянки у Царському селі
Олександр Луцький допомагав президенту Петру Порошенку і його соратнику отримати ділянки у Царському селі

У 2004 Луцький із партнером продали фірму Віктору Кононенку – колишньому cудді Верховного суду України. Він фігурував у розслідуванні програми «Слідство.Інфо» про прокурорсько-суддівську «династію» землевласників.

Віктор Кононенко, колишній cуддя Верховного суду України, який придбав фірму «Гранд Луол» у Луцького
Віктор Кононенко, колишній cуддя Верховного суду України, який придбав фірму «Гранд Луол» у Луцького

«Схеми» поцікавилися у Луцького, чому він продав фірму саме Кононенку.

«Знаєте, я навіть не знаю таку людину – Віктор Кононенко. Тобто там, мабуть, якісь були посередники, я не знайомий із Віктором Кононенком особисто», – відповів він.

Ключові дозволи від Київради фірма отримувала уже тоді, коли нею володів Віктор Кононенко, а Олександр Луцький займався земельними питання у міській раді. З реєстру речових прав стає зрозуміло, що від Кононенків-суддів фірма, яка вже володіла ласим шматком землі на Печерську, перейшла Леоніду Крючкову. ЗМІ неодноразово звинувачували Леоніда та його брата Дмитра і в будівельних аферах, і в рейдерських захопленнях. І вже саме від Крючкова фірма перейшла нинішньому її директору Олександру Семеніщеву.

Нинішній директор фірми «Гранд Луол» Олександр Семеніщев
Нинішній директор фірми «Гранд Луол» Олександр Семеніщев

Таким чином «Гранд Луолом» наразі володіє низка офшорів, а Семеніщев значиться тільки директором. Утім ці ж офшори – співвласники інших фірм, де Олександр Семеніщев та його колеги по кременчуцькому осередку «Опозиційного блоку» вже «власники істотної участі», тобто контролюють компанії. Ці ж компанії – наприклад, «Буд Девелопмент», «Декоплюс» – зараз співпрацюють із «Київміськбудом» у зведенні житлових комплексів «Французький бульвар» та «Наш Будинок». Тож, імовірно, недооцінювати вплив Олександра Семеніщева на «Гранд Луол» як лише директора не варто.

То ж виходить, що фірма з одіозним минулим і власниками, які мають неоднозначну репутацію, всупереч містобудівним нормам та Генеральному плану міста, намагається забудувати крутий небезпечний схил на Печерську, в районі середмістя з дорогою, ба навіть елітною нерухомістю. І поки Державна архітектурно-будівельна інспекція бідкається, а поліція бездіє, у схил будмайданчика продовжують вбивати бетонні опори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG