Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарна допомога ЄС Донбасу не припиниться – виділили ще 20 мільйонів євро


Ілюстраційне фото. Видача гуманітарної допомоги, Нікішине, Донецька область. Грудень 2015 року
Ілюстраційне фото. Видача гуманітарної допомоги, Нікішине, Донецька область. Грудень 2015 року

Єврокомісар: зупинка гуманітарної діяльності на непідконтрольній Україні території неприйнятна

Європейський комісар з питань надання гуманітарної допомоги і управління в кризових ситуаціях Хрістос Стіліанідес відвідав Донбас. Після перевірки процесу допомоги місцевим жителям, лікарні і дітям він оголосив про виділення додаткові гроші на допомогу Україні. Ще 20 мільйонів євро – це половина від суми, яку Єврокомісія вже витратила на гуманітарні потреби постраждалих жителів Донбасу.


Україна отримає додаткові 20 мільйонів євро від Європейської комісії на гуманітарні потреби. Про це повідомив єврокомісар з питань надання гуманітарної допомоги і управління в кризових ситуаціях Хрістос Стіліанідес. Він також закликав надати гуманітарним місіям доступ на усі території, які не контролює українська влада.

Ми солідарні з Україною і будемо надавати таку допомогу стільки, скільки потрібно
Хрістос Стіліанідес

«Єврокомісія виділила додаткові 20 мільйонів євро на гуманітарну допомогу для України, виключно на гуманітарну допомогу. Ми солідарні з Україною і будемо надавати таку допомогу стільки, скільки потрібно. Євросоюз також закликає усі сторони припинити вогонь, виконувати норми міжнародного права і мінські угоди», – заявив Стіліанідес.

Цю заяву він зробив під час візиту на Донбас, зокрема, в село Семенівка і місто Костянтинівка. Раніше повідомляли, що грошова допомога Єврокомісії на гуманітарні потреби жителям Донбасу, у томі числі, переселенцям у Росії й Білорусі, становила 43,3 мільйона євро. Загальна допомога від Євросоюзу і всіх країн-членів станом на лютий цього року становила 248 мільйонів євро.

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

За словами єврокомісара, особлива увага в регіоні потрібна внутрішньо переміщеним особам. Про це він поговорив із головою військово-цивільної адміністрації Донецької області Павлом Жебрівським.

«Громадяни, які були змушені залишити своє місце проживання, потребують доступу до освіти, робочих місць і медичних послуг. Без такої можливості їхня інтеграція у ті громади, які їх приймають, значно складніша. Особливої підтримки потребують діти, не можна допустити втрати цілого покоління», – вважає комісар Стіліанідес.

На думку голови представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбінського, який їздив разом із єврокомісаром на Донбас, регіон має розвиватися разом із Україною, гуманітарною допомогою не можна вирішити усі проблеми. Але зменшуватися фінансування не буде, наголосив він в ексклюзивному коментарі для Радіо Свобода.

Я бачу тут людей, яких війна позбавила гідності, й тепер вони залежать від гуманітарної допомоги. Їм потрібно дати можливість самим собі допомогти
Ян Томбінський

«Потрібне ще більше фінансування, щоб вийти на той рівень, коли Україна зможе самотужки перейти на нормальне органічне зростання. Я бачу тут людей, яких війна позбавила гідності, й тепер вони залежать від гуманітарної допомоги. Їм потрібно дати можливість самим собі допомогти», – заявив Томбінський.

Посол наголосив, що програми Євросоюзу – це публічні кошти, тоді як для розвитку регіон має залучати приватні інвестиції, а жителі мають працювати чи відкривати бізнес.

У Семенівці представники Євросоюзу взяли участь у роздачі гуманітарної допомоги від чеської організації People in need («Людина в біді»). Починаючи з серпня 2014 року, вони надали допомогу на суму близько 20 мільйонів євро і допомогли, за власними підрахунками, близько 280 тисячам людей по обидві сторони лінії розмежування. Зокрема, активісти роздавали продукти, питну воду, гроші на ремонт домівок, тощо.

Єврокомісар взяв участь у роздачі гуманітарних наборів на Донбасі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

У Костянтинівці комісар перевірив надання допомоги жіночій консультації місцевої лікарні – ще з жовтня вона співпрацює з проектом Premiere Urgence Internationale. Лікарня отримувала ваучери на закупівлю медикаментів і різне медичне обладнання. Головне досягнення – портативний апарат УЗД. Як розповіла оператор УЗД Ольга Агронович, цей прилад працює набагато краще.

Попередній апарат придбали під час однієї з виборчих кампаній президента, він був уже застарілий
Ольга Агронович

«Відділення ультразвукової діагностики працює в нас вже понад 10 років. Попередній апарат придбали під час однієї з виборчих кампаній президента, він був уже застарілий. Враховуючі наші потреби, нам придбали новий апарат, його виробили в країнах Балтії. Ми навчилися з ним працювати і вже два роки використовуємо його для діагностики захворювань і обстеження вагітностей», – розповіла Агронович.

Також єврокомісар відвідав першу костянтинівську гімназію – одну зі шкіл, де проходила психосоціальна реабілітація дітей з родин вимушених переселенців. Як розповіла Радіо Свобода завідувач центром практичної психології міського управління освіти Тетяна Койоткіна, реабілітація була дуже тривалою.

Допомога потрібна усім, а не лише дітям переселенців, тому зараз готуємо більше психологів
Тетяна Койоткіна

«За підтримки UNICEF ми організували в трьох школах міста групи дітей з родин переселенців. Це були загальноосвітні школи №5 і №15, а також гімназія. Наші заняття показали, що допомога потрібна усім, а не лише дітям переселенців, тому зараз готуємо більше психологів. А в минулому році психокорекційну роботу провели для 150 дітей. Ми провели по 15-20 занять із кожною підгрупою. Курс тривав з грудня 2014 до травня 2015 року», – розповіла Койоткіна.

На завершення свого візиту на Донбас єврокомісар Хрістос Стіліанідес узяв участь у одному з подібних занять, після чого поїхав до Києва. Перед поверненням до Європи його чекають зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом і, можливо, з президентом Петром Порошенком.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG