Доступність посилання

ТОП новини

У Канаді втілять 125 українських культурних проектів


Ілюстраційне фото. Скульптура української писанки у канадському місті Веґревіль
Ілюстраційне фото. Скульптура української писанки у канадському місті Веґревіль

За океаном вшановують 125-річчя перших українських поселень в Канаді

Силами 170 тисяч канадійців українського походження в провінції Манітоба українську культуру вшановують на офіційному рівні. «Потужним жестом і символом, який потрібно наповнити реальними справами» назвав проголошення 2016 року роком української спадщини у провінції Манітоба посол України в Канаді Андрій Шевченко. «Ми робимо все, щоб підтримувати українців та відновити мир у країні», – сказав прем’єр канадської провінції Манітоба Грег Селінджер на офіційній церемонії у парламенті Манітоби минулого тижня. Чому ж так шануються українці за тисячі кілометрів від Батьківщини?

Давид Хом’як – міністр мінеральних ресурсів канадської провінції Манітоба. Вже протягом 25 років його обирають до місцевого парламенту. Його батько емігрував з України до Канади 1939 року. Шануючи і не забуваючи своє українське коріння, Давид Хом’як відіграв одну з ключових ролей в проголошенні 2016 року роком українсько-канадської культурної спадщини у провінції Манітоба.

Якщо українці можуть бути успішними у далекій країні, то значить, що й українці в Україні можуть бути такими
Давид Хом'як

«Більше мільйона українців, які приїхали до Канади, змінили сутність країни, розвиваючи свою культуру, освітні інституції, ідеї та вірування. Етнічна група українців розвинула тут мультикультурне життя. Моя бабуся, яка прожила в Канаді 60 років, ніколи не розмовляла англійською, вона могла усюди розмовляти українською. Якщо українці можуть бути успішними у далекій країні, то значить, що й українці в Україні можуть бути такими», – сказав Радіо Свобода Давид Хом’як.

Українцям аплодували стоячи

Проголошення року української спадщини зустріли під оплески й овації парламентарів канадської провінції Манітоба.

«Коли ти стоїш у ложі для особливих гостей Законодавчих зборів провінції Манітоба, і коли ти бачиш, як весь парламент, стоячи, вітає оголошення 2016 року роком української спадщини, коли ти бачиш, як вони гордо і радісно тобі махають і кивають головами, показують, що «ми з вами» – це дуже потужна історія. Звичайно, це заслуга української громади Манітоби, яка роками і десятиліттями робила величезний внесок в історію цієї провінції, в її заселення і становлення. Це також визнання тієї ролі, яку громада відіграє зараз» – сказав Радіо Свобода посол України в Канаді Андрій Шевченко.

Манітоба – український осередок за океаном

На думку посла України в Канаді, діяльність тамтешніх українців є потужним плацдармом для надання широкої підтримки Україні як у культурній, так і в економічній сферах. Тому, за його словами, важливо, щоб Канада залишалась лідером серед інших країн у наданні підтримки українцям.

Я особисто розмовляв з прем’єром провінції, який прямо говорив, що провінція дуже цінує українські голови і українські руки
Андрій Шевченко

«Манітоба – це не просто провінція з дуже потужною українською громадою, це провінція з дуже сильним українським життям. В Манітобі можна знайти сорт пшениці Red Fife, завезений сюди колись з України. Тобто в Манітобі можна не тільки побачити та почути Україну, а її ще можна відчути на смак, скуштувавши хліб, вирощений з пшениці у цій провінції. У Манітобі дуже цінують українських спеціалістів. Я особисто розмовляв з прем’єром провінції, який прямо говорив, що провінція дуже цінує українські голови і українські руки», – сказав Андрій Шевченко.

125 проектів для вшанування українців у Канаді

Осередок Конгресу українців Канади провінції Манітоба планує проведення 125 проектів та заходів протягом року, серед яких історичні й мистецькі виставки, академічні конференції, фестивалі. Більше того, українські діаспоряни організовують змагання на найкраще оформлення номерів для автомобілів, які б ознаменували відзначення 125-річчя перших поселень українців у Канаді.

«Ми тут дуже цінуємо українство. Ми творили тут, але зі своєї сторони творили культуру, як її уявляли, адже кордони з Україною були закриті для співпраці та розмови. Тепер є ця можливість, і ми стараємось її використовувати. Але ми також розвиваємось як українці-канадійці. Це є дві трохи різні культури, але українство є тією ниткою, що нас пов’язує», – сказала Оксана Бондарчук, президент Манітобської провінційної ради Конгресу українців Канади.

У січні цього року канадська провінція Саскачеван, в якій проживає близько 130 тисяч українців, проголосила 2016 рік роком місцевих українців. Ймовірно, що й інші провінції, такі як Альберта та Онтаріо, оприлюднять декларацію щодо вшанування української культури на честь 125-річчя перших українських поселень в Канаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG