Доступність посилання

ТОП новини

Президент Конгресу українців: «Якщо Україна не стримає Росію, та піде далі на захід»


Євген Чолій
Євген Чолій

«Росія вкладає надзвичайно великі гроші й зусилля, щоб переконати світове співтовариство, що Україна – це збанкрутіла держава» – Чолій

Київ – За нинішніх складних обставин Україна потребує злагоджених дій влади і суспільства для подолання внутрішніх проблем та зовнішньої агресії. Тож державі не обійтись без кваліфікованих незалежних управлінців, серед яких є й іноземці, готові працювати у різних владних інституціях. Не менш важливо залучити світову спільноту на підтримку українських реформ та боротьби України проти воєнної агресії Росії. Своїми міркуваннями з цих проблем поділився президент Світового конгресу українців (СКУ) Євген Чолій у розмові з Радіо Свобода.

​– Україна у стані реальної війни – війни на сході країни й окупації Криму. Також точиться інформаційна війна. У той же час Україна намагається проводити далі процеси євроінтеграції й впроваджувати реформи, конче необхідні для того, щоб ця країна ставала більш демократичною, більш європейською. Я думаю, що в уряді потрібні такі працівники, які у повній мірі є незалежними, компетентними людьми, – такими, які дійсно хочуть впровадити корисні справжні реформи. Такі реформи, що допоможуть Україні стати державою, про яку ми мріяли давно, а зокрема, під час Євромайдану.

– Пане Чолій, Ви часто спілкуєтесь із політиками й громадськими активістами у різних країнах. Чи не розчарувались західні партнери в тому, що в Україні реформи просуваються вкрай складно?

Росія, її керівники вкладають надзвичайно великі гроші і зусилля, щоб переконати світове співтовариство у тому, що Україна – це збанкрутіла держава

– Насамперед, хочу сказати, що Росія, її керівники вкладають надзвичайно великі гроші і зусилля, щоб переконати світове співтовариство у тому, що Україна – це збанкрутіла держава. Тому нашим завданням (тобто, завданням Світового конгресу українців, діаспори у цілому) є переконати і надалі переконувати держави та владу країн, де живуть українці, цікавитись українськими питаннями. Ми також звертаємось до урядів цих країн підтримати Україну, тому що нині допомога Україні – це допомога також самим собі. Тому що коли західні держави допоможуть Україні захистити свої кордони, вигнати ворога з українських територій, то ми тим самим зупинимо імперські плани Росії. Адже якщо Україна не стримає Кремль, він піде далі на Захід. Адже те, що наразі відбувається в Україні, жодним чином не є українською кризою, а є кризою міжнародною.

Ці питання, як і взаємодію між СКУ та українськими дипломатичними місіями, ми обговорили у Києві з керівниками міністерства закордонних справ України.

Зазначу, що ми активно співпрацюємо з українськими дипломатами, наприклад, залучаємо їх до наших акцій на підтримку України, проти російської агресії тощо.

– Ви згадали Росію. Чи має СКУ можливості підтримати українську діаспору, яка проживає у Росії?

Кілька років тому наша крайова організація в Росії була ліквідована через російські суди

– Кілька років тому наша крайова організація в Росії була ліквідована через російські суди. Але від того часу ми працюємо, намагаємось тримати контакти з українцями Росії. Я скажу так: у Росії є регіональні організації українців, з якими ми спілкуємось, таким чином підтримуючи українців у Російській Федерації. Очевидно, що це є вкрай складним питанням, адже Світовий конгрес українців потрапив у так званий список небажаних чи то заборонених у Росії організацій. Тому ситуація вимагає виважених кроків, щоб ми не зашкодили українським громадам у Росії і могли якнайкраще та якнайбільш ефективно допомагати нашим українцям, котрі живуть у Російській Федерації під сильним тиском.

– СКУ закликав міжнародну спільноту долучитись до підтримки Надії Савченко. Чи обговорювали Ви це питання під час зустрічей з керівниками України?

– Очевидно, що ми будемо долучатись до українського народу, який живе в Україні, щоб підтримувати Надію Савченко. І не тільки її – на сьогодні Надія Савченко є символом для усіх українців, які є жертвами російської агресії, які є політичними в’язнями у Росії, в анексованому Криму та на окупованих землях на сході України. Під час зустрічі 15 березня з президентом України ми обговорювали питання, щоб поєднати зусилля і намагатись заохотити міжнародну спільноту впровадити проти Росії санкції, як їх уже назвав президент Порошенко, «список Савченко», які будуть подібні до «санкцій Магнітського».

«Список Савченко – це реакція на брутальне порушення права» – Порошенко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Мені здається, це дозволить посилити тиск на Росію, щоб Москва була змушена випустити народного депутата України Надію Савченко. І не тільки її – СКУ, як і держави західної демократії, вимагають звільнити усіх українців. яких російські суди незаконно арештували під час своєї гібридної війни проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG