Доступність посилання

ТОП новини

В один день до вуличного прибирання в Україні долучиться 5 мільйонів людей


Еко-тренди: електромобілі та сонячна енергія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:25 0:00

Еко-тренди: електромобілі та сонячна енергія

«Викинув недопалок – 500 євро заплатив! Ну і що, що ти заробляєш 30? Відпрацюєш півроку на державу, поприбираєш ті самі недопалки»

Амбітну ідея – організувати прибирання в усіх країнах світу в один день – плекають активісти світової організації Let’s do it. І, як каже президент організації Lets do it, Ukraine Юлія Мархель, саме такі ініціативи роблять людей щасливим, бо вони «рятують світ, рятують шматочок землі від пластику і стають еко-героями». За словами Мархель, завдяки переробці сміття Швеція отримує до бюджету країни чималі кошти. В Україні ж не використовують навіть ті можливості, які вже є.

– 14 мільйонів волонтерів у всьому світі, 380 тисяч в Україні – для чого всі ці люди об’єдналися?

Є ідея зробити прибирання в усіх країнах світу в один день

– Є така глобальна мета – у 2018 році долучити до наймасштабнішого прибирання світу 5 відсотків населення Землі. І, забігаючи наперед, є ідея зробити прибирання в усіх країнах світу в один день. Це буде 8 вересня 2018 року… Це той день, коли ми хочемо подолати бар’єр небайдужості громадян і активізувати їх довкола екологічних трендів і чистоти.

Юлія Мархель
Юлія Мархель

– Який найближчий момент для українців, щоб долучитися до такої ідеї?

– Найближчий момент в Україні буде 23 квітня, але скоро розпочнуться місячники благоустрою. Кожен, хто хоче, уже може починати прибирання. Про свої здобутки можна розповідати через хештег #letsdoitukraine у соціальних мережах. Уся країна буде бачити їх і ділитися своїм досвідом не лише прибирання, а й роздільного збору відходів. Чи, можливо, розповідати про якісь ноу-хау щодо еко-трендів. 23 квітня у нас ще буде Всеукраїнський екологічний фестиваль з майстер-класами та концертами.

– Якщо говорити про еко-тренди, які б Ви назвали головні в Україні? Можливо, вони трохи інші для всього світу?

– В Україні вони перебувають на старті…

– Тобто «еко» ще не в тренді, можна сказати?

«Еко» починає бути в тренді. Зараз ми робимо старт – формуємо національне екологічне «ком’юніті»

– «Еко» починає бути в тренді. 5 років тому такого не було. Зараз ми робимо старт – формуємо національне екологічне «ком’юніті», адже екологія – це не просто прибирання, це дуже широка тема, наука, яка об’єднує багато напрямків. Тому і сонячні батареї, і повітря, і чистота, і довкілля, і правильне харчування, і чисте довкілля в цілому набувають попиту серед громадян. Ми хочемо, щоб усі звернули увагу на екологію, і це був не лише предмет, який ми вчили в школі, а щоб люди розуміли, що вони формують екологічну культуру. І лише від людини залежить, яка далі в нас буде ситуація в Україні та у світі.

– Наскільки електромобілі в тренді? В Україні це все лише починається?

– У минулому році Let’s do it, Ukraine познайомилися з електромобілями і безпосередньо з марафоном електромобілів Київ – Монте-Карло. Цього року це буде Львів – Монте-Карло. Колись я думала, що електромобіль – це розкіш. Тепер я зрозуміла, що для людей це просто нормальна буденна машина, яка є екологічною, і її можна заряджати з розетки. Такі автомобілі весь час удосконалюються, і я думаю, що наступного року автосалони нам продемонструють більш комфортні умови для пересування.

Ми плануємо 17 квітня зробити днем без автомобіля

Ми плануємо 17 квітня зробити днем без автомобіля. Акція проходитиме в Києві, але якщо хтось в Україні підтримає нас, ми будемо дуже раді. Основне завдання – залишити свої авто вдома і пересісти на будь-який інший транспорт. Відкрию секрет: буде перекрито 48 кілометрів дороги столиці, адже паралельно відбуватиметься напівмарафон. Для того, щоб ви не потрапили в затор, я попереджаю заздалегідь: буде екологічний день для автомобілістів. Нехай вони відпочивають, ставлять свої машини на паркінги і спробують побути хоча б один день без автомобіля.

Електромобілі у світі та Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00


– Що кожен українець міг би зробити, аби Україна була чистішою? Наприклад, не їздити кожного дня на авто. Які ще, можливо, найпростіші поради Ви б могли дати?

Від сходу до заходу, від півночі до півдня, незалежно від мого віку, посади – екологія і чистота починається з мене

– Перш за все – «екологія починається з мене». Від сходу до заходу, від півночі до півдня, незалежно від мого віку, посади – чи я депутат, чи бізнесмен, чи просто школяр – екологія і чистота починається з мене. І я хочу, щоб це усвідомили всі громадяни – і в Україні, і у світі. Зазвичай ми це перекладаємо на когось іншого, тому я хочу, щоб люди почали з себе.

Перше – не смітити. Це дуже просто. Друге – не шукати причини, а шукати можливості. Так, у нас не вистачає баків, але Ви знаєте, що цю пісню ми співаємо вже дуже довго. Так склалося в нашій країні, але ви все ж можете донести своє сміття до баку.

Спочатку на тебе дивляться скоса, мовляв, тобі немає чим займатися? То кришечки збираєш, то пластик, то вже склянки не даєш викидати

Далі трохи складніше: ти можеш формувати культуру в себе в сім’ї і у свого оточення. Спочатку на тебе дивляться скоса, мовляв, тобі немає чим займатися? То кришечки збираєш, то пластик, то вже склянки не даєш викидати. І можливо, це поки економічно невигідно, коли це робить одна людина, але коли за цю справу береться весь двір, коли це починає робити район, це вже інше.

Коли приходить дитина додому і каже: «У мене завдання – тиждень розділяти сміття», то всі працюють на це

23 квітня – це той день, коли ми хочемо активізувати близько 5 мільйонів людей по всій Україні. Це не лише прибирання, це і фестиваль. Коли ти взяв участь у такому заході, ти розумієш, що треба щось змінювати. Можливо, ти не почнеш сьогодні. Але коли приходить дитина додому і каже: «У мене завдання – тиждень розділяти сміття», то всі працюють на це.

– Так само, наприклад, вимикати воду, коли вона тобі не потрібна, світло, тепло. Це і екологічно, і економно, так?

Це просто робить тебе щасливим, бо ти рятуєш світ, ти стаєш еко-героєм

– Це просто робить тебе щасливим, бо ти рятуєш світ, ти стаєш еко-героєм. Коли кожен почне з себе, у нас буде чудовий результат. У нас люди дуже часто кажуть дві речі. Перше – я розділяв сміття, потім приїхала одна машина, зібрала його все і кудись вивезла. Друге – у мене нема куди здавати. Але це неправді не так, у нас є пункти прийому вторинної сировини майже в кожному районі.

– Є навіть машина, яка їздить по Києву для збору на переробку.

Ти врятував той шматочок землі від цього бруду! І став еко-героєм!

– А як у хаті стає чисто, коли ти виніс весь цей папір, документацію, яку ти все життя збираєш. Такими малими речима можемо змінювати Україну на краще. Ти врятував той шматочок землі від цього бруду! І став еко-героєм!

– Зараз є цікаві проекти з матеріалів, які можна переробляти. Це, наприклад, пластик. Також я чую заклики менше користатися одноразовими пакетиками, які ми завжди беремо, не рахуючи, в магазинах, і зразу викидаємо.

Наприклад, в Мексиці роблять з переробленого пластику будиночки! Коштує 500 доларів

– Ми ініціюємо акцію «Подаруй пакет з пакетами волонтерам». Такий є в кожній родині. Так ми розуміємо ці об’єми поліетилену, і що ми зможемо економічно вигідно з ним робити. Наприклад, в Мексиці роблять з переробленого пластику будиночки! Коштує 500 доларів.

– В океані теж збирають пластикове сміття і використовують його на хороші справи, при цьому очищуючи води світового океану.

– А що в першу чергу Ви б очікували від держави в цій царині?

Викинув недопалок – 500 євро заплатив! Ну і що, що ти заробляєш 30? Відпрацюєш півроку на державу

– Дієвий закон та його виконання, контроль за ним і санкції за невиконання. Це закон «Про тару й упаковку». Крім того, потрібні штрафи. Наприклад, для людей, які просто принципово викидають сміття, де їм захочеться. Такі штрафи, як в Європі, чи Америці, чи Сінгапурі. Викинув недопалок – 500 євро заплатив! Ну і що, що ти заробляєш 30? Відпрацюєш півроку на державу. Поприбираєш ті самі недопалки, які викидав. Хай усі сусіди бачать, що ти робиш.

Швеція та Швейцарія за своє сміття багато грошей мають у бюджеті. А ми шукаємо, де нам взяти гроші

По-друге це заводи. Поки нема таких заводів, які б приймали ці об’єми відходів на переробку. Це потрібно, і це економічно вигідно. Та ж Швеція та Швейцарія за своє сміття багато грошей мають у бюджеті. Ми шукаємо, де нам взяти гроші. Але не використовуємо ті ресурси, які є.

А маємо. Інакше, коли виростуть наші з вами діти, то міста будуть оточені величезними блоками зі сміття.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG