Доступність посилання

ТОП новини

У Львові зірвали проведення ЛГБТ-фестивалю


Співробітники приватної структури охороняють організований ЛГБТ-спільнотою «Фестиваль рівності» від зловмисників і журналістів, Львів, 19 березня 2016 року
Співробітники приватної структури охороняють організований ЛГБТ-спільнотою «Фестиваль рівності» від зловмисників і журналістів, Львів, 19 березня 2016 року

У Львові 19 -20 березня ЛГБТ-активісти планували провести «Фестиваль рівності», але захід був завершений після кількох годин роботи

Львів – 19 березня у Львові розпочався організований ЛГБТ-спільнотою «Фестиваль рівності», але захід був зірваний через кілька анонімних повідомлень про буцімто замінування готелю, в якому відбувалися події фестивалю й проживали його учасники.

У ніч із 18 на 19 березня Львівський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, яким забороняв 19 березня проведення всіх заходів на площі перед Оперним театром. Адже саме там і ще в кількох місцях представники ЛГБТ планували провести квест. Оскільки до Львівської міськради подали заявки про проведення різних заходів кілька організацій, мерія подала позов до суду з проханням заборонити всі акції. До міськради з проханням звернувся і керівник обласної поліції, щоб міська влада подала такий позов.

Наш фестиваль – це культурна платформа, де ми маємо змогу говорити про нерівність прав, дискримінацію
Олена Шевченко, співорганізатор «Фестивалю рівності»

Після цього представники ЛГБТ відмовилися від проведення квесту на вулицях міста, а опівдні зібрались у готелі, де розпочали свій фестиваль. Вхід до зали контролювала приватна охорона, яку найняли організатори заходу.

«Наш фестиваль – це культурна платформа, де ми маємо змогу говорити про нерівність прав, дискримінацію. Такий захід уже відбувався в Києві. У Львові фестиваль під приватною охороною, тому що не було можливості поговорити зі львівською поліцією», – каже один з організаторів, Олена Шевченко з Києва.

Олена Шевченко
Олена Шевченко

Однак львівські поліцейські таки прибули до приміщення готелю на чолі з керівником. Перед тим туди підійшли близько 30 молодиків, частина з яких була у балаклавах. На запитання Радіо Свобода, кого вони представляють, віджартовувались. На третій годині роботи фестивалю поліція повідомила, що до неї надійшли анонімні повідомлення про замінування готелю. Відтак близько 15 учасників заходу ЛГБТ залишили приміщення готелю під охороною спецпризначенців.

Кількість учасників загадкова

Олена Шевченко повідомила Радіо Свобода, що на цьому їхній фестиваль завершений у Львові, оскільки учасники дізнались, що 20 березня їм буде небезпечно проводити захід. За словами організаторки, для участі у фестивалі зголосилися близько 150 людей, але після повідомлення про замінування з готелю виїхали заледве 10 – 15 людей. До того ж, журналістів не пропустили до зали для проведення відео- і фотозйомок у час роботи заходу.

Проведення у Львові «Фестивалю рівності» численні громадські організації називали провокацією з метою показати нетолерантним Львів і Україну загалом напередодні проведення в Нідерландах референдуму про затвердження угоди про асоціацію між Європейським союзом та Україною, а тому закликали Львівську міськраду забезпечити спокій у місті.

Довкола проведення фестивалю у Львові ситуацію впродовж тижня накручували політичні партії радикального спрямування і організатори заходу.

На цей час фестиваль, а радше великий галас довкола нього завершено.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG