Доступність посилання

ТОП новини

Саша Боровик подасть заяву до поліції щодо інциденту в Одеській міськраді


Депутат Дмитро Палпатін виносить депутата Сашу Боровика із зали Одеської міськради
Депутат Дмитро Палпатін виносить депутата Сашу Боровика із зали Одеської міськради

Внаслідок конфлікту втратили і команда Саакашвілі, і команда мера Труханова– політолог

Одеса – Депутат Одеської міськради, соратник глави області Міхеїла Саакашвілі Саша Боровик подасть 23 березня заяву до поліції щодо інциденту, коли його винесли із сесійної зали. Про рішення подати заяву він повідомив Радіо Свобода. Боровик вважає такі дії проти нього варварством та називає їх реакцією на антикорупційну діяльність команди Саакашвілі. Експерти констатують, що подібних дій у стінах Одеської міськради ще не чинили. Тим часом в Одесі збирають підписи за відставку Саакашвілі.

Саша Боровик подасть заяву до поліції щодо інциденту в Одеській міськраді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Саша Боровик має намір домогтися у правоохоронців покарання депутата Одеської міської ради Дмитра Палпатіна та інших фігурантів інциденту, коли Боровика винесли із сесійної зали прямо під час засідання. У коментарі Радіо Свобода Саша Боровик зазначив, що через візити до Дніпропетровська та Запоріжжя він не встиг раніше подати заяву у поліцію, тому зробить це сьогодні.

Крім Дмитра Палпатіна з фракції «Довіряй справам», що пов’язана з мером Одеси Геннадієм Трухановим, Саша Боровик буде скаржитися на ще одного депутата міськради, представника «Блоку Петра Порошенка».

«Був там ще один хлопець, він із БПП. Наприкінці інциденту він вже тримав мені руки, також незаконно застосував фізичну силу», – пояснює Боровик.

Мова йде про депутата Дениса Григорьєва, але той спростовує свою участь у конфлікті.

«Я виходив із сесійної зали для важливої телефонної розмови, коли я повернувся, то побачив що Олександру вручають квіти і потім несуть на руках, причому несуть прямо на мене. У підсумку я відійшов в сторону і для уникнення інциденту, який міг статися, зачинив двері, щоб обидва опоненти змогли заспокоїтися», – написав Григорьєв у Facebook.

У день інциденту, 16 березня, Саша Боровик, який став депутатом міської ради за результатами минулорічних виборів, вперше був присутній на сесії. Це була п’ята сесія Одеської міськради VII скликання. У своїй промові він обґрунтував попередні пропуски тим, що вважає чинну міську владу корумпованою та розкритикував рішення депутатів. Такі слова не сподобалися деяким присутнім, після чого і стався конфлікт.

Саша Боровик
Саша Боровик

Сашу Боровика обурило те, що правоохоронні органи відразу ніяк не втрутилися у ситуацію. Так само, на його думку, ніхто не поніс жодної політичної відповідальності за скоєне. Те, що відбувається в Одеській міській раді, він називає реставрацією «режиму регіоналів». Але ходити на засідання він планує й надалі. До того ж запрошує всіх своїх прихильників зібратися біля будівлі міськради у день наступної сесії.

«Якщо щоразу мене будуть утискати, і нічого не буде відбуватися, то я спробую ще раз, другий раз, але потім я повернуся до Європи і буду казати, що в Україні немає державного апарату. Тому що там не можуть захистити своїх держслужбовців», – каже він.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі підтримав члена своєї команди і назвав таку поведінку у міськраді неприпустимою.

«Вони викинули із зали людину, що сказала правду, про яку знають усі одесити, щоб продовжити міжсобойчик і договірняк. Я їх запевняю, ненадовго», – наголосив голова Одещини.

Фракції «Довіряй справам» не подобаються політичні «туристи»

У свою чергу після інциденту депутати з фракції «Довіряй справам» зробили заяву, у якій закликали обранців цивілізовано вирішувати конфлікти. Водночас вони із розумінням поставилися до обурення Дмитра Палпатіна, який, мовляв, дав волю емоціям.

«Депутат Олександр Боровик дозволив собі безпідставні звинувачення на адресу міської ради, а також образливі висловлювання на адресу Одеси і одеситів. Зокрема, Боровик назвав Одесу «одним з найгірших міст, в якому він будь-коли жив», тим самим вчергове підтвердивши свій статус політичного «гастролера», а не одесита», – стверджується у заяві.

На думку членів фракції «Довіряй справам», так звані політичні «туристи» сьогодні заполонили державні структури регіону та демонструють неповагу до міста та мешканців.

«В Одесі шахраям не місце»,– саме так Дмитро Палпатін прокоментував свої дії після інциденту в кулуарах Одеської міськради. Хоча пізніше у коментарі виданню «Комсомольська правда» він уже заявляв, що буцімто «тріумфаторів завжди носять на руках» і таким чином він хотів привітати Боровика з гарним результатом на виборах міського голови.

Раніше Дмитро Палпатін балотувався до Верховної Ради як член Інтернет-партії, засновником якої є депутат парламенту цього скликання від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Голубов. Голубов публічно звинувачує Міхеїла Саакашвілі та його підлеглих у корупції. У команді керівника області ці звинувачення категорично відкидають.

Саме Голубов ініціював в Одесі збір підписів за відставку голови ОДА. З цією метою у різних районах містах були встановлені агітаційні намети з карикатурами на Саакашвілі та спеціальний автобус.

Політолог Ярослав Католик стверджує, що конфлікт в Одеській міськраді був передбачуваним. За списком «Блоку Петра Порошенка» до неї пройшло чимало колишніх регіоналів, а також членів партії мера Труханова. На думку експерта, було очевидно, що вони не будуть співпрацювати з Боровиком. Те, що член команди Саакашвілі пропустив п’ять сесій міськради, теж вплинуло на ситуацію. Тому заклики до прихильників Боровика прийти до міськради на наступну сесію, Ярослав Католик вважає безперспективними.

Для цих людей те, що Саша Боровик став депутатом і не ходив на сесії, стало образою
Ярослав Католик

«Думаю, для цих людей те, що Саша Боровик став депутатом і не ходив на сесії, стало образою. Вони довірили людині представляти свої інтереси, а п’ять сесій підряд була мовчанка, невідвідування міськради», – стверджує він.

За оцінкою політолога, цей інцидент не піде на користь ані команді Саакашвілі, ані команді Труханова. Адже ті, хто підтримує чинного мера, розуміють, що застосування сили неправильне. Проте і Боровик не зміг за весь цей час налагодити бодай мінімального діалогу з депутатами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG