Доступність посилання

ТОП новини

Відмова Порошенка від візиту до США була б сильнішим кроком – експерт


Петро Порошенко (ліворуч) і Джо Байден під час зустрічі в Давосі 20 січня 2016 року
Петро Порошенко (ліворуч) і Джо Байден під час зустрічі в Давосі 20 січня 2016 року

Президент України Петро Порошенко їде до США з триденним візитом

30 березня розпочинається триденний візит президента України Петра Порошенка до США. Головною метою цієї поїздки є участь у саміті з ядерної безпеки. Окрім цього мають відбутися і зустрічі Порошенка з керівництвом США, зокрема з віце-президентом Джо Байденом, та двосторонні зустрічі з главами держав та урядів, які братимуть участь у саміті.

Відмова Порошенка від візиту до США була б сильнішим кроком – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

30 березня президент України Петро Порошенко має виступити у Капітолії з промовою «Боротьба України за свободу, що триває». Наступного дня він покладатиме квіти до меморіалу жертвам Голодомору і зустрінеться з віце-президентом США Джо Байденом. На третій день візиту Порошенко візьме участь у ядерному саміті, зустрінеться з генеральним секретарем ООН, прем’єр-міністром Нідерландів та президентами Польщі й Аргентини. Зустріч же Порошенка з президентом США Бараком Обамою під час цього візиту не запланована.

За словами голови комітету Верховної Ради у закордонних справах, народного депутата від «Самопомочі» Ганни Гопко, однією з головних тем обговорення українського президента у США стане ситуація на Донбасі.

«Росія не виконує свою частину зобов’язань у рамках мінських домовленостей, перемир’я як такого немає, обстріли тривають, ОБСЄ не має доступу до окупованих територій щоб здійснювати моніторинг, Надія Савченко і 26 інших політичних в’язнів перебувають у російських тюрмах, ми бачимо, що немає відведення зброї. У такому випадку потрібно говорити, що робити далі, щоб ситуація не переростала у реальний заморожений конфлікт», – каже депутат.

Йдеться зокрема про збереження військово-технічної співпраці – Ар’єв

Ганна Гопко зазначає, що також пріоритетом мало б стати обговорення реформ.

Що говорити про хід реформ, коли зараз фактично загальмована робота уряду та парламенту через кризу, яка затяглася, зайшла у якийсь глухий кут
Ганна Гопко

«Але що говорити про хід реформ, коли зараз фактично загальмована робота уряду та парламенту через кризу, яка затяглася, зайшла у якийсь глухий кут. Щоб цей візит був успішний, для цього потрібно було ухвалити важливі рішення і посилити президента і його переговорну позицію на цих зустрічах. Це відкрило б шанси, думаю, і для зустрічі з президентом США Бараком Обамою», – наголошує Ганна Гопко.

Про те, що політична криза в Україні заважатиме переговорам Петра Порошенка у США, говорить і народний депутат з «БПП», член парламентського комітету у закордонних справах Володимир Ар’єв.

Президент їде з урядом, який є на сьогоднішній день достатньо кульгавим, нестабільним. Це може ускладнити процес переговорів з нашими американськими партнерами
Володимир Ар’єв

«Президент їде з урядом, який є на сьогоднішній день достатньо кульгавим, нестабільним. Ми не можемо досі досягти всередині парламенту згоди щодо відновлення роботи коаліції. Це може ускладнити процес переговорів з нашими американськими партнерами», – зазначає він.

Ар’єв каже, що єдиним очікуванням від візиту президента Порошенка до США є підтвердження незмінності політики Вашингтона щодо України та твердості позиції щодо територіальної цілісності і незалежності.

«Йдеться зокрема про збереження військово-технічної співпраці, технічну і фінансову допомогу у проведенні реформ, а також підтримку у перемовах з МВФ», – зазначає Володимир Ар’єв.

Принципово нового президент Порошенко у США не доб’ється – Горбач

Політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач вважає, що зважаючи на внутрішньополітичну кризу в Україні, а також на те, що каденція президента США завершується, Петро Порошенко мав би відмовитися від цього візиту.

Чогось принципово нового президент Порошенко у США не доб’ється. Чогось принципово-нового в українсько-американських відносинах не відбудеться навіть внаслідок переговорів з віце-президентом Байденом
Володимир Горбач

«Відмова президента Порошенка від візиту до США була б сильнішим ходом, ніж сам візит на тлі внутрішньополітичних проблем. Для України ці проблеми важливіші, ніж участь у конференції з ядерної безпеки. Чогось принципово нового президент Порошенко у США не доб’ється. Чогось принципово-нового в українсько-американських відносинах не відбудеться навіть внаслідок переговорів з віце-президентом Байденом», – каже Горбач.

На саміт з питань ядерної безпеки у США запрошені лідери понад п’ятдесяти держав. Між тим Москва відмовилася від участі у цьому заході. Головне питання форуму – як не допустити потрапляння розщеплюваних матеріалів до рук екстремістів.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG