Доступність посилання

ТОП новини

Чому Порошенко взявся за очищення ГПУ тільки через два роки після Майдану?


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

В української влади немає відчуття терміновості реформ у боротьбі з корупцією, здається, що вони або самих себе захищають, або мають чималий спротив – президент Американсько-української бізнес ради (USUBC) Морган Вільямс

У середу ввечері до Вашингтона з кількаденним візитом прибуває президент України Петро Порошенко. Він візьме участь у саміті з ядерної безпеки, а також проведе низку зустрічей з американськими посадовцями. Зокрема відомо, що український президент матиме робочий ланч з віце-президентом США Джозефом Байденом, зустрінеться з міністрами фінансів і торгівлі Сполучених Штатів. Не важко здогадатися, що теми російської агресії, політичної кризи та реформ в Україні будуть основними під час цих зустрічей.

Подолання корупції та створення сприятливих умов для ведення бізнесу чекають від української влади американські підприємці. Про те, як в американських бізнес-колах сприймають теперішні події в Україні, «Голос Америки» запитав у Моргана Вільямса, президента Американсько-української бізнес ради.

Бізнес-спільнота США, яка працює в Україні, залишається там попри складну ситуацію, але має певне розчарування, особливо щодо останніх двох років, зауважив він.

Бізнесмени голосують своїми доларами, голосують інвестиціями, надаючи чи не надаючи їх

«Прогрес є, але не у сферах подолання корупції та проведення реформ, яких Україна конче потребує. Скажу так: бізнесмени голосують своїми доларами, голосують інвестиціями, надаючи чи не надаючи їх. Зараз вони мають низьку довіру до України, про що можна судити з обсягу їхніх інвестицій. Зараз вони притримують свої гроші і чекають на поліпшення ситуації», – сказав Морган Вільямс.

Він висловив сподівання, що новий український уряд вдасться до перезавантаження і поновить свою вірність ідеям Революції гідності щодо подолання корупції та поліпшить правову систему.

«Бізнес-спільнота не розуміє, чому чинний президент після двох років лише зараз взявся за очистку Генеральної прокуратури? Чому раніше він не звільнив деяких суддів, прокурорів, чому не було здійснено фундаментальні реформи, які б задовольнили бізнес-спільноту?» – поставив риторичні запитання президент Американсько-української бізнес ради.

Американська бізнес-спільнота добре знає Наталію Яресько – наскільки вона віддана Україні, наскільки ефективна у своїй роботі. Пана Гройсмана також знають вже певний час

Стосовно двох ймовірних кандидатів на прем’єрську посаду – Наталії Яресько і Володимира Гройсмана, прізвища яких найчастіше називають ЗМІ, Морган Вільямс зазначив: «Американська бізнес-спільнота добре знає Наталію Яресько – наскільки вона віддана Україні, наскільки ефективна у своїй роботі. Їй довіряють, вона досі проявила себе як чесна, прямолінійна людина, не пов’язана з корупцією. Пана Гройсмана також знають вже певний час. Але бізнес-спільнота очікує, що кінцеве рішення з цього питання буде прийнято швидко і рух можна буде продовжити».

Якщо у найближчі дні випаде нагода зустрітися з президентом Петром Порошенком, Морган Вільямс хотів би запитати у президента України, «чому він так довго чекав, перш ніж почати правові реформи, і чому ми не бачили більш масованої реформи уряду, яка б покращила бізнес-клімат в Україні».

Пане президенте, час почати працювати, час почати виконувати зобов’язання, які ви взяли на себе перед народом України, час взяти на себе виконання вимог Революції гідності

«До України готові надійти значні фонди, але люди, які контролюють ці гроші у Європі та США, кажуть, що не бачать достатньої стабільності, яка б дозволила їм почати інвестиції. Тож ми, вся бізнес-спільнота, хотіли б сказати президенту Порошенку: пане президенте, час почати працювати, час почати виконувати зобов’язання, які ви взяли на себе перед народом України, час взяти на себе виконання вимог Революції гідності», – додав президент Американсько-української бізнес ради.

Морган Вільямс сказав, що бізнес-спільнота розчарована тим, що в українського президента і уряду немає відчуття терміновості здійснення реформ.

Уряд не рухається з тією швидкістю, яку очікувала бізнес-спільнота з огляду на велику нагальність цих питань

«Зрештою, уряд відчуває, наскільки реформи важливі, наприклад, у галузі макроекономіки тощо, але, на жаль, немає такого ж розуміння важливості запровадження реформ у боротьбі з корупцією, очищення судової та прокурорської систем. Ми не можемо зрозуміти, чому уряд настільки повільний. Здається, що вони або самих себе захищають, або мають чималий спротив з протилежного боку, і намагаються досягнути певного балансу, збалансувати інтереси сил. Уряд не рухається з тією швидкістю, яку очікувала бізнес-спільнота і яку, на нашу думку, можна було б очікувати, з огляду на велику нагальність цих питань», – додав експерт.

Морган Вільямс вважає, що в цих умовах більшу активність мало би проявляти громадянське суспільство.

Громадянському суспільству треба знову стати активнішим, і знову почати переконувати уряд, що він не працює достатньо швидко

«Громадянському суспільству треба знову стати активнішим, і знову почати переконувати уряд, що він не працює достатньо швидко. США важко працюють, переконуючи уряд України у тому, що треба здійснити певні зміни, яких вимагають самі українці», – переконаний експерт і додає, що цього також вимагає і ЄС.

«Попри заяви віце-президента, послів і багатьох візитерів зі США, які закликають українську владу почати швидкі реформи й нарешті вибратися з тих проблем, які обсіли Україну, хай то борг чи інші питання, необхідно, щоб Україна зростала, щоб розвивався бізнес. Але це має відбуватися просто зараз», – наголосив президент Американсько-української бізнес ради Морган Вільямс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG