Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес майже не відчув зменшення корупції в Україні – дослідження


Американська торговельна палата в Україні опитала бізнес: 88% стикаються з корупцією, 89% – вважають боротьбу з нею неефективною

Київ – Ситуація з протидією корупції в Україні за рік майже не поліпшилася – засвідчило дослідження Американської торговельної палати в Україні. Представники низки міністерств та силовики говорять про те, що в корупції зацікавлені як посадовці, так і окремі представники бізнесу. Самі ж бізнесмени, а також експерти наголошують, що джерелом проблеми є державна політика, яка стимулює корупцію, та небажання найвищого керівництва країни долати її.


65% представників західних компаній в Україні вважають, що в державі можна досягнути успіху в бізнесі, не вдаючись до корупційних дій, засвідчило дослідження «Сприйнятті бізнесом рівня корупції у 2015 році», яке провела Американська торговельна палата в Україні. Для порівняння, у 2014 році у можливість успішно розвиватися в Україні без хабарів, відкатів та пожертв вірили менше від 40% опитаних бізнесменів.

Однак відповіді на інші запитання, які ставили організатори опитування, засвідчили, що ситуація з протидією корупції в Україні майже не змінилася, наголосив під час презентації дослідження голова робочої групи з питань корупції Американської торговельної палати в Україні Ігор Світлик.

Серед найпоширеніших причин корупції називають хабарі заради прискорення процедур, пожертви та відкати
Ігор Світлик

«98% опитаних вважають, що корупція є поширеною в Україні. Різниця з минулорічним опитуванням – у межах статистичної похибки. Серед найпоширеніших причин корупції називають хабарі заради прискорення процедур, зловживання посадовим статусом, вимови укласти договір із певною компанією, пожертви та відкати», – зазначає дослідник.

Ми оптимістично ставимося до перспектив подолання корупції в Україні. Один з успішних прикладів – нова поліція
Андрій Гундар

Дослідження засвідчило, що упродовж року представники західних компаній в Україні не побачили позитивних зрушень у боротьбі з корупцією. Про це говорять три чверті опитаних. Причому найбільш корумпованими називають суди, прокуратуру та місцеві органи влади. При цьому лише один відсоток опитаних стверджує про корупційні дії представників нової Національної поліції України. Це державна служба, до якої бізнес має найменше претензій, визнає президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундар.

«Наразі боротьба з корупцією переьуває в зародковому стані. Ми усвідомлюємо, що треба робити більше і працювати наполегливіше. Однак ми оптимістично ставимося до перспектив подолання корупції в Україні. Один з успішних прикладів – нова поліція», – наголосив Андрій Гундар.


Представники Мін’юсту, СБУ, Міненерго та інших органів влади, які прибули на презентацію дослідження, майже одноголосно стверджували, що корупція є двостороннім процесом. І що її ініціюють як високопосадовці, так і представники великого бізнесу, бо «обидві сторони спрощують собі життя за допомогою корупції». У цій ситуації представники Мін’юсту закликали оптимізувати антикорупційне законодавство та роботу органів з протидії корупції, й водночас – попросили представників бізнесу не сприяти незаконним діям посадовців.

У відповідь представники бізнесу зауважили, що ідеться не про бажання підприємств давати хабарі та відкати, а про неможливість вирішувати питання без них на митниці, під час отримання дозволів та в інших сферах.

Так, представник однієї з фармацевтичних компаній, який попросив не називати його та не ототожнювати його слова з позицією компанії, наголосив, що в Україні навмисне створена система, яка у деталях сприяє корупції. Починаючи з низьких зарплат посадовців.

«Ті, хто свідомо йдуть працювати на посаду за маленьку платню, розуміють, що отримають змогу впливати на бізнес, і що матимуть з цього зиск», – констатує представник бізнесу.

Корупція не зменшується, бо керівництво держави хоче її зберегти – Шабунін

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

За рік ситуація з корупцією в Україні не поліпшилася, бо на це немає політичної волі в керівництва держави, заявив Радіо Свобода голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Більшість західних компаній побачила можливість робити бізнес без корупції не через реформи, а тому, що посадовці почали боятися
Віталій Шабунін

«Ключовою причиною цієї ситуації є те, що перші особи держави хочуть зберігати корупційну систему. Більшість західних компаній побачила можливість робити бізнес без корупції не через реформи, а тому, що посадовці почали боятися. Але це не є правильним та достатнім, і не вирішує проблему поліпшення інвестиційного клімату», – зауважив Шабунін.

Він уточнив: у нинішній ситуації лише численні вироки та ув’язнення корупціонерів здатні зламати нинішній статус-кво. І порадив представникам бізнесу в разі корупційних пропозицій іти до Національного антикорупційного бюро. Бо цей орган, на думку експерта, наразі працює досить ефективно.

І аналітики, і представники бізнесу наголошують, що корупція є головною перешкодою для припливу інвестицій до України та відновлення її економіки.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG