Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС. Тролі Кремля погрожували Нідерландам (розслідування)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

До фейкового відео із погрозою від імені «Азову» причетна «фабрика тролів Росії» – Bellingcat

До створення фейкого відео з нібито погрозами полку «Азова» Нідерландам причетна «фабрика тролів» у Росії – такого висновку дійшли розслідувачі аналітичної групи Bellingcat. Вони опублікували матеріал, в якому розглянули походження, а також спосіб і характер поширення відео в мережі.


Ще 18 січня 2016 року новостворений канал на YouTube з назвою «Патріот» завантажив своє перше відео. У ньому шість чоловіків у військовій формі зі зброєю погрожували терактами у Нідерландах, якщо Угоду про асоціацію України з ЄС не буде схвалено протягом місяця.

«Ми знищимо всіх, хто нам заважає, також ми будемо діяти на території Нідерландів» – сказано у відеозаписі.

Про те, що відеоролик – фейк, тоді повідомили у полку «Азов» і у Міністерстві внутрішніх справ України.

«Фейковий відеоролик з погрозами на адресу Нідерландів, буцімто за участі бійців полку «Азов», від самого початку було поширено і ймовірно створено системою облікових записів у соцмережах і новинними сайтами, що перебувають у віданні сумнозвісної «фабрики тролів» у Санкт-Петербурзі», – пише Bellingcat.

Походження відеоролика

В описі до відео було зазначено, що від початку його взяли з офіційного каналу полку «Азов» на YouTube. Перейшовши за посиланням на «оригінал», можна побачити напис «відео було видалено користувачем». Це створює враження, що «Азов» завантажив відео, а потім видалив його на час копіювання.

«Немає жодних слідів будь-якого відео, розміщеного за допомогою такої URL-адреси в кеш-пам’яті будь-якої пошукової системи або сайтів-архівів (наприклад, Archive.today або Archive.org). Швидше за все, на каналі YouTube розмістили випадкове відео, потім швидко видалили, перш ніж воно опинилося в кеші або в архіві, а потім його прив’язали до запису на каналі «Патріот», – зазначається у розслідуванні.

Також у мережі поширювали скріншот, який мав підтвердити, що це відео саме з YouTube каналу «Азов».

У відповідь на пост користувача «Вконтакті» Джельсомино Жукова, користувач на ім’я Глеб Кленов завантажив скріншот. Коли його спитали, де він його взяв, він відповів, що йому відправили це в коментарі до теми в групі Pozornovorossia.

Цей скріншот постив у соціальній мережі користувач Юрій Горчаков. Як пише Bellingcat, він активний член ультра-націоналістичного угруповання у Санкт-Петербурзі, а також задіяний у проекті «Музей Новоросії» у Санкт-Петербурзі.

Зворотній пошук подібного скріншоту дає два ранніх результати в групі Setecenter (19 січня, 10:10) і «Світова політика» (19 січня, 10:17). Користувач Юрій Горчаков розмістив його в ці групи, відстоюючи правдивість скріншоту. Обидва пости є ідентичними і були розміщені поруч із тим же текстом, в якому «Азов» звинувачують у містифікації з тим, щоб звинуватити російську сторону.

«Якщо ближче роздивитись, стає ясно, що скріншот підданий цифровій обробці», – зазначають журналісти Bellingcat. На це вказує відстань між іконками двох останніх завантажених відео, а також те, що квадратна іконка останнього завантаженого відео десь на 1 піксель довша від інших.

«Мережа тролів»

Журналісти Bellingcat вказують на характер подальшого поширення цього відео. В 14:16 за Грінвічем 18 січня 2016 року, це через 46 хвилин після завантаження на канал «Патріот», новостворений користувач на ім’я Artur 32409 виклав посилання на відео і повідомлення українською мовою на сайті politforums.net. на підтримку погроз, які декларували начебто бійці «Азову».

Користувач Artur 32409 часто використовує сайт pohnews.org для поширення дезінформації. Цей сайт має спільного адміністратора із сайтом whoswhos.org, який має зв’язок із російським Федеральним агентством новин. Витік електронного листування у 2014 році, який стався завдяки хакерам із Anonymous, підтверджує, що ці організації діють не самостійно, а отримують вказівки з Кремля.

Через чотири хвилини два нещодавно зареєстровані користувачі в соціальній мережі «Вконтакте» поширили відео 30 разів протягом 24 хвилин.

У матеріалі Bellington у деталях проаналізований зв’язок користувачів у соцмережах, які поширюють дезінформацію та антиукраїнські месседжі.

За допомогою розгляду користувачів, які першими поширювали фейковий ролик (в тому числі Artur 32409), а також сайтів, які використовувались для його поширення, дослідники Bellingcat виявили організовану систему поширення дезінформації, іншими словами, «троль-мережу», що складається з так званих «троль-акаунтів»: Вікторія Попова, Діана Паламарчук, Diana Palamar, Artur 32409, Соломія Яремчук та інші.

Зв’язок із Петербургом

Фейкове відео явно пов’язане з групою взаємозалежних користувачів Artur 32409, Соломія Яремчук, Діана Паламарчук і Вікторія Попова. Двоє з цих чотирьох користувачів були одними із перших, хто поширив фейкове відео і скопіювали пости. Відео, яке завантажене на новий Youtube канал, без будь-якого зазначення про нього в мережі раніше, знайти майже неможливо, хіба що, якщо повністю прописати у пошуку його назву.

Історії, написані і передруковані цими користувачами, швидко розміщуються на сайті pohnews.org, раніше відомий як today.pl.ua. Цей сайт має кілька учасників, які пізніше передруковували свої історії (майже завжди близько 100-250 слів) на інших сайтах, де є спільноти блогерів. Наприклад, користувач «Vlada Зорич», який написав історію на pohnews.org, яка спочатку була від Artur 32409, має профілі на багатьох інших сайтах і в соціальних мережах. Це здебільшого антиукраїнські тексти і пости, написані в тому ж стилі (і приблизно така ж кількість слів), як розповіді на whoswhos.org, сайт, який є частиною мережі, створеної Агентством інтернет-досліджень.

Зв'язок між whoswhos.org, сайтом, який проплачений Агентством інтернет-досліджень, і pohnews.org, сайтом, який використовують для поширення історій групи користувачів, котрі перші почали поширювати фейкове відео погроз «Азову», подібні не тільки за стилем і наповненням.

Сторінки в соціальних мережах для двох адміністраторів цих сайтів – Олег Краснов (pohnews.org) і Влад Малишев (Whos whos.org). Обидва користувачі (Олег і Володимир) використовують фотографію однієї і тієї ж самої людини.

Як відреагували ЗМІ Нідерландів на ролик?

Вплив фейкового відео від імені полку «Азов» прокоментував для Радіо Свобода один із журналістів Belingcat Арік Тоулер.

«Більшість голландських ЗМІ побачили в цьому підробку... Більшість основних голландських видань, такі як NOS і Volkskrant, вже опублікували статті, в яких говорять, чому саме це підробка і вказують на різні деталі і відео, яке показує, що це фейк. Ті ЗМІ Голландії, які кажуть, що це може бути не фейк або що це реальне відео «Азову», або навіть нейтрально (що це може бути реальним або може бути фальшивкою), це, в основному, ті, які були здебільшого на користь голосування проти асоціації України з Європейським союзом. Так що я відчуваю, що здебільшого ця кампанія була не дуже ефективною», – зазначив він.

Арік Тоулер повідомив, що наразі Bellingcat продовжує дослідження.

6 квітня в Нідерландах пройде референдум, на який винесене питання: «Ви «за» чи «проти» ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?»

На тему референдуму в Нідерландах:

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

04.04.2016
«Популізм в дії»: особливості кампанії з референдуму в Нідерландах

Проєвропейська молодь не розуміє старших нідерландців, які хочуть проголосувати «ні» щодо України далі

04.04.2016
Україна і референдум у Нідерландах: останні дні перед «днем Х»

«З позиції права, на дійсність угоди про асоціацію та на відносини Україна-ЄС рішення суттєво не вплине» – експерт далі

04.04.2016
Що жителі Амстердама думають про референдум стосовно України? (опитування)

Одні вважають що цей референдум не має сенсу і тому не збираються брати в ньому участь. Погляди решти розходяться між «за» і «проти» ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG