Доступність посилання

ТОП новини

Чи «відсіче» нідерландський референдум Україну від Європи?


Місто Ейндговен. Надпис: «Не дай Путіну завершити його розмальовку. Проголосуй «за» 6 квітня»
Місто Ейндговен. Надпис: «Не дай Путіну завершити його розмальовку. Проголосуй «за» 6 квітня»

«Щось цей референдум і хорошого зробить. Ще ніколи нідерландці не бачили й не чули стільки про Україну» – Заліщук

Київ – Офшорний скандал, з яким пов’язане ім’я президента України Петра Порошенка, як припускають, зашкодив іміджу України, що його старанно вибудовували українці напередодні нинішнього референдуму у Нідерландах. Разом із тим у Києві не роблять трагедії з очікуваного «ні» нідерландців і обіцяють посилити присутність України в інформаційному полі ЄС. Адже, як зазначають експерти, кампанія, яку провели українські політики, урядовці, митці і громадські діячі у Нідерландах, стала важливим досвідом проведення Києвом таких акцій в Європі. Проблема ж у тому, що у перебігу кампанії довелося ламати негативні стереотипи замість того, щоб показувати Україну так, як бачать її самі українці.

Діловий форум із участю представників урядів і бізнесу Нідерландів та України; зустрічі українських науковців, політиків і студентів з нідерландськими колегами; міжнародний флешмоб на підтримку євроінтеграції України в Амстердамі з участю міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, перші у Нідерландах дні українського кіно та інші акції – так виглядала інформаційно-просвітницька кампанія України напередодні референдуму. Українські політики, парламентарі, інтелектуали, громадські діячі, митці – усі разом збирали для нідерландців «мозаїку» під назвою «Україна».

Світлани Заліщук
Світлани Заліщук

І, за словами учасниці української кампанії у Нідерландах, народного депутата Світлани Заліщук, за будь-якого результату нідерландський референдум уже зробив важливу справу – познайомив мешканців цієї держави з Україною.

«Нам обов’язково потрібна якась халепа, щоб мобілізувати «велич української душі». Ну нічого, щось цей референдум і хорошого зробить. Ще ніколи нідерландці не бачили й не чули стільки про Україну, її економіку й політику, як за останній місяць», – написала Заліщук на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

«Це не буде кінцем, ми рухаємось далі» – Кулеба

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Нинішній референдум має консультативний характер, але влада у країні має тим чи іншим чином відреагувати на такий варіант волевиявлення нідерландців. Чим менший буде розрив між тими, хто підтримує Україну, і тими, хто проти асоціації з нею, – тим більше надій на те, що євроінтеграція України триватиме успішно – так напередодні нідерландського референдуму заявив у розмові з журналістами посол із особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

Між 6 і 12 квітня ми зрозуміємо долю Угоди про асоціацію у Нідерландах
Дмитро Кулеба

«Відповідно до законодавства Нідерландів, референдум є консультативним. Тому, коли ми дізнаємось результати на дільницях, ми повинні повернути голову і дивитись у бік уряду Нідерландів, який складається з кабінету міністрів та парламенту. Саме уряд має оголосити, що він планує робити з результатами, отриманими на референдумі. Тобто між 6 і 12 квітня ми зрозуміємо долю Угоди про асоціацію у Нідерландах. Відповідно, не треба робити ввечері 6-го або вранці 7-го числа висновків про те, що «все пропало». Це не буде кінцем, ми рухаємось далі», – пояснив дипломат.

Кулеба зазначив, що за будь-якого розвитку подій у Нідерландах економічна складова угоди (зона вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом) успішно запущена 1 січня цього року.

А київські експерти, у свою чергу, зауважують, що на порядку денному – подальша інформаційна кампанія для європейців про Україну і для українців про ЄС.

Олександр Палій
Олександр Палій

Наприклад, політолог Олександр Палій зауважив, що не лише європейцям бракує інформації про Україну – українці теж недостатньо поінформовані про те, якими можуть бути наслідки референдуму у Нідерландах для європейської перспективи України.

Позитивні результати нинішнього референдуму відкриють для України та її громадян широкі перспективи євроінтеграції, негативні ж будуть радше ляпасом для Києва та українських єврооптимістів. Тим більше, що економічна частина Угоди про асоціації вже діє, нагадав експерт.

Найімовірніше, ми не побачимо скасування Угоди про асоціацію Україна – ЄС – хоча б у силу того, що вона вже практично діє
Олександр Палій

«Ми, українці, розраховуємо на те, що згідно з положеннями Угоди про асоціацію, вона вже вступила у силу, ще до завершення процесу її ратифікації конкретно у Нідерландах (нині, до завершення всіх процедур ратифікації з боку Європейського союзу, угода діє наразі в режимі тимчасового застосування – ред.). Цього не скасує сам референдум. Тобто в умовах, якщо буде негативний результат голосування, то своє слово має сказати нідерландський парламент. Найімовірніше, ми не побачимо скасування Угоди про асоціацію Україна – ЄС – хоча б у силу того, що вона вже практично діє», – додав Палій у розмові з Радіо Свобода.

Фахівець покладає надії на активність громадянського суспільства, на те, що завдяки контактам між молоддю ЄС та України поглиблюватимуться контакти між людьми та поінформованість громадян.

Громадянське суспільство України – рушій євроінтеграції країни

Такої ж думки дотримується і 24-річний ІТ-шник і музикант зі Львова Маркіян Мацех. Два роки тому Маркіян під час Революції гідності грав твори Шопена бійцям міліцейського підрозділу «Беркут», сидячи за піаніно навпроти озброєних лав спецпризначенців. Напередодні референдуму хлопець за свій кошт приїхав до Нідерландів і грав класику на піаніно на вокзалах у різних нідерландських містах.

Безліч голландців не визначились щодо референдуму, в них надто мало інформації
Маркіян Мацех

«Я відчуваю, що я зробив те, що міг і мав зробити. Поспілкувався з десятками голландських журналістів і доніс до них наші меседжі, плюс кількох людей вдалося переконати особисто. Безліч голландців не визначились щодо референдуму, в них надто мало інформації», – розповів Мацех українським журналістам.

У перервах між міні-концертами Мацех розповідав перехожим про Україну та українців. На його думку, якщо не активізувати «народну дипломатію», незабаром Україна опиниться сам-на-сам зі своїми проблемами і болем за загиблими на Майдані і під час воєнних дій героями.

Українська молодь готова продовжувати свою інформаційну кампанію у Нідерландах, як і поширювати її на інші держави Євросоюзу. За словами координатора Української академії лідерства Романа Тичківського, молоді українці будуть доносити інформацію про українську історію та сьогодення, про її здобутки і проблеми тощо.


На цю ж тему:

06.04.2016
Нідерландський професор Херінґа: «Референдум – це тотальний безлад»

Відкидання асоціації на референдумі 6 квітня не вплине на ЗВТ, бо це винятково компетенція ЄС далі

05.04.2016
Референдум про асоціацію з Україною: думки політиків та письменників із Нідерландів (відео)

Журналісти Радіо Свобода дізнавалися про особисті думки нідерландських політиків, журналістів та письменників щодо ратифікації угоди далі

04.04.2016
«Популізм в дії»: особливості кампанії з референдуму в Нідерландах

Проєвропейська молодь не розуміє старших нідерландців, які хочуть проголосувати «ні» щодо України далі

27.03.2016
Україна і референдум у Нідерландах. Настрої студентів Амстердама

Радіо Свобода завітало до студентів одного з факультетів Амстердамського університету, аби запитати молоде покоління, як вони голосуватимуть на референдумі далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG