Доступність посилання

ТОП новини

Інші офшори Порошенка (розслідування)


У структурі «Укрпромінвесту» Порошенка завжди існували офшори; частина з них була задіяна в шахрайських операціях, що розслідували податківці та МВС.

Президент України Петро Порошенко став одним із фігурантів гучного міжнародного скандалу, спричиненого глобальним витоком інформації про використання високопосадовцями з різних країн світу офшорних компаній. У десятках тисяч оприлюднених «Панамських паперів» українські журналісти знайшли новостворені офшорні фірми на ім’я Петра Порошенка та ще низки вітчизняних можновладців.

Главі держави довелося пояснювати появу офшорних компаній, що реєструвалися прямо на його ім’я на Віргінських островах та Панамі, під час робочого візиту в Японію.

За словами Петра Порошенка, фірми створювалися для передачі бізнесу в управління незалежній компанії, а не мінімізації податків, в чому підозрюють журналісти інших учасників скандалу – фігурантів «Панамських документів», адже зазвичай офшори створюються для анонімності та мінімізації податків.

Проте Порошенко запевнив: заснування трьох офшорних фірм – технічна необхідність для передачі його бізнес-корпорації в управління міжнародного банку зі світовим ім’ям Rothschild. Ще на початку президентської каденції юристи Порошенка залучили банк для продажу кондитерської фабрики «Рошен».

«Цей банк не прийняв українських активів. Задля цих цілей юристи підготували SPV («структуру спеціального призначення»), куди ми трансформуємо всі активи публічно», – заявив голова держави в Японському національному прес-клубі.

Журналісти «Схем» дослідили імперію Петра Порошенка, яку він будував більше ніж 20 років, і виявили, що офшорні компанії з’явилися у структурі бізнесу чинного президента України від самого початку. Більше того, судячи з матеріалів кримінальних справ за 2003–2004 роки, які вдалося знайти журналістам – Порошенко міг їх використовувати для ухилення від сплати податків.

«Укрпромінвест»

На невеличкому Рибальському острові в Києві упродовж останніх 22 років було серце бізнес-імперії Петра Порошенка та його партнерів – Олега Гладковського та Ігоря Кононенка. Із 1994 року тут розміщувався офіс групи компаній «Укрпромінвест», що об’єднала понад 30 окремих підприємств. Тут же, на Рибальському острові, розташовані фітнес-клуб «5-й елемент», «5-й канал» та «Ленінська кузня».

Рибальський острів у Києві, де упродовж останніх 22 років було серце бізнес-імперії Петра Порошенка та його партнерів
Рибальський острів у Києві, де упродовж останніх 22 років було серце бізнес-імперії Петра Порошенка та його партнерів

Журналісти «Схем» з’ясували, що «Укрпромінвест» активно використовував офшорні компанії для розбудови бізнесу Порошенка під час його становлення як політика.

1998 рік. Петро Порошенко починає політичну кар’єру, вступає до партії СДПУ(о). Стає народним депутатом. Серед засновників його ПрАТ «Український промислово-інвестиційний концерн», з’являється компанія Agroprodimpex Corp із офшорної зони з американського штату Делавер.

2003 рік. Порошенко – член блоку «Наша Україна» Ющенка, голова бюджетного комітету. За рік він стає спонсором Помаранчевої революції. Серед засновників ПрАТ «Український промислово-інвестиційний концерн» з’являється кіпрська фірма Agroprodimpex Cyprus Ltd (вона з президентом і донині) та панамська Ukrprominvest Holding Ltd.

2012 рік. Порошенко – міністр економічного розвитку в уряді Азарова. У структуру його ПрАТ «Український промислово-інвестиційний концерн» вводяться фірми з острова Мен – Fairbrook Enterprises Ltd та Willenhall Trading Ltd.

Кіпрська фірма Agroprodimpex вже протягом майже 15 років у структурах бізнесу Порошенка. Зараз вона – серед засновників товариства з обмеженою відповідальністю «Крахмалопродукту», кінцевим власником якого через фонд «Прайм Ессетс Кепітал» також є Порошенко.

Отже, офшорні компанії – невід’ємна складова бізнесу президента. Вони існували від самого початку, коли Порошенко і не думав продавати чи передавати свій бізнес в управління.

Для чого?

«Створення офшорної структури – це зручний механізм, який використовують при продажі компанії. Це справді ефективно і багато хто в бізнесі користується цим. І не лише український бізнес, а й західний», – пояснює професор Київської школи економіки Іван Компан.

Партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець пояснює, що офшори для політиків вирішують й інші завдання. Наприклад, коли треба приховати реальних власників та мінімізувати податки.

«Мінімізація податків полягає в наступному: якщо угоду укладають за кордоном, у так званій офшорній зоні, тобто купує одна офшорна компанія в другої офшорної компанії, то, відповідно, податки не будуть платитися в Україні», – каже юрист.

Одна з компаній, що 15 років поспіль перебуває в активі Порошенка, схоже, з’явилася саме для подібних операцій.

Як «Схемам» стало відомо з матеріалів кримінальної справи, порушеної у 2003 році, слідчі МВС тоді встановили причетність низки офшорних компаній з орбіти Петра Порошенка до завдання збитків бюджету України у розмірі близько 25 мільйонів гривень – через ухиляння від сплати податків.

У перебігу досудового слідства правоохоронці встановили, що офшорна компанія Agroprodimpex, яка з’явилася у структурі бізнесу Порошенка 15 років тому і – що важливо – залишається там і донині, задіяна у злочинних схемах мінімізації оподаткування низки підприємств, що зареєстровані та розташовані на території України.

У матеріалах справи є звернення слідчих до Інтерполу з проханням долучити іноземні правоохоронні органи до розслідування, в якому фігурують щонайменше 5 офшорних фірм, що в різний час належали до групи компаній Петра Порошенка «Укрпромінвест».

Зокрема, йдеться про: Agroprodimrex Corp із офшорної зони штату Делавер (США), кіпрський Agroprodimrex Cyprus Limited, Willenhall Traiding Limited та Fairdrook EnterprisesLimited із острова Мен та панамський Ukrprovinvest Holding Limited.

Офшорні компанії з бізнес-структур Порошенка, що фігурували у кримінальній справі про несплату податків у 2003 –2004 роках
Офшорні компанії з бізнес-структур Порошенка, що фігурували у кримінальній справі про несплату податків у 2003 –2004 роках

Далі в листі написано дослівно наступне: «Матеріали справи дають підстави вважати, що ці компанії задіяні в злочинних схемах по мінімізації оподаткування низки підприємств, що зареєстровані та розташовані на території України». Лист підписав заступник начальника відділу ГСУ МВС України полковник міліції О. В. Козлов.

Ця кримінальна справа була закрита восени 2004 року і так і не була передана до суду. «Схеми» звернулися до МВС та податкової з проханням надати постанову про закриття цього кримінального провадження, аби з’ясувати причини.

На запит «Схем» до Адміністрації президента з проханням про коментар щодо зазначених питань в Адміністрації повідомили, що це питання уповноважений коментувати Макар Пасенюк – керівник фонду ICU. Пасенюк поки не виходить на зв’язок. Редакція готова опублікувати його коментар за першої можливості.

Далі буде.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG