Доступність посилання

ТОП новини

Російські медики кажуть, що не виявили загрози життю Надії Савченко


Надія Савченко у суді міста Донецька Ростовської області Росії, 9 березня 2016 року
Надія Савченко у суді міста Донецька Ростовської області Росії, 9 березня 2016 року

Тиждень сухого голодування ув’язненої у Росії української льотчиці

Здоров’я Надії Савченко задовільне, госпіталізації вона не потребує. Про це заявили російські лікарі, відвідавши українську льотчицю у СІЗО Новочеркаська. Тим часом адвокати Савченко констатують: вона вже тиждень тримає сухе голодування. Внутрішньовенні вливання, хоч і розріджують кров ув’язненої, запобігаючи тромбам, але не відновлюють втрати організму. За даними захисників, Надія тримається, але сил у неї обмаль. 13 квітня Савченко планує відвідати один із її адвокатів.

Російські медики не виявили загрози життю Надії Савченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

13 квітня – рівно тиждень сухого голодування Надії Савченко у СІЗО Новочеркаська Ростовської області на знак протесту проти вироку російського суду. Стан її здоров’я турбує не тільки родичів та адвокатів. У понеділок Савченко відвідали українські консули, а у вівторок її обстежили російські лікарі. Крім того, члени місцевої громадської спостережної комісії регулярно відвідують українську льотчицю і перебувають на прямому зв’язку з керівництвом слідчого ізолятора. Як сказав Радіо Свобода член ГСК Ростовської області Леонід Петрашіс, висновкам медиків немає підстав не довіряти, він також повідомив про те, яким нині є стан здоров’я ув’язненої.

Стан Надії задовільний. Вона, слава Богу, у здоровому глузді і небезпек для життя ніяких немає
Леонід Петрашіс

«Це був колегіальний висновок цивільних лікарів, які не належать до тюремної системи Федеральної служби виконання покарань (ФСВП). Стан Надії задовільний. Вага 61 кілограм, тиск у нормі, отримує вона у вигляді ін’єкцій фізрозчин, глюкозу, відповідно те, що необхідно для підтримання здоров’я. І ось таке формулювання, не знаю, як це правильно пояснити – «приймає воду за медичними показаннями». Вона дивиться телевізор, курить, ходить на прогулянку, спілкується. Ну те, що вона звичайно напружена, це можна пояснити. Стан нормальний. Вона, слава Богу, у здоровому глузді і небезпек для життя ніяких немає», – зазначив Леонід Петрашіс.

«У ніч на неділю стан здоров’я Надії Савченко був критичним»

Українські та німецькі лікарі готові приїхати до Надії Савченко в будь-який момент, зазначив Радіо Свобода один із адвокатів української льотчиці Микола Полозов. Але наразі на всіх рівнях, куди звертаються представники України і Заходу, російська влада нічого не відповідає. Захисник нагадує, що під час минулорічного голодування в СІЗО у Москві до Савченко допустили як українських, так і двічі німецьких медиків. За словами Полозова, і адвокатам, і родичам Надії цього разу пропонують повірити на слово співробітникам Федеральної служби виконання покарань Росії.

У Надії брали аналіз крові, і з’ясувалося, що рівень в’язкості крові в чотири рази перевищує норму
Микола Полозов

«У п’ятницю у Надії брали аналіз крові, і з’ясувалося, що рівень в’язкості крові в чотири рази перевищує норму. У ніч з суботи на неділю у неї був критичний стан здоров’я, внаслідок чого з Москви терміново прилетіла чиновниця ФСВП Ларіонова з бригадою медиків, які провели кілька аналізів Надії, провели обстеження, вкололи їй глюкозу через вену і хлорид натрію, але, разом з тим, Надії не дають результатів аналізів, не дають результатів обстежень. Їх не надають ні рідним, ні адвокатам Надії Савченко. Нам пропонують вірити тільки на слово ФСВП», – розповів Микола Полозов.

13 квітня у СІЗО Новочеркаська Надію Савченко планує відвідати її адвокат Ілля Новіков, а 14 квітня з Надією сподівається побачитися її сестра Віра Савченко.

22 березня Донецький міський суд Ростовської області визнав Надію Савченко винною у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, а також у незаконному перетині кордону Росії та засудив до 22 років ув’язнення. 5 квітня вирок набув чинності. Надія Савченко категорично відкинула звинувачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG