Доступність посилання

ТОП новини

Амбіції Гройсмана – запорука успіху нового уряду (огляд преси)


Володимир Гройсман, 2015 рік
Володимир Гройсман, 2015 рік

Але якщо він не впорається із викликами, то «згорить» як політик – видання

Те, що відбувалося протягом останніх днів у «Блоці Порошенка» із визначенням членів уряду – це просто міжвидова боротьба в оточенні президента, де Гройсман хотів бути другим після гаранта, а не третім чи четвертим, стверджує газета «День». Це свідчить, що він найближчий член команди і навіть може дозволити собі цю внутрішню боротьбу. Експерт видання вважає, що амбіції Володимира Гройсмана – додаткова надія на більший успіх нового уряду. Вони змушують його ворушитися, тож є сподівання, що він зможе повторити досвід Вінниці в масштабах держави, знайшовши компроміс між тією системою, яка його призначила, і бажанням зробити щось позитивне. Однак, суспільство вже не в тому стані, щоб давати для змін багато часу, як Яценюку, тож Гройсман має максимум 9 місяців, щоб продемонструвати результат. І якщо він не впорається із викликами, то повністю «згорить» як політик. На цьому експерт «Дня» наголошує в статті «Кабмін: потрібна крапка».

Газета «Сегодня» пише, що новий Кабмін таки з'явиться цього тижня, але його «правління» буде недовгим. Це тимчасовий уряд, який, на думку газетярів, повинен стабілізувати ситуацію в державі. Але радикальних дій від нього чекати не варто. Бо він і створюється з тактичних міркувань – відтягнути до осені або початку весни 2017 року дострокові парламентські вибори, переконує експерт газети.

Нині покрокового плану реформ немає ані глава держави, ані жоден український політик. А якщо й мав би, то не було б жодного шансу його реалізувати, переконує експерт тижневика «Країна». І справа навіть не в шаленому спротиві чиновництва, суддів, прокуратури, великого бізнесу. Будь-який технократичний уряд чи президент безсилі без технократичного парламенту. А зважаючи на політичну систему, що існує нині, – коли жодна серйозна партія не може існувати без грошей олігархів, а також на загальну люмпенізацію українців, обрати технократичну Раду не реально. Тож і далі замість програми реформ держава матиме тактичні схеми, перекуповування голосів і тушок. І чи не єдиний спосіб стимулювати нинішню владу до конструктивної роботи – періодично її лякати, наголошує експерт тижневика.

Останнім часом медійний простір переповнювали сюжети про катастрофічну ситуацію з нелегальним видобутком бурштину. Однак, як переконує газета «Сегодня», цей камінь далеко не єдине природне багатство української землі, на яке активно полюють нелегальні старателі. Так, одним із найпоширеніших незаконних промислів в Україні є вирубка лісу. Географія таких порушень – в основному Західна Україна, адже саме там від 20 до 40% території областей займають ліси. Про інші незаконні промисли, що шкодять довкіллю, газета розповідає в статті «Не бурштином єдиним: нелегали крадуть воду, граніт і чорноземи».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG