Доступність посилання

ТОП новини

«Відродження» – «золота акція» Коломойського (спецрепортаж)


Депутати групи «Відродження» масово їздили до офісу Ігоря Коломойського за день до голосування за прем’єра

14 квітня Верховна Рада голосувала за відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та обрання на цю посаду Володимира Гройсмана. Перші особи держави два місяці шукали вихід із політичної кризи. Але для того, щоб створити нову парламентську коаліцію і знайти голоси за новий Кабмін, знову довелося звертатися до олігархів. Такого висновку дійшли журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

Для того, щоб Володимир Гройсман став прем’єром, лише голосів фракцій «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» не вистачило. Із 226 необхідних голосів новоутворена парламентська коаліція дала лише 206 голосів. «Врятували» голосування депутатські групи «Відродження» (23 голоси) та «Воля народу» (16 голосів). І якщо група «Воля народу» – це немов збірна солянка різних політичних груп та впливів, то «Відродження» на чолі з Хомутинніком – навпаки монолітна. Це – немов «козир» олігарха Ігоря Коломойського. І, схоже, він його вкотре розіграв під час обрання Володимира Гройсмана прем’єр-міністром України.

Напередодні вирішального голосування, схоже, «Схеми» стали свідками того, як влада активно домовлялась з олігархом про його підтримку.

11 квітня, коли перемовини про формування коаліції, для якої не вистачало депутатів, були у розпалі, журналісти зафільмували, як із підземного паркінгу офісу Коломойського виїжджає Mercedes.

Mercedes виїжджає з офісу Ігора Коломойського
Mercedes виїжджає з офісу Ігора Коломойського

Авто із закритими шторами задніми вікнами, щоб не було видно пасажира, заїхало в урядовий квартал. Далі воно проїхало будівлю Кабінету міністрів, і з боку вулиці Шовковичної заїхало у бокові ворота Адміністрації президента.

Mercedes з офісу олігарха заїжджає у бокові ворота Адміністрації президента
Mercedes з офісу олігарха заїжджає у бокові ворота Адміністрації президента

Вже наступного ранку у фракцію БПП увійшов позафракційний депутат Сергій Міщенко. Він каже, що увійти до фракції йому запропонував особисто президент. «І два тижні тому, і вчора ввечері. Я сказав, по-перше, свої вимоги. Вони ці вимоги, журналісти всі, дали в засоби масової інформації. Вчора ввечері вимоги підтверджені», – зазначає він.

Після його вступу фактично сформувалась нова парламентська коаліція. Адже він став 226-м.

Новий депутат фракції БПП Сергій Міщенко
Новий депутат фракції БПП Сергій Міщенко

«Так, в мене – «золотая акція», – підтверджує депутат «Схемам». Ми запитали Сергія Міщенка, чи впливав на його рішення олігарх Ігор Коломойський. «Ні. Як він міг впливати? Тим більше після того, як я проголосував за законопроект «50+1», – зазначив він.

Нагадаємо, нещодавно «Схеми» публікували аудіорозмови людини, голос якої схожий на депутата Міщенка з людиною, голос якої схожий на олігарха Коломойського, одразу після ухвалення невигідного для Коломойського законопроекту про акціонерні товариства.

Ігор Коломойський «дякує» депутату Міщенку
Ігор Коломойський «дякує» депутату Міщенку

Депутат Міщенко визнавав, що розмова з олігархом була: «Він сказав: «Дякую тобі». Я спитав: «За що?». А він спитав про те, що от за такий-то законопроект. Я кажу, що я це зробив для країни». Але в аудіо, яке опинилося у розпорядженні нашої редакції, депутат відповідав інакше: «Ну, мне никто ничего не говорил. По этому закону».

Нардепи на прийомі в олігарха

За день до голосування за відставку Яценюка і призначення на посаду прем’єра Володимира Гройсмана, 12 квітня, біля офісу олігарха Коломойського знімальній групі «Схем» вдалося зафіксувати одразу п'ятьох нардепів з групи «Відродження».

Так, журналісти зафільмували депутата Дмитра Святаша. Коли депутат вже збирався їхати, він зустрів депутата Володимира Кацубу.

Зустріч депутатів Дмитра Святаша та Володимира Кацуби під офісом Коломойського
Зустріч депутатів Дмитра Святаша та Володимира Кацуби під офісом Коломойського

Слідом вийшли ще двоє – депутати Станіслав Березкін та Геннадій Бобов. П’ятим нардепом з групи «Відродження», який побував в офісі олігарха, став депутат Валентин Нечипоренко. Всі вони наступного дня віддали свої голоси «за» прем’єра Гройсмана.

Депутати Станіслав Березкин та Геннадій Бобов під офісом олігарха в Києві 12 квітня
Депутати Станіслав Березкин та Геннадій Бобов під офісом олігарха в Києві 12 квітня

«Схеми» намагалися взяти коментар у олігарха, щоб особисто запитати, про що він домовлявся з депутатами групи «Відродження» напередодні голосування за прем’єра Гройсмана, але він відмовився давати інтерв’ю. Проте підтвердив, що зустрічався з депутатами «Відродження», а також її лідером Віталієм Хомутинніком. При цьому в телефонній розмові з нашим журналістом, Ігор Коломойський заперечував будь-який вплив на голосування депутатської групи, а також зазначив, що не знає кого віз Mercedes з його офісу до Адміністрації президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG