Доступність посилання

ТОП новини

«Укрпошта» і «Укрзалізниця» під новим керівництвом: завдання – реформувати «монстрів»?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабмін затвердив призначення кризових менеджерів Войцеха Бальчуна та Ігоря Смілянського

Київ – Кабінет міністрів провів перше засідання у новому складі, на якому офіційно затвердив призначення керівників «Укрзалізниці» та «Укрпошти», обраних за відкритим конкурсом з-поміж кількох десятків претендентів. Ними стали кризові менеджери Войцех Бальчун, який відомий і як рок-музикант, та Ігор Смілянський. Вони розповіли про своє бачення реформування галузей. Експерти, тим часом, зауважують: впровадити реальні зміни в українській системі транспорту та логістики неможливо без сильної політичної підтримки.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Пріоритети роботи нового уряду сформовані, зараз міністри розробляють оперативні плани, заявив по закінченні першого засідання нового Кабміну прем’єр Володимир Гройсман.

Наше завдання – забезпечити макрофінансову стабільність і перейти до ситуації, коли Україна може показати економічне зростання
Володимир Гройсман

«Наше завдання – забезпечити макрофінансову стабільність і перейти до ситуації, коли Україна може показати економічне зростання. Нам треба врегулювати питання соціального захисту. Нам потрібно визначити і дуже чітко підійти до підвищення якості державного управління, із чим у нас сьогодні є величезні проблеми», – сказав він.

Під час першого засідання новостворений Кабмін ухвалив декілька постанов, зокрема, щодо скорочення експертизи для реєстрації ліків із низки країн, надав приміщення Національному агентству з питань запобігання корупції, а також схвалив призначення за конкурсом керівників двох підприємств – «Укрзалізниці» та «Укрпошти». Їх очолили, відповідно, польський антикризовий менеджер і музикант Войцех Бальчун та фахівець із логістики, який до цього працював у Нью-Йорку, Ігор Смілянський. Вони обидва представили уряду свої програми.

Войцех Бальчун
Войцех Бальчун

Ситуація на українській залізниці – дуже складна, частково це пов’язано з корупцією у галузі, зазначив під час свого виступу Войцех Бальчун. Від себе він пообіцяв прозоре адміністрування підприємства та реалізацію потенціалу, закладеного у географічному розташуванні України.

«Я вважаю, нам потрібно подумати про розбудову логістичної інфраструктури близько до кордону. Я знаю, що Львів має високий потенціал стати логістичним центром як для України, так і для Європейського союзу», – зауважив він.

У свою чергу Ігор Смілянський, якого обрали серед 48 претендентів на посаду, обіцяє розробити стратегію для «Укрпошти» як платформу для бізнесу.

«Також я планую розширити фінансові послуги, мабуть, за рахунок створення Поштового банку, і використати ці кошти також для фінансування малого і середнього бізнесу, який може зростати на платформі «Укрпошти», якому вона може надавати фінансові послуги, – говорить він. – Що я пропоную зробити – це представити ринку єдиний продукт, коли ми можемо надати підприємствам увесь ланцюжок: фінансування, логістику, складські послуги, доставку та управління запасами».

Для реформ у транспортній галузі потрібна політична підтримка – Вовк

Можна вітати прозорість конкурсу на ці посади, вважає директор «Центру транспортних стратегій» Сергій Вовк. Водночас, він остерігається, що конкуренти намагатимуться оскаржити ці нові призначення через суди.

Виклики, звичайно, колосальні, тому що і «Укрзалізниця» і «Укрпошта» – це величезні компанії
Сергій Вовк

«Виклики, звичайно, колосальні, тому що і «Укрзалізниця» і «Укрпошта» – це величезні компанії, вирішення проблем яких має як бізнесовий, так і політичний сенс. І я думаю, що, аби провести зміни у таких великих «монстрах», буде потрібно змінити саму систему ухвалення рішень – на рівні залізниці, зокрема. По-друге, потрібно знайти сильну політичну підтримку на рівні Міністерства інфраструктури і Кабінету міністрів, а в окремих питаннях – і Верховної Ради: для того, щоб ухвалити профільні закони, які, власне, і відкривають шлях до реального реформування», – переконаний експерт.

Торік у жовтні уряд зареєстрував публічне акціонерне товариство «Українська залізниця», створене на базі Державної адміністрації залізничного транспорту. «Укрпошта» як національний оператор поштового зв’язку підпорядковується Міністерству інфраструктури та входить до найбільших державних підприємств України.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG