Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан готує гуманітарну місію до України


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та папа Римський Франциск під час зустрічі у Ватикані. Листопад 2015 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та папа Римський Франциск під час зустрічі у Ватикані. Листопад 2015 року

Завдяки понтифіку згадали про «забуту» війну на теренах Європи

Рим – Більшість католицьких церков Європи готові провести у неділю, 24 квітня, збір коштів для гуманітарних потреб України, відгукнувшись таким чином на заклик папи Римського. Разом з оголошеннями про надзвичайну ініціативу понтифіка, парафії поширюють інформацію про жертви і наслідки збройного конфлікту на Донбасі. Окремі представники Апостольської столиці наголошують, що завдяки папі Франциску тема «забутої» війни повернулася в центр уваги західного суспільства.


Церква святої Марії Ґоретті в одному із житлових кварталів Рима у буденний день на ранкову службу збирає небагато прихожан. Але і серед них виявилися такі, котрі чули про недільну ініціативу понтифіка і мають намір долучитися до неї. У розмові з Радіо Свобода священик церкви підтвердив, що парафія буде збирати кошти, але подробицями ще не володів.

Церква святої Марії Ґоретті у Римі, де також збиратимуть допомогу для України
Церква святої Марії Ґоретті у Римі, де також збиратимуть допомогу для України

Разом з римо-католиками активно мобілізують своїх прихожан і душпастирі Української греко-католицької церкви. А це майже 130 релігійних громад по Італії, 55 священиків та близько 13 тисяч вірних. Щоправда, для них подібні збори коштів не є чимось надзвичайним, адже останні два роки вони регулярно збирають допомогу для переселенців та бійців в Україні.

Молитви за мир

«У службі божій є завжди збірка коштів на пожертви. Отже, щоб акція не була поза церквою, сама збірка буде включена у недільну молитву. Адже головне бажання папи Римського – молитися за мир в Україні, тому під час служби ми будемо молитися за мир і в цій молитві практично будемо виявляти милосердя і збирати гроші», – розповів Радіо Свобода отець Володимир Волошин, пасторальний координатор для українців в Італії.

На думку душпастиря, такою ініціативою папа Римський підсилив голос і греко-католицької церкви, і цілої України. Отець Волошин не єдиний у своїх міркуваннях, адже публікації у місцевій пресі про акцію понтифіка рясніють заголовками на зразок «Україна вдячна папі. Вона страждає в забутті» або «Україна – земля забутої війни».

«Європа збирає гроші для себе!»

Папський нунцій в Україні Клаудіо Ґуджеротті в інтерв’ю радіо «Ватикан» зауважув, що завдяки папі Франциску про збройний конфлікт на теренах Європи знову заговорили медіа. «Коли про факт не говорять, значить його не існує», – гірко констатує представник Апостольської столиці.

Україна дуже вдячна папі. Він оголосив збірку коштів по Європі, а це цікавий момент: ви ж подумайте, ми у Європі – і Європа збирає гроші для себе!
Клаудіо Ґуджеротті

«Звичайно, Україна дуже вдячна папі. Він оголосив збірку коштів по Європі, а це цікавий момент: ви ж подумайте, ми у Європі – і Європа збирає гроші для себе! Святіший отець не актуалізує своєї уваги на стратегічних питаннях. Але там, де є страждання, він дається чути і хоче бути присутнім», – зазначає Клаудіо Ґуджеротті, папський нунцій в Україні.

Після недільної збірки по церквах Європи до Києва вирушає делегація Ватикану на чолі із секретарем папської ради «Cor Unum», яка регулює сферу гуманітарної допомоги від Святого престолу. Архієпископ Джамп’єтро Даль Тозо їде координувати розподіл зібраної допомоги для потерпілого населення внаслідок агресії на Донбасі. До зібраних фондів буде додана і значна сума від самого папи Франциска, однак цифру нині не розголошують, повідомили у папській раді «Cor Unum» (Єдиним серцем).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG