Доступність посилання

ТОП новини

Лаврську «республіку» в Києві посилять «солдати Гундяєва»? (Огляд преси)


До церков і монастирів України направлять 1450 російських священиків і 700 семінаристів – видання

«Владика Павло побудував Лаврську незалежну «республіку» – у статті під таким заголовком «Газета по-українськи» наголошує, що намісник Лаври, у миру – Петро Лебідь, на території святого монастиря фактично створив «республіку», підконтрольну одній особі, де дія українських законів зведена до мінімуму. І його незалежна Лаврська «республіка» – найбільша, проте не єдина структура, що воліє жити за настановами з Москви. А найближчим часом у всі ці територіальні анклави почне прибувати підсилення з «білокам’яної»: там вирішили підкріпити УПЦ (Московського патріархату) і відправити до церков і монастирів України 1450 російських священиків і 700 семінаристів. Путінські збройні лави посилять солдати Гундяєва, й на Україну накотяться нові хвилі гібридної війни, наголошує «Газета по-українськи».

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

У нинішньому вигляді Генпрокуратуру потрібно ліквідувати й перетворити на орган кримінальної юстиції. А функцію підтримання державного обвинувачення в суді передати Мін’юсту, переконує експерт «Газети по-українськи». Натомість інший експерт видання вважає, що змінити систему прокуратури можуть три ключові умови. Перша – треба зруйнувати тамтешню клановість і закритість. Сьогодні це – закрита каста і прокурори роблять усе, щоб не допускати до себе чужаків. Друга умова – прокуратура не має бути каральним органом. Третій момент – політична воля керівництва держави. Сьогодні на горизонті немає жодної з цих передумов змін, переконаний експерт газети.

Про те, з чиєї вини сталася аварія на ЧАЕС, аналізує дописувач газети «День». Головна дискусія щодо причин трагедії – між операторами і проектантами атомної станції. Дослідники причин аварії зауважують, що оператори не виконали вимог інструкцій з підтримки допустимої величини одного з параметрів реактора, який називається «Оперативний запас реактивності». Але в операторів не було приладу для вимірювання цього параметра. Не було в операторів і багато чого іншого... Чого саме, газета розповідає в статті «Червона» кнопка, яка змінила світ».

Гаета «Україна молода» цікавилася в експертів – чи здатне людство взагалi обiйтися без атомних електростанцiй. Як нагадує видання, питання повної лiквiдацiї атомних електростанцiй уже давно внесено до програми партiї зелених у Нiмеччинi. Є там i експерти, якi невтомно доводять, що Нiмеччина могла б обiйтися без атома та перейти на традицiйну теплову енергетику. Якби й iншi країни наслiдували цей приклад, то десь до 2100 року паливнi ресурси Землi були б вичерпанi, не кажучи вже про забруднення з непередбачуваними наслiдками, переконує експерт газети.

Газета «Сегодня» продовжує вивчати декларації про доходи можновладців за 2015 рік. Цього разу видання розповідає, чим володіють глави шести парламентських фракцій і двох депутатських груп. Серед восьми лідерів виявилося двоє мільйонерів. Найбагатшим став один зі співголів депутатської групи «Відродження» Олександр Хомутинник – він за рік заробив 166,7 мільйона гривень. Друге місце – у радикала Олега Ляшка з його 4,1 мільйона гривень. Решта слуг народу, якщо вірити деклараціям, живуть досить скромно: троє лідерів найбільших фракцій – Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Олег Березюк («Самопоміч»), Максим Бурбак («Народний фронт») – примудряються жити тільки на скромну зарплату, яка в середньому становить 6,3 тисячі гривень на місяць, інформує газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG