Доступність посилання

ТОП новини

Скандал навколо Шустера: про свободу слова, політику чи фінансові зловживання?


Савік Шустер
Савік Шустер

Савік Шустер оголосив голодування, допоки йому не повернуть дозвіл працювати в Україні

Київ – Журналіст і телеведучий Савік Шустер оголосив голодування у прямому ефірі. Таким чином медійник відреагував на анулювання дозволу йому як іноземцю на роботу в Україні. Державна служба зайнятості пояснила це відкритим щодо нього кримінальним провадженням. Низка українських політиків та медіаорганізацій публічно засудила згадане рішення, визнавши його утисками свободи слова, а президент Петро Порошенко висловив сподівання, що найближчим часом інцидент буде вичерпано.

У Державній службі зайнятості заявляють, що громадянин Канади Савік Шустер їх обманув. За українським законодавством, особі можуть відмовити у дозволі на роботу, якщо та відбуває покарання або якщо щодо неї відкрито провадження. І от у відповідь на лист від Державної фіскальної служби, у якому було вказано на таке провадження щодо Шустера, про яке ні він, ані МВС не повідомили службу зайнятості, відомство вирішило скасувати виданий напередодні дозвіл, йдеться у повідомленні.

У січні цього року Савік Шустер робив заяву, що щодо нього «відкрито кримінальну справу за несплату податків». У листопаді минулого року він повідомив, що фіскальна служба, перевіряючи «Савік Шустер Студію», знайшла порушень на 10 мільйонів гривень.

Однак помічник генерального прокурора України Владислав Куценко у січні заявив в ефірі каналу «112», що проваджень щодо Шустера як особи у Єдиному реєстрі досудових розслідувань немає, а йдеться про провадження за фактом податкової перевірки.

Я оголошую голодування до того часу, поки мені не нададуть право працювати у європейській країні під назвою Україна
Савік Шустер

Ввечері 26 квітня під час прес-конференції Савік Шустер і Павло Єлізаров, які є співвласниками каналу «3s.tv», оголосили голодування.

«Ті люди, які ухвалюють такі рішення – це люди, що ведуть нас до чергової війни, – заявив Шустер. – Тому я оголошую голодування до того часу, поки мені не нададуть право працювати у європейській країні під назвою Україна».

«Це реально – шоу, яке дивляться люди»

Депутат із «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко, який одним із перших повідомив про скасування дозволу на роботу в Україні Шустеру, вважає, що таке рішення не могли ухвалити без підтримки на Банковій.

Коли влада не має важелів впливу на нього, я думаю, знайшли такий спосіб на нього вплинути – через заборону працевлаштування в Україні
Сергій Лещенко

«Шустер є досить впливовим навіть зараз, коли він виходить на певних інтернет-майданчиках і регіональних телеканалах. Його програма залишається досить популярним телевізійним шоу, і зі свого досвіду скажу, що після кожного ефіру я маю велику кількість відгуків, які надходять до мене, скажімо так, нетрадиційними каналами. Це реально – шоу, яке дивляться люди. Коли влада не має важелів впливу на нього, я думаю, знайшли такий спосіб на нього вплинути – через заборону працевлаштування в Україні», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

Між тим, ще до оголошення Шустером голодування президент Петро Порошенко заявив, що як гарант Конституції захищатиме свободу слова у будь-яких проявах, і висловив на сторінці у Facebook, сподівання, що «відповідні служби у найкоротший час вичерпають інцидент з журналістом Савіком Шустером».

Таку ж позицію висловив міністр інформаційної політики Юрій Стець.

А міський голова столиці Віталій Кличко запропонував транслювати шоу Шустера на телеканалі «Київ».

Критику щодо рішення Державної служби зайнятості висловили і журналістські організації. Зокрема Національна спілка журналістів України і Незалежна меда-профспілка назвали неправомірним скасування дозволу на роботу Савікові Шустеру, який, за їхніми даними, у згаданій справі згадується як свідок, а не обвинувачений.

Представниця ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович також висловила занепокоєння щодо ситуації.

Якби влада хотіла заборонити шоу Шустера, було б логічно це робити одразу після Майдану – Головенко

З одного боку, є відкликання дозволу для роботодавця на роботу Савіка Шустера, з іншого – є негативна реакція на це президента, зауважує юрист Інституту масової інформації Роман Головенко. Якби влада хотіла заборонити медійну діяльність Шустера, було б логічно це зробити одразу після Майдану, каже правник. Однак, на його думку, ситуація є складною, але не безвихідною для Шустера.

Скасовано дозвіл роботодавцю наймати Шустера, але не скасовано право на в’їзд і перебування фізичної особи іноземця Савіка Шустера в Україні
Роман Головенко

«Його роботодавцю скасували дозвіл наймати на роботу Савіка Шустера для ведення передачі, але той це може робити не як найманий працівник. І в принципі, це буде юридичним виходом із ситуації, тому що зараз скасовано дозвіл роботодавцю наймати Шустера, але не скасовано право на в’їзд і перебування фізичної особи іноземця Савіка Шустера в Україні», – зазначає Головенко.

Шоу Савіка Шустера останнім часом перетворюється виключно на маніпулятивний канал донесення інформації під конкретних персонажів
Віктор Таран

Ситуація з Шустером – дискусійна, оскільки такі шоу давали майданчик для популістів, вважає політолог із центру «Ейдос» Віктор Таран. З одного боку, він радить дочекатися офіційних висновків відповідних міністерств, з іншого боку, бачить переваги у відстороненні Шустера від діяльності телеведучого.

«З точки зору підвищення якості української журналістики та контенту на телеканалах – однозначно, що від цього глядач тільки виграє, тому що шоу Савіка Шустера останнім часом перетворюється виключно на маніпулятивний канал донесення інформації під конкретних персонажів, яких Савік Шустер розкручує», – говорить Таран.

«Не така велика цяця»

Водночас, на думку медіаексперта Отара Довженка, у ситуації щодо Шустера дискусія мала б вестися не у площині свободи слова, а в площині політики. Він вважає, що скасування дозволу на роботу не є випадковістю, водночас, ставить під сумнів, що цей телеведучий перейшов дорогу президентові, як Шустер сказав на прес-конференції.

Трактувати це як «наїзд» влади на свободу слова я би не став
Отар Довженко

«Трактувати це як «наїзд» влади на свободу слова я би не став, тому що владі набагато дешевше домовитися, як це вона завжди робила, із Шустером, – зауважує Довженко. – Тому я думаю, швидше за все, якщо це було зрежисовано, то це було зрежисовано з метою чи то натиснути на нього, чи налякати. Але стояти за цією провокацією може і політик невеликого масштабу, тому що київський центр зайнятості – не така велика цяця, щоб туди треба було дзвонити з Банкової».

Зараз Шустер веде політичне ток-шоу «Шустер Live» на телеканалі «3s.tv», він є його гендиректором, а також гендиректором продакшн-компанії «Савік Шустер Студія». Програма «Шустер Live» у різний час виходила в ефір на Першому Національному, телеканалах «Інтер», «Україна», «24», «1+1», «112».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG