Доступність посилання

ТОП новини

Хто поїде відпочивати до окупованого Криму на травневі свята?


Санаторій «Форос», Ялта
Санаторій «Форос», Ялта

На травневі свята Крим традиційно очікує перший наплив туристів

На травневі свята Крим традиційно очікує перший наплив туристів. Підконтрольна Кремлю влада півострова обіцяє місцевим жителям, що цього року на цей вікенд їх чекає справжній туристичний «бум» і кількість відпочивальників перевищить торішні показники. Однак, за прогнозами українських експертів, Кримський півострів відвідають щонайбільше 60 тисяч курортників, що вдесятеро менше, ніж за часів, коли півострів був під контролем України.

Підконтрольне Росії Міністерство курортів і туризму Криму утрималось від конкретних прогнозів щодо того, скільки туристів відвідає півострів на травневий вікенд. Але нинішній «голова» цього міністерства Сергій Стрельбицький сказав, що заявок дуже багато, і майбутні свята стануть «одними з найкращих за всю історію».

Сергій Стрельбицький
Сергій Стрельбицький

«Сподіваємося, зробимо рекорд цього року, але цифру поки називати не буду... Сьогодні приріст із бронювання становить 20 відсотків, порівняно з минулим роком. В інтернеті регулярно виходять аналітичні статті, які говорять, що Крим входить до трійки найбільш затребуваних регіонів, а деякі видання кажуть, що ми займаємо перше місце. Ось це все дає нам підстави розраховувати, що травневі свята минуть на найвищому рівні при великому потоці туристів», – сказав він у інтерв'ю ТАСС.

Оптимізм Сергія Стрельбицького, за його словами, виправданий тим, що Крим за кількістю туристів уже побив минулорічні показники. За його словами, півострів уже відвідали 334,8 тисячі відпочивальників, що на 18,7 відсотків більше, ніж у 2015 році.

Сочі дешевше

Кримські «чиновники» визнають, що переважна більшість туристів, які відвідують півострів зараз, – це росіяни. Зараз туроператори Росії надають різну інформацію з приводу того, наскільки на травневі свята буде популярним кримський напрямок.

Наприклад, у туристичному агентстві «Парус-Тревел» кореспонденту «Крим.Реалії» повідомили, що їхні клієнти на травневі свята віддають перевагу зарубіжним курортам, а не внутрішнім. Однак, за словами представника компанії, в інших турфірмах інша ситуація, й великим попитом користується саме Крим.

«Крим уже майже на 100 відсотків зайнятий на літо. Зараз там дуже складно підтверджується розміщення у номерах. Буквально нещодавно ми бронювали Крим і днів п'ять чекали відповіді від одного санаторію», – повідомили в турагентстві.​

Представник компанії додав, що великою популярністю серед росіян також користується Сочі, де ціни значно нижчі, ніж у Криму.

Протилежну оцінку попиту на кримський напрямок дають у турфірмі «Наш тур».

«Найчастіше запитують Сочі й Абхазію. Криму поки бояться. Мені здається, що причин багато. По-перше, сервіс – номери погані, пляжі не дуже обладнані. І навіть, коли ми пропонуємо Крим, нам кажуть: ні, у них там зараз світла немає», – сказав співробітник компанії.

За словами представників української туріндустрії, цього року на травневі свята внутрішній туризм в Україні буде доволі активним. Однак, як стверджує директор Центру розвитку туризму Володимир Царук, до Криму з українських туристів майже ніхто не поїде.

Поїдуть ті люди, які мають там родичів. Але чи можемо ми вважати їх туристами?
Володимир Царук

«Поїдуть ті люди, які мають там родичів. Але чи можемо ми вважати їх туристами? Теоретично, так, тому що вони будуть користуватися якимись послугами. А насправді це – не ті туристи, на яких розрахована інфраструктура Криму», – зазначив він.

За його словами, українських туристів від поїздок на півострів зупинятимуть високі ціни й те, що на півострів можна дістатися тільки автотранспортом.

Пільговики на зміну мандрівникам

Основну частину відпочивальників, які приїдуть до Криму на травневі свята, складуть не мандрівники, а люди, які отримали путівки в санаторії за рознарядкою. Такий прогноз у коментарі для «Крим.Реалії» зробив екс-міністр курортів і туризму АРК Олександр Лієв.

Олександр Лієв
Олександр Лієв

«А Крим завжди розраховував на індивідуальних туристів і приймав чотири мільйони таких туристів. І лише приблизно два мільйони в цілому становили туристи, які відпочивали в санаторно-курортному комплексі. З індивідуальними буде найгірша ситуація цього року, як і минулого, так і майбутнього, якщо Крим не повернеться до України», – вважає екс-міністр.

Як стверджує він, на майбутні травневі свята не працюватимуть приблизно 30 відсотків об'єктів розміщення, що працювали раніше. За його інформацією, до 2014 року на травневий вікенд півострів відвідували від 300 до 600 тисяч туристів. Цього року ця цифра, як прогнозує екс-міністр, складе 50-60 тисяч туристів.

«При цьому іноземного потоку буде нуль. А ми в мирний час отримували доволі стійкий туристичний потік, зокрема, й іноземний, уже на травневі свята. Наприклад, це були жителі Білорусі, країн Прибалтики, Польщі», – сказав Олександр Лієв.

Він також підтримує думку про те, що український туристичний потік до Криму зараз ще більше скоротиться. За його словами, це пояснюється тим, що на півострів складно заїхати на громадському транспорті, а на власному – небезпечно.

Повний провал чекає на Роздольне, Чорноморське, Коктебель, Велика Феодосія й Керченський півострів
Олександр Лієв

«Є два українські оператори, які мають кримське коріння. У них на сайті досі є кримські пропозиції. Але вони пропонують довозити людей до «межі» з Кримом автобусом, потім люди йдуть пішки через цю «межу», а потім їх зустрічає інший автобус. Із таким логістичним механізмом розраховувати на туристичний потік буде неможливо», – зазначив Олександр Лієв.

На травневі свята найпопулярнішим курортом, за прогнозами екс-міністра, стануть Велика Ялта й Саки. Менше туристів вирушать відпочивати до Євпаторії й Алушти. А регіонами, на які, як вважає Олександр Лієв, чекає повний провал, стануть Роздольне, Чорноморське, Коктебель, Велика Феодосія й Керченський півострів.

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG