Доступність посилання

ТОП новини

«Вони знищують особистість» – священик, який був у полоні бойовиків «ДНР»


Херсонський капелан після полону «ДНР» не тримає зла на бойовиків (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

«Зла не існує, а є відсутність добра, а для цього треба розсудливість, аби знати, що є добро» – херсонський капелан після полону «ДНР»

Херсонський капелан, отець Ігор Петренко побував у полоні бойовиків «ДНР» і дякує Богу за це випробування.

Зараз протопресвітер Ігор Петренко бере участь у службі Божій, але рік тому в цій же церкві Стрітення Господнього молилися за його повернення з полону. Капелан віз гуманітарну допомогу українським бійцям на Донбас і випадково заїхав на блокпост бойовиків.

Налетіли, як орда, почали стрибати по голові, по ребрах, по хребту, бити з розгону. Поставили пістолета до скроні, імітували розстріл
Ігор Петренко

«Той, хто затримував, ну, той, до кого потрапив, кричав: «Хірург», «укропи»! «Укропського» священника, капелана спіймали!». Ну, і вони налетіли, як орда, почали стрибати по голові, по ребрах, по хребту, бити з розгону. Погрожували мені смертю, стріляли мені під ноги, біля мене. Поставили пістолета до скроні, імітували розстріл. Але страху не бачили – це їх дуже дратувало», – згадує капелан.

Півча церкви Юлія згадує: коли отець Ігор зник, вони всі молилися за нього. «Ми молилися задля того, щоб усе владналося якнайкраще. Бо, певно, ми сподіваємось на Божу допомогу. Тому вірили, що все буде добре, не втрачали надію», – розповідає півча церкви Юлія.

Троє дітей отця Ігоря теж не втрачали надію на повернення тата, каже його донька Варя. «Ми молилися. Мама коли хоча б трошки дізнавалася про щось, ми образу починали молитися, аби тата відпустили», – зізнаються діти капелана.

Оте випробовування, яке послав мені Господь, воно було підтримкою тим людям, які перебували вже в стані відчаю
Ігор Петренко

Раптом люди побачили священика на відео одного з телеканалів угруповань «ДНР» і «ЛНР». Сюжет був про те, як полонених «кіборгів» залучають до пошуку тіл у Донецькому аеропорту. Тоді почали вести переговори про його звільнення. Сам отець Ігор вважає: Бог послав його українським полоненим. «Оте випробовування, яке послав мені Господь, допустив мені Господь, воно було підтримкою тим людям, які перебували вже в стані відчаю», – вважає колишній полонений.

Архієпископ Херсонський і Таврійський Даміан вважає, що випробування пішло отцю Ігорю на користь. «Він зріс, він здійнявся, він став досконалішим як особистість людська. До цього він, можливо, щось недорозумів, а тоді, коли важко нам, ми намагаємося вийти з цього становища, ми запитуємо Господа, як краще вийти – і вперед», – пояснює архієпископ.

Вони знищують особистість. Їм взагалі байдуже, кого знищувати
Ігор Петренко

Отець Ігор каже, що не відчував до сепаратистів ненависті, навпаки – йому було їх шкода. «Зла не існує, а є відсутність добра, а для цього треба розсудливість, аби знати, що є добро. Я пробуджував їх думати і розмірковувати, до розсудливості. А знаєте, чим страшне те суспільство, яке будують там? Вони знищують особистість. Їм взагалі байдуже, кого знищувати. І вони над своїми знущаються навіть більше, ніж навіть над нами», – наголошує священик.

Капелан каже, що йому радили покинути поїздки в зону бойових дій і подумати про трьох дітей. Але він вважає, що саме для них і треба продовжувати їздити.

«Зміни в державі починаються з кожного з нас, з самого себе. Лад у під’їзді, лад у квартирі, у будинку своєму, лад у родині. Якщо в родині нема ладу, то що сусід прийде і налагодить стосунки з дружиною чи з чоловіком? Ні. Ми повинні самі наводити лад. Але все це з любов’ю», – радить отець Ігор.

Зараз отець Ігор продовжує возити допомогу українським воякам і каже, що більше нічого не боїться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG